2 grudnia 2016 Udostępnij

Kaczka – szlachetniejsza i bezpieczniejsza niż kurczak

Mięso z kaczki zawiera więcej tłuszczu niż kurczak, przez co trudno raczej zaliczyć je do dietetycznych potraw. Oczywiście, skrywa w sobie również wiele cennych składników odżywczych, takich jak zdrowe kwasy tłuszczowe – mimo wszystko jednak powinniśmy traktować je raczej jako dodatek do codziennej diety, na który pozwalamy sobie od czasu do czasu.

kaczka surowa z warzywamiMięso drobiowe stanowi tradycyjny i stały element diety większości Polaków. Różne potrawy z niego przygotowywane stale goszczą na naszych stołach. Mięso kaczki stopniowo zdobywa coraz większe zainteresowanie, choć i tak pod względem spożycia tego mięsa mamy jedną z najniższych pozycji w Europie. Jest to zaskakujące tym bardziej, że dawniej kaczki były niezwykle popularne – szczególnie na wsi – i stale gościły na stołach w naszym kraju. Modę na kaczki na nowo zapoczątkowały z pewnością ekskluzywne restauracje, które zaczęły wprowadzać do swoich menu najróżniejsze potrawy z tego mięsa. Kaczka z jednej strony na pewno jest bardziej tłustą potrawą niż dania z kurczaka czy indyka, ale jednocześnie uważa się ją za bezpieczniejszą i bardziej szlachetną odmianę mięsa – zwłaszcza, że mięso z kurczaka czy indyka produkuje się często metodami przemysłowymi.

Mięso z kaczki – wartości odżywcze

Mięso z kaczki słusznie uchodzi za dość kaloryczne – na pewno bije pod tym względem na głowę kurczaka i indyka. W 100 g tuszki z kaczki znajduje się 240 kcal. Nieco mniej kaloryczna jest pierś pozbawiona skóry – 140 kcal, choć ze skórą wartość ta rośnie już do 202 kcal. Jest to dość dużo, biorąc pod uwagę fakt, że w 100 g piersi z indyka bez skóry znajduje się 84 kcal, a w piersi kurczaka 99 kcal. Z drugiej strony, mięso z kaczki jest bardzo bogatym źródłem białka. 100 g piersi bez skóry to 28 g, a w 100 g piersi ze skórą – 25 g. Mięso świetnie nadawałoby się zatem na pożywny posiłek, szczególnie w diecie osób budujących masę mięśniową. Niestety, problemem jest tu też duża zawartość tłuszczu. W 100 g piersi ze skórą znajdziemy 11 g, a w piersi bez skóry – 2,5 g.

Kaczka jest równocześnie dobrym źródłem cennych składników odżywczych. W mięsie znajduje się sporo witaminy A oraz witamin z grupy B. Obfituje także w minerały, takie jak magnez, fosfor i żelazo.

Mięso z kaczki – zastosowanie w kuchni

mięso z kaczki

Hodowla kaczek w Polsce ma długą tradycję, a jej początki sięgają już XI – XIII wieku. Kaczki stopniowo zastępowały dzikie ptactwo, które w tamtym czasie dominowało na stołach. Mięso szybko zaczęło być wykorzystywane do przygotowywania wielu różnych dań, od bulionów po bardziej wymyślne potrawy: mięso pieczone, nadziewane i podawane z najróżniejszymi dodatkami. 

Kaczka pieczona w jabłkach jest chyba najbardziej znanym przykładem, i swego rodzaju symbolem dawnej polskiej kuchni. Znanym przepisem jest także kaczka po pomorsku, czyli faszerowana mięsem wieprzowym. Przepis ten jest typowy dla Kaszubów; w lokalnej tradycji kaczka stanowi ważny element wieczerzy wigilijnej. Chętnie podaje się ją również jako zimną przekąskę. Coraz chętniej odkurzamy stare przepisy, które były charakterystyczne dla kuchni polskiej przed wiekami. Równocześnie nie zamykamy się na nowości z innych krajów. Dużą popularnością cieszą się różnego rodzaju sałatki lub carpaccio z kaczki. Mięso kaczki odgrywa również ważną rolę w kuchni chińskiej, która stale zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność.

Kaczka pieczona – nie tylko na świąteczny obiad

kaczka z dipemZdaniem wielu ludzi, kaczka to najbardziej szlachetny rodzaj drobiu. Przy odpowiednim przygotowaniu, mięso powinno odznaczać się soczystością i kruchością. W smaku jest dużo bardziej aromatyczne i wyraziste niż inne mięsa 

drobiowe. Najlepsze jest mięso młodych kaczek o wadze nieprzekraczającej 2 kg. Kaczki można przygotowywać na wiele sposobów, choć do najpopularniejszych należy pieczenie i faszerowanie. Najlepiej jest piec ptaka w całości, przez około 45 minut w temperaturze 160 C. W czasie pieczenia powinniśmy otwierać piekarnik jak najrzadziej, bowiem może to prowadzić do wysuszenia się w nim powietrza. Należy też unikać nakłuwania mięsa. Można sprawdzić czy kaczka już się upiekła bez tego – wystarczy złapać za skrzydełko i lekko nim poruszać. Jeśli mięso jest już gotowe, skrzydełko powinno być luźne i łatwe do poruszania.

Kaczka z jabłkami – zgrany duet

kaczka pieczona

Przed rozpoczęciem pieczenia układamy kaczkę w brytfannie w otoczeniu warzyw albo jabłek. Następnie dość obficie polewamy mięso wodą, aby nie przypaliło się już na samym początku. Tłuszcz sam wytopi się z tuszki, zatem nie trzeba go dodawać. Jeśli dodatkowo faszerowaliśmy naszą kaczkę, to pieczenie powinno trwać około 30 minut dłużej. Najlepsza jest kaczka, która przed pieczeniem przynajmniej przez dobę marynowała się w marynacie z majeranku, czerwonego wina, jałowca i czosnku.

Kaczka ma jedną wadę - potrzebujemy naprawdę sporo mięsa, aby nakarmić całą rodzinę. Wbrew pozorom, z około 1,5 kg mięsa można uzyskać dwie średnie porcje.

Kaczka – bywalczyni dyskontów i marketów

Kaczka jest dostępna w ofertach wielu marketów i dużych dyskontów i często bywa w Lidl promocjach. Zwykle można ją kupić w całości, choć nie brakuje również innych wariacji. Przed dokonaniem zakupu warto sprawdzić, czy kaczka jest świeża. W tym celu należy lekko nacisnąć mięso i sprawdzić jego sprężystość – powinno ono szybko wrócić do swojej wcześniejszej formy.