7 grudnia 2016 Udostępnij

Przepis na chleb – zrób to sam!

Istnieje wiele czynników i elementów, które wpływają na wartości odżywcze chleba. Bardzo ważne są między innymi naturalne dodatki, jakie zostaną w nim zastosowane. Cenne są na przykład drożdże, które stanowią bogate źródło witamin B; dodawane do chleba mleko czy serwatka dostarczają nam także wapnia. Warto nauczyć się samodzielnego wypiekania chleba. Nie jest to wcale trudne zadanie, a jednocześnie można dzięki temu mieć pewność, że na naszych stołach będzie gościło jedynie świeże, wysokiej jakości pieczywo.

chleb na zakwasieChleb cieszy się różnymi opiniami wśród specjalistów od żywienia. Z jednej strony uważa się, że jest on zbyt tuczący, aby mógł być obecny w diecie osób odchudzających się. Równocześnie jednak zwraca się uwagę na jego walory odżywcze, szczególnie w przypadku stosowania w nim całych ziaren kukurydzy, soi, słonecznika czy różnych zbóż. Ciemny chleb z takimi dodatkami powinien stale gościć w jadłospisie każdego, kto chce zdrowo się odżywiać.

Graham – przepis

Przygotowujemy składniki – 2,5 szklanki mąki pszennej razowej, 2,5 szklanki mąki pszennej, 4 dag drożdży, 2 szklanki mleka, pół szklanki oleju roślinnego i sól.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu. W misce mieszamy ze sobą mąki, a następnie wkruszamy drożdże, dolewamy mleko i ponownie dokładnie mieszamy. Tak uzyskany rozczyn posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Zaczyn należy odłożyć w ciepłe miejsce na jakiś czas, dopóki nie zacznie rosnąć. Kiedy sam zacznie pękać, dodajemy do niego pozostałą część mleka, olej oraz sól. Zaczynamy wyrabiać ciasto do momentu, kiedy będą pojawiać się w nim pęcherzyki powietrza, a ono samo zacznie odchodzić nam od rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy ponownie, tym razem na około 30 minut, aby mogło wyrosnąć. Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na posypaną mąką stolnicę, aby uformować je na kształt bochenka. Po uformowaniu zostawiamy je jeszcze na około 20 minut, posypujemy ponownie mąką i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Chleb pieczemy przez około 45 minut.

Chlebek bananowy

chlebek bananowyDo przygotowania tego chleba będziemy potrzebowali bananów – 3 duże sztuki. Do tego 1/3 szklanki oleju rzepakowego, pół szklanki cukru, łyżkę cukru wanilinowego, łyżeczkę sody, 1/4 łyżki soli, 1,5 szklanki mąki pszennej.

Obrane banany należy dokładnie zgnieść widelcem, uzyskując jednolitą masę. Mieszamy je z pozostałymi składnikami, suche produkty dodając na końcu. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb należy piec przez około 55 minut w temperaturze 180 C.

Chleb żytni na zakwasie – przepis

Do tego chleba najpierw należy przygotować mieszankę mąki żytniej z wodą. 240 ml wrzącej wody mieszamy dokładnie z 60 g mąki żytniej. Najlepiej dokładnie zmiksować ze sobą składniki, tak, aby nie pozostały żadne grudki. Taką mieszankę warto odstawić nawet na dobę, przykrywając szczelnie folią.

Aby przygotować właściwe ciasto, należy przygotować 200 g zakwasu żytniego, 50 g zimnej wody, 300 g mąki żytniej, łyżeczkę soli oraz przyrządzony wcześniej zaczyn. Wszystko razem dokładnie miksujemy aż do uzyskania bardzo klejącego ciasta. Smarujemy powierzchnię olejem, kładziemy na nim ciasto i zaczynamy formować, a następnie umieszczamy w formie na około 5 godzin. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 210 C.

Chleb razowy – przepis

Do przygotowania tego chleba potrzebujemy: 90 dag mąki razowej, 30 dag mąki żytniej, 16 łyżek mąki pszennej razowej, 1/4 łyżki soli, łyżkę oleju i 2 łyżki otrąb pszennych.

chleb razowy​Przygotowujemy zaczyn. Mieszamy 8 łyżek mąki pszennej z sześcioma łyżkami wody. Odstawiamy na około 4 – 5 dni, przykrywając wcześniej papierem nakłutym widelcem. Przez ten czas należy mieszać przynajmniej dwa razy na dobę. Po kilku dniach zaczyn powinien nabrać kwaśnego smaku, zaczną też pojawiać się w nim pęcherzyki powietrza. W tym momencie należy dodać do niego 8 łyżek mąki pszennej razowej oraz 5 łyżek wody. Ponownie dokładnie mieszamy, przykrywamy papierem i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Mieszamy mąkę pszenną z żytnią, dodajemy soli i wsypujemy do zaczynu. Ponownie mieszamy i wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając dwie szklanki wody. Całość zwijamy w wilgotną szmatkę i odkładamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Później ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do formy. Obsypujemy po wierzchu otrębami i odkładamy w ciepłe miejsce na około 4 godziny. Po wyrośnięciu ciasta wstawiamy je do piekarnika. Najpierw pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 C, a następnie zmniejszamy do 170 C i pozostawiamy w piekarniku na godzinę.

Chleb bezglutenowy – przepis

chleb bezglutenowyAby przyrządzić chleb bezglutenowy, należy przygotować: 40 g drożdży, łyżeczkę cukru, szklankę wody lub mleka, 240 g mąki kukurydzianej, 30 g mąki sojowej i pół łyżki soli.

Zaczyn przygotowujemy, mieszając mleko lub wodę z mąką i cukrem, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce. Mieszamy resztę składników i stopniowo dodajemy je do reszty składników, kiedy ten zacznie rosnąć. Następnie wyrabiamy ciasto aż do momentu osiągnięcie pełnej gładkości. Przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 C, i przez następne 25 minut w 170 C.