20 maja 2017 Udostępnij

Mięso białe, czerwone - wybieramy zdrowszą opcję

Mięso zawiera w sobie wiele niezbędnych do życia składników, w tym białko i żelazo. Jednak jego nadmierne spożywanie może zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Warto zastanowić się, który rodzaj mięsa – czerwone czy białe – jest dla człowieka lepszy.

Mięso białe, czerwone - rodzaje

Na rynku dostępne są dwa typy mięsa – czerwone oraz białe. Jednak w podziale tym nie chodzi o kolor, a o ilość tłuszczu. Mięso czerwone jest o wiele tłustsze od białego, ale dostarcza do naszego organizmu więcej białka i żelaza. Jakie więc wybrać, aby być zdrowym?

Mięso białe - jakie to ?

Białe mięso to przede wszystkim mięso indycze, z kurczaka, perliczki, królika czy cielęcina. Nie jest tłuste, a więc nadaje się dla osób z podwyższonym cholesterolem. Zaopatruje nasz organizm w białko oraz nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie.

Czerwone mięso - przepisy na obiad

Czerwone mięso - co zaliczamy ?

Mięso czerwone charakteryzuje się tym, że jest o wiele tłustsze od mięs białych. Jeśli przygotowujemy danie na bazie mięsa czerwonego, powinniśmy mieć świadomość, że potrawa będzie wysokokaloryczna, ale i bardziej pożywna porównaniu z daniem na bazie mięsa białego. Będzie także zawierać więcej żelaza. Czerwone mięso to przede wszystkim wołowina, wieprzowina, baranina, konina, dziczyzna, mięso z kaczki czy gęsi.

Mięso białe i czerwone

Wiele osób ciągle zadaje sobie pytanie, które mięso jest lepsze – białe czy czerwone? Jeśli porównać ilość kalorii, wygrywa zdecydowanie mięso białe. W związku z tym można je bez obawy spożywać nawet wielokrotnie w ciągu tygodnia. Jednak to mięso czerwone jest bardziej treściwe, syte i zawiera więcej żelaza.

Białe mięso - żelazo i inne minerały

Kto powinien wprowadzić do codziennego menu mięso białe? Przede wszystkim dzieci, osoby zmagające się z otyłością, czy cierpiące na choroby układu krwionośnego. Po mięso czerwone, bardziej tłuste, nie powinny sięgać osoby mające podwyższony poziom cholesterolu – jedzenie tego rodzaju mięsa może pogłębić chorobę i przyczynić się do poważniejszych następstw.

Dania z czerwonego mięsa

Czerwone mięso, a zdrowie

Mięso czerwone nie powinno stanowić najważniejszego elementu naszego menu – najlepiej spożywać je tylko kilka razy w miesiącu. Ale nie należy całkowicie go odrzucać, bowiem dostarcza do naszego organizmu niezbędnych porcji białka. To właśnie zwarta struktura mięsa czerwonego nadaje mu charakterystyczny kolor.

Jak zastąpić mięso ?

Czym warto zastąpić mięso? Przede wszystkim rybami morskimi. Ich mięso nie tylko zawiera potrzebne nam żelazo, ale również niezwykle wartościowe kwasy omega-3. Dodatkowo nie jest bardzo tłuste. Ale nie tylko ryby są dobrym zamiennikiem mięsa – aby móc utrzymać w organizmie odpowiednią ilość białka, można także spożywać różnego rodzaju produkty roślinne.

Jakie produkty pochodzenia roślinnego warto jeść? Do tych najbardziej wartościowych zaliczyć można rośliny strączkowe, np. groch, fasolę, soję, ryż, soczewicę. Rośliny te są doskonałym źródłem białka. Do alternatyw mięsa możemy także zaliczyć warzywa, w tym ziemniaki, brokuły czy dynie. Są one bogate w różnego rodzaju witaminy oraz minerały. Zawierają m.in. wapń, magnez czy potas.