22 marca 2018 Udostępnij

Najlepsze pomidory

 

Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy będą zawsze pomidory zerwane prosto z krzaka. Ale tak naprawdę z cennych składników pomidorów korzystać można właściwie przez cały rok. Bezcenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w przetworach, jakie przygotowywane są z pomidorów. Mogą to być między innymi sosy, ketchup, pomidory suszone. Wbrew opiniom powszechnie powtarzanym nie ma większego znaczenia czy pomidor rósł w szklarniach czy też na polu. Kluczowa sprawa to to czy będzie on świeży i dojrzały.

Najlepsze i oczywiście najzdrowsze będą takie pomidory, które mają wyraźny, przyjemny zapach. Jeśli pojawia się przy szypułce mocny aromat to znak, że te pomidory mogły spokojnie dojrzewać na krzakach. Przedwcześnie zerwane i dochodzące np. na parapecie będą miały mniej substancji zapachowych. Przy kupowaniu trzeba zwracać uwagę na to jaki będzie kolor skórki. Powinna ona mieć intensywną barwę także przy szypułce. Pomidory będą nam dostarczać między innymi cenną witaminę C. Duży owoc około 180 g jest w stanie pokrywać całe nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Będzie tam również sporo witaminy E a także betakaroten, silny antyoksydant, który będzie dla naszego zdrowia bardzo ważny. W pomidorach pojawiają się witaminy z grupy B, działają one korzystnie na nasz układ nerwowy, witamina PP., która poprawia metabolizm cukru, witamina K, która ma działanie przeciwkrzepliwe. Pomidory to również cenne pierwiastki mineralne. Jednym z najważniejszych będzie potas, który będzie obniżał ciśnienie krwi, bo działa moczopędnie.