Mięso zawiera w sobie wiele niezbędnych do życia składników, w tym białko i żelazo. Jednak jego nadmierne spożywanie może zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Warto zastanowić się, który rodzaj mięsa – czerwone czy białe – jest dla człowieka...

Lekarze i dietetycy są zgodni — w każdej diecie powinno znaleźć się miejsce dla ryb. Nie każda ryba jest jednak równie wartościowa i korzystna dla naszego organizmu. Niektóre z nich, na przykład te zawierające metale ciężkie, mogą wręcz szkodzić zdrowiu. Należy więc...

Każdy człowiek powinien posiadać zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę. Jest to niezwykle ważne zwłaszcza w przypadku sportowców, którzy przy złym odżywianiu się nie są w stanie osiągać dobrych wyników w swoich dyscyplinach. Biała, węglowodany i tłuszcze w odpowiednich...

Ryby nieczęsto goszczą na naszych talerzach, wiele osób sięga wyłącznie po karpia przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Tak rzadkie jedzenie ryb jest błędem, gdyż są one wyjątkowo zdrowe. Poniżej kilka wskazówek w jaki sposób należy wybierać ryby, a także informacje na temat...

"Ryba wpływa na wszystko" jak głosiło swego czasu popularne w Polsce hasło reklamowe. Trzeba przyznać, że jest w nim sporo prawdy. Ryby zawierają wiele cennych składników odżywczych, dzięki którym bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Są one bogatym źródłem między...

Łosoś - pyszny i zdrowy Istnieje wiele pysznych przepisów na świeże filety z łososia. Duszone, smażone czy przyrządzane na inne sposoby – w każdym przypadku zachwycają nas wyjątkowym smakiem. Najlepiej jest podawać je z dodatkami, takimi jak czosnek, natka pietruszki, koperek...

Mięso z kaczki zawiera więcej tłuszczu niż kurczak, przez co trudno raczej zaliczyć je do dietetycznych potraw. Oczywiście, skrywa w sobie również wiele cennych składników odżywczych, takich jak zdrowe kwasy tłuszczowe – mimo wszystko jednak powinniśmy traktować je raczej jako...

W Polsce nie jadamy zbyt wiele potraw z mięsa królika. Choć produkuje się u nas sporo produktów mięsnych tego typu, to jednak zdecydowana większość przeznaczona jest na eksport. Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto pozwolić królikowi przynajmniej od czasu do czasu...

Dania z wołowiny bez trudu znajdziemy w kuchniach całego świata. W kuchni rosyjskiej obecny jest beauf Strogonow, Francuzi z pewnością zechcą pochwalić się nam Chateaubriand, Amerykanie będą przekonywać, że trudno o danie smaczniejsze niż hamburgery, a Polacy natychmiast przypomną...

Mięso z indyka zwraca na siebie uwagę ze względu na imponującą listę zalet. Cieszy się uznaniem nawet w oczach dietetyków, którzy doceniają bogactwo witamin i składników mineralnych, jakie wchodzą w jego skład. Indyk jest lubiany także przez kucharzy, można bowiem przyrządzić go...