26 października 2016 Udostępnij

Indyk - polecany przez dietetyków król stołu i niskokaloryczne źródło białka

Mięso z indyka zwraca na siebie uwagę ze względu na imponującą listę zalet. Cieszy się uznaniem nawet w oczach dietetyków, którzy doceniają bogactwo witamin i składników mineralnych, jakie wchodzą w jego skład. Indyk jest lubiany także przez kucharzy, można bowiem przyrządzić go na dziesiątki zaskakujących sposobów.

Mięso indyka – właściwości

Gdy mówimy o zaletach mięsa z indyka, w pierwszej kolejności zwracamy uwagę na jego wysoką wartość odżywczą. Nie bez znaczenia jest jednak i to, że indyk nie jest kaloryczny, jego mięso jest sycące, a do tego mamy do czynienia z produktem dość tanim, który jest relatywnie łatwo dostępny. Gdybyśmy więc mieli tworzyć dietetyczny ranking, nawet kurczak musiałby uznać wyższość indyka.

Sprawdź najnowsze promocje intermarche!

Filet z indyka – zdrowy zamiennik schabowego

filet z indykaJeśli pierś z indyka zaserwujemy bez skóry, możemy mieć pewność, że będzie to najchudsze z mięs. Nie bez znaczenia jest jednak i to, że mamy do czynienia z wartościowym źródłem selenu i niacyny, cynku oraz witaminy B6 i B12. Niedawno pojawiły się wyniki badań, z których wynika, że niepowodzenie prób odchudzania może wynikać właśnie z niedoboru witaminy B6. Wiadomo też, że selen ma korzystny wpływ na metabolizm hormonów tarczycy. Już choćby dlatego mięso z indyka ma zagwarantowane miejsce w większości diet odchudzających.

Kotlet z piersi indyka o wadze 200 gramów to jedynie 160 kalorii, a musimy pamiętać, że ten sam kotlet z wieprzowiny ma aż o 100 kalorii więcej! Mięso indyka zawiera też niezbyt dużo cholesterolu.

Indyk – na piękną i zdrową cerę

Kotleciki z mięsa indyka są rekomendowane również przez… dermatologów. Dzieje się tak przede wszystkim z uwagi na wysoką zawartość cynku oraz witamin z grupy B, wszystkie te składniki nie pozostają bowiem bez wpływu tak na jędrność skóry, jak i na kondycję naszych włosów. Porcja indyczego mięsa jedzona trzy razy w tygodniu powinna pomóc nawet nastolatkom zmagającym się z problemem trądziku młodzieńczego, może się bowiem okazać, że dolegliwość stanie się przez to mniej kłopotliwa.

Indyk pieczony, faszerowany, na ciepło, na zimno…

indyk grillowany​Pierś z indyka może być przygotowywana na wiele sposobów, na przykład jako faszerowana pieczeń. Można ją jeść tak na zimno, jak i na gorąco, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Płaty mięsa układa się na folii tak aby utworzyły one prostokąt o wymiarach 50 na 35 centymetrów. Całość należy delikatnie oprószyć pieprzem i solą kładąc na wierzch farsz i zwijając ciasto. Potem pozostaje nam już tylko włożyć pieczeń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 45 minut, odwinąć folię, jeszcze raz doprawić pieczeń i piec tak długo, aż kolor mięsa nie zmieni się na złoty. Mięso jest delikatne w smaku i pasuje do każdego nadzienia.

Wątróbka z indyka pełna witamin

Smażona wątróbka z indyka jest ceniona przede wszystkim ze względu na miękką konsystencję i delikatny smak. Nie można jednak zapomnieć i o tym, że mamy w jej przypadku do czynienia z bogatym źródłem witaminy A znanej jako eliksir urody. Nie bez znaczenia jest też wchodząca w jej skład biotyna, ta poprawia bowiem stan, w jakim znajdują się cebulki naszych włosów. Nie można jednak przesadzać, w tym wypadku mamy bowiem do czynienia z mięsem dość tłustym.

Gulasz z indyka – przepis

Do przygotowania mięsa niezbędne będzie nam:

  • gulasz z indyka600 gramów udźca z indyka,
  • 400 gramów pieczarek,
  • 4 łyżki śmietany 30 kremówki,
  • dwie cebule,
  • trzy szklanki brulionu drobiowego,
  • mielona słodka papryka,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • natka pietruszki oraz łyżka mąki ziemniaczanej.

Mięso należy najpierw umyć, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Potem konieczne jest pokrojenie go w kostkę i przełożenie do miski, a tam – przyprawienie. Mięso powinno następnie trafić do lodówki i marynować się nawet przez dwie godziny. Pieczarki należy umyć, pokroić na połówki. Cebulę należy wrzucić na rozgrzaną, odpowiednio głęboką patelnię. Tam też ma trafić mięso. Smażenie trwa do momentu osiągnięcia przez mięso złotego koloru. Kolejnym krokiem jest dodanie pieczarek i staranne mieszanie. Gdy grzyby puszczą sok możemy wlać bulion i dusić aż do miękkości. Przy zagęszczaniu sosu znakomicie sprawdza się śmietana (lub jogurt grecki) i mąka ziemniaczana. Potrawa może być podawana tak z ryżem, jak i z makaronem.

Kompozycje przypraw do indyka

indyk w przyprawach Najbardziej typowa jest przyprawa klasyczna zawierająca sól, pieprz oraz drobno siekany czosnek, nadaje bowiem mięsu delikatny smak. Ciekawym rozwiązaniem jest jednak również przyprawa a la dziczyzna z czosnkiem, grubo mielonym pieprzem, solą, drobno posiekanym listkiem laurowym i jałowcem. Jeśli zależy nam na przyprawie na węgierską nutę, powinniśmy połączyć ze sobą sól, czosnek, ostra i słodką paprykę, pieprz kajeński oraz mielony kminek. Z kolei zwolennicy rozwiązań wykwintnych niech zastanowią się nad zestawieniem miodu, sporej ilości pieprzu i soli, siekanego imbiru, curry oraz soku z cytryny.