15 stycznia 2018 Udostępnij

10 powodów, dla których warto spożywać kozie mleko i jego przetwory

Kozie mleko i przetwory z niego wykonane wywołują tak naprawdę skrajne emocje. Jedni podchodzą do koziego mleka sceptycznie ze względu na charakterystyczny zapach, inni wychwalają pod niebiosa to jakie ma wartości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie kosmetyczne. Wiele osób zmaga się z chorobami, które wykluczają możliwość spożywania nabiału krowiego pochodzenia. Mimo tego jest wiele osób, które nadal unikają tego produktu. Powiemy jednak krótko dlaczego warto po mleko kozie sięgnąć.

1. Mleko kozie z dobrego źródła

Podstawa to uzyskanie dobrego jakościowo mleka koziego, takie pozyskać można między innymi przez stronę LokalnyRolnik.pl.

2. Szansa dla alergików

O ile osoba dorosła może świadomie zastąpić produkty, na które będzie uczulona, o tyle w przypadku małych dzieci będzie to bardzo trudne, ponieważ jest duże ograniczenie produktowe.

3. Skład chemiczny podobny do mleka matki

Struktura chemiczna mleka koziego jest zbliżona bardzo do tej, która występuje u młodej mamy. Kozie mleko niekoniecznie powinno być stosowane jednak do regularnego karmienia dzieci ze względu na to, że jest tam duża ilość składników mineralnych, co będzie obciążać nerki najmłodszych.

4. Bogactwo wartości odżywczych i wapnia

Kozie mleko a także jego przetwory to pozytywne zaskoczenie, gdy chodzi o wartości odżywcze. Poza witaminą A ma takżę więcej niż mleko krowie kwasu ortowego, czyli inaczej witaminy B13, która odpowiada za budowę komórek w młodych organizmach, u starszych wspomaga regenerację tkanek. Oprócz temu mamy tam również witaminy D, E, B1, B2, PP.

5. Ratunek dla alergików i diabetyków

Mleko kozie a także jego przetwory sprzyjają uczulonym na mleko krowie. Co prawda zawierają kazeinę, ale poziom jest tam niższy niż 8% w porównaniu do produktów z mleka krowiego. Posiadają w składzie białka, które pozbawione są frakcji globulin odpowiedzialnych za zmiany uczuleniowe. Mamy tam niewielką ilość laktozy i dlatego tak dobrze się sprawdzą.

6. Doskonały zamiennik mleka krowiego

Spożywając mleko krowie często trzeba sobie radzić z przypadkami złego wchłaniania, zaburzeń trawienia czy zespołu nietolerancji białek mleka krowiego i alergii pokarmowych.

7. Kozie mleko jest lekkostrawne

Wielkim atutem mleka, a co za tym idzie przetworów koziego pochodzenia jest fakt, że kuleczki tłuszczu są tam niewielkie co ułatwia działanie enzymów, które będą odpowiadać za ich rozkładanie.

Zalety koziego mleka

8. Brak metali ciężkich

Ważną cechą mleka koziego będzie to, że w składzie nie będzie metali ciężkich. Ta niedoceniona koza jest przeżuwaczem, który skutecznie filtruje metale ciężkie.

9. Kozy to czyste i zabawne zwierzęta

Poza peanami na cześć wartości odżywczych mleka warto także powiedzieć, że kozy same w sobie to niezwykle czyste zwierzęta.

10. Wspaniałe właściwości pielęgnacyjne

Mleko Kozie charakteryzuje się także świetnym działaniem, gdy chodzi o właściwości pielęgnacyjne jakie posiada, dlatego właśnie tak często pojawia się również w kosmetykach i jest tak cenione.