28 listopada 2016 Udostępnij

Królik – mięso niedoceniane w Polsce

W Polsce nie jadamy zbyt wiele potraw z mięsa królika. Choć produkuje się u nas sporo produktów mięsnych tego typu, to jednak zdecydowana większość przeznaczona jest na eksport. Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto pozwolić królikowi przynajmniej od czasu do czasu zagościć na naszych stołach. Mięso to jest doskonałym urozmaiceniem naszej diety, szczególnie dzięki wyjątkowemu smakowi. Posiada ponadto mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bardzo dietetyczne i lekkostrawne, dzięki czemu mogą się nim cieszyć nawet osoby, które na co dzień powinny unikać potraw mięsnych. Doskonale sprawdza się w diecie małych dzieci oraz osób z chorobami serca i układu krwionośnego.

Mięso z królika – wartości odżywcze

mięso z królikaMięso z królika jako mięso białe, zaliczane jest do najbardziej lekkostrawnych i delikatnych mięs. Nie jest zbyt kaloryczne – po ugotowaniu w 100 g królika znajduje się 114 kcal. Posiada przy tym dość mało tłuszczu, za to bardzo dużo białka, dzięki czemu jest zdrowe i pożywne. W poszczególnych częściach tuszki królika może znajdować się od 20% do 25% tłuszczu, co jest bardzo dobrym wynikiem – szczególnie w porównaniu z innymi, bardziej tłustymi rodzajami mięs. Co więcej, około 90% mięsa z królika jest przyswajalne przez ludzki organizm, co czyni z niego jedno z najlepiej strawnych dań – na przykład w przypadku wołowiny wskaźnik ten wynosi niewiele ponad 60%. Nie zawiera dużo tkanki łącznej, która zwykle nie ma żadnej wartości odżywczej. Ze względu na obecność puryn wspierających działanie układu moczowego, poleca się je osobom chorującym na dnę moczanową.

Królik – mięso idealne dla dzieci

mięso z królika dla dzieckaMięso z królika może być obecne w diecie dzieci już od 6 miesiąca życia, głównie ze względu na swoją lekkostrawność oraz wysokie walory odżywcze. Świetnie nadaje się na pierwszy pokarm mięsny w życiu dziecka. Warto włączyć je również do diety osób starszych, słabych i chorych, a także kobiet w ciąży i karmiących piersią. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz najróżniejszymi alergiami mogą je jeść bez obaw, bowiem nie wywołuje ono reakcji alergicznych. Pod tym względem jest to prawdopodobnie najbezpieczniejsze mięso.

Mięso z królika kontra choroby układu krążenia

Tłuszcz w ciele królika odkłada się głównie na plecach i za łopatkami, dzięki czemu samo mięso nie jest zbyt tłuste. Jest ono również bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zauważalne jest szczególnie wysokie stężenie ważnego dla naszego organizmu kwasu linolenowego – pod tym względem mięso z królika dorównuje rybom morskim, uważanym za najbogatsze jego źródło. Składnik ten jest bardzo ważny dla osób z różnego rodzaju chorobami serca i układu krwionośnego. Stanowi również ważny środek profilaktyczny, wzmacniając te obszary organizmu i chroniąc nas przed poważnymi dolegliwościami czy zawałem serca.

terrina z królikaDodatkowo mięso z królika zawiera zaledwie 35 – 50 g cholesterolu na 100 g. W przypadku mięsa z kurczaka jest to 78 – 89 g/100 g, a w przypadku wołowiny 45 – 60 g/100 g. Obok cholesterolu innym składnikiem znacznie zwiększającym ryzyko miażdżycy jest homocysteina - aminokwas, który powstaje w ludzkim organizmie jako produkt trawienia białek zwierzęcych. Mięso z królika, pomimo dużej zawartości białka powoduje produkcję jedynie nieznacznych ilości tego składnika. Z tego powodu poleca się je osobom chorującym na choroby układu krwionośnego – w przypadku takich dolegliwości mięso to jest zdecydowanie najzdrowsze i najbezpieczniejsze.

Mięso z królika – zastosowanie w kuchni

Pomimo stosunkowo małej popularności, mięso z królika można dość łatwo kupić w sklepach. Najczęściej sprzedaje się królika w całości, choć w ofertach znajdują się również poszczególne jego części – tylną, comber i przednią. Najlepiej jest wybierać mięso z młodych królików, około cztero–szcześciomiesięczych, których waga nie przekracza 4,5 kg. W przypadku starszych zwierząt, walory smakowe mięsa są coraz gorsze. Smaczniejsze jest mięso z królików pochodzących z hodowli; jest ono bardziej delikatne i posiada charakterystyczny, orzechowy zapach. Mięso z dzikich królików jest dużo bardziej żylaste. Przednia część królika nadaje się głównie do gotowania, bowiem zawiera najwięcej błon, kości i ścięgien. Tylną część oraz comber najlepiej smażyć, dusić lub piec.

Pasztet z królika i inne przepisy

pasztet z królika​Istnieje mnóstwo ciekawych sposobów na przygotowywanie królika. Można z niego przyrządzać delikatne dania dla dzieci, charakteryzujące się delikatnym i łagodnym smakiem, jak i najbardziej wyraziste potrawy z dodatkiem czerwonego wina i najróżniejszych przypraw. Jeśli chcemy uniknąć sytuacji, w której nasze mięso już po przyrządzeniu będzie twarde i łykowate, musimy je wcześniej odpowiednio przygotować. Należy dać mu około 48 godzin na dojrzewanie w temperaturze 2-6 C; dobrą propozycją jest również późniejsze zabejcowanie mięsa.

Królik w śmietanie czy pulpety?

Królik świetnie smakuje w połączeniu z marynatą przygotowaną z maślanki lub śmietany. Przygotowując danie dla dzieci warto pomyśleć o pysznych pulpetach lub niewielkich, ugotowanych kawałkach mięsa.