22 marca 2018 Udostępnij

Oto 10 niesamowitych korzyści, które sprawiają, że awokado powinno na stale zagościć w naszej diecie

Bogate źródło kwasu oleinowego

Jednonienasycony kwas oleinowy stanowi zdecydowaną większość istotnych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w awokado. Nie każdy jest świadomy, że to ten sam kwas tłuszczowy, który zagwarantował ogromną popularność oliwie z oliwek. Kwas oleinowy jest znany również z bardzo korzystnych skutków działania dla całego organizmu, nie tylko w zakresie zmniejszenia ryzyka niektórych nowotworów, ale także zapobieganiu nawrotom niektórych chorób autoimmunologicznych, czy przyspieszeniu gojenia się ran czy odnowy komórek. Ten niezwykły składnik aktywny nie tylko świetnie wspomaga ciało, ale także eliminuje liczne zakażenia drobnoustrojowe. Zmniejsza również stany zapalne występujące wewnątrz oraz na zewnątrz organizmu. Dodatkowo warto zaznaczyć, że kwas oleinowy jest bardzo odporny na utlenianie, przez co olej z awokado  w przeciwieństwie do innych olejów nie jełczeje tak szybko przy przechowywaniu przez dłuższy czas. Olej z awokado może być także używany do gotowania w wysokich temperaturach dzięki swojej stabilności. Nie zostaną przy tym utracone najważniejsze korzyści zdrowotne.

Pomoc w utracie wagi

Duże stężenie kwasu oleinowego w oleju z awokado także pomaga w utracie wago, szczególnie w połączeniu z systematycznymi ćwiczeniami oraz zdrową dietą. Gęsty oraz pełny potężnych składników odżywczych olej znajdujący się w awokado zapewnia nie tylko zdecydowanie szybsze odczucie sytości, ale również ogranicza często występujący apetyt na przekąski. Awokado zawierając NNKT i liczne witaminy wpływa na poprawę trawienia oraz jest prawdziwym zastrzykiem energii dla organizmu, umożliwiając człowiekowi zdecydowanie intensywniejszą pracę umysłową i ćwiczenia fizyczne. Warto wiedzieć także, że olej z awokado jest bardzo zdrowym i smacznym dodatkiem do różnych sałatek oraz innych potraw.

Zdrowe serce

Olej z awokado ma bardzo duże stężeniu beta-sitosterolu, który stanowi typ cholesterolu, jaki ciało człowieka wykorzystuje do konwersji mniej zdrowych tłuszczów do tych znacznie bardziej użytecznych i przydatnych form, które są także mniej szkodliwe dla rozwoju komórek. Znajdujący się w awokado olej działa przeciwzapalnie, umożliwia tym samym na zapobieganie uszkodzenia ścian tętnic i złogom, co zdecydowanie zmniejsza ryzyko powstawia oraz rozwoju chorób serca. Dodatkowo stany zapalne w tętnicach ograniczone przez związki znajdujące się w awokado umożliwiają na podtrzymanie ciśnienia krwi na zdrowym i odpowiednim poziomie.

Poprawia trawienie 

Osoby, które mają problemy z częstą zgagą, wysoką ilością wzdęć i gazów, a także regularnie czują się zmęczone, mają nieprawidłowe trawienie. W celu poprawy bieżącej sytuacji rekomenduje się dodawanie oleju z awokado do codziennej żywności, problemy będą systematycznie się zmniejszać.  Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy i minerały będą wspomagały przewód pokarmowy, pozwalając na efektywniejsze przetwarzanie pożywienia. Oczywiście trzeba mieć świadomość, że problemy nie zostaną rozwiązane z dnia na dzień. Zobacz też miód rzepakowy właściwości zdrowotne. Dobra cena.

Naturalne źródło witaminy E

Olej z awokado należy do jednego z pięciu naturalnych produktów, które zawierają w swoim składzie najwyższy poziom witaminy E, która poprawia zdrowie oczu, skóry, gwarantuje efektywną ochronę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi komórek powodowanymi przez wolne rodniki, wzmacnia cały układ odpornościowy, a także poprawia bystrość umysłu, pamięć i wpływa na zwiększenie ogólnej efektywności działania całego układu pokarmowego.

Poprawa wyglądu

Witaminy oraz minerały znajdujące się w awokado karmią organizm nie tylko od wewnątrz, ale również od zewnątrz. Skóra dzięki temu może generować coraz silniejsze komórki. Naskórek bardzo łatwo wchłania witaminę E, lecytynę czy potas, które znajdują się w awokado. Warto wiedzieć, że naskórek jest najbardziej zewnętrzną warstwą skóry, dlatego wspomniane wcześniej witamina E, potas i lecytyna dostarczają energii nie tylko do rozwoju, ale również zachowania pełni zdrowia i wzmocnienia komórek, które już istnieją. 

Odtruwanie oraz detoksykacja

Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że olej z awokado jest świetnym źródłem chlorofilu, czyli naturalnego źródła niezwykle zdrowego magnezu. Jest także jednym z najbardziej znanych, naturalnych składników odżywczych, które są zdolne do usuwania z nerek,mózgu wątroby oraz innych narządów, szkodliwych metali ciężkich takich jak ołów oraz rtęć. Każda pojedyncza chrząstka chlorofilu posiada w swoim rdzeniu jon magnezu, który jest uwalniany właśnie w kwaśnym środowisku żołądka. W przypadku braku magnezu inne jony metali są przyciągane przez niekompletne cząsteczki chlorofilu by wypełnić swoją przestrzeń, co powoduje wiązanie szkodliwych cząsteczek. Zastosowanie zielonej kolendry, a także oleju z awokado jest jednym z najlepszych możliwych odtruwających zastrzyków chlorofilu. 

Zmniejszanie stanów zapalnych oraz działanie przeciwświądowe

Dzięki wysokiemu stężeniu przeciwzapalnego kwasu oleinowego, olej z awokado rekomenduje się stosować miejscowo na złagodzenie dyskomfortu, który został spowodowany przez różnego rodzaju dolegliwości dermatologiczne takie jak łupież, popękane pięty, wypryski, łuszczyca, oparzenia słoneczne, ukąszenia, ukłucia, czy rogowacenie mieszkowe. W przypadku wystąpienia przewlekłych problemów skórnych, jak egzema, cieniutka powłoka kojącego oleju może wpłynąć na długotrwałą ulgę, a także złagodzić niezwykle uporczywy świąd. Należy mieć świadomość, że każdy człowiek nie ma takich samych reakcji na działanie oleju roślinnego, dlatego koniecznie rekomenduje się go wcześniej przetestować. Dobrym rozwiązaniem jest zaaplikowanie jednej lub dwóch kropli na niewielkiej powierzchni skóry, z której można go bez problemu usunąć, przed użyciem na większe obszary skóry.

Szybszy porost gęstszych włosów

Składniki, które znajdują się w oleju z awokado są niezwykle odżywcze dla włosów , a także są doskonałą opcją do nawilżania skóry. Można go spokojnie używać po umyciu włosów, albo wymieszać z ulubionymi kosmetykami służącymi do pielęgnacji. Systematyczne używanie awokado do ochrony urody zagwarantuje nie tylko lepszy wygląd, ale także strukturę włosów oraz przyspieszy ich wzrost.

Przyspieszanie gojenia ran

Spożywanie awokado wpływa także na szybsze gojenie się uszkodzonej skóry przez zadrapania, skaleczenia, pęcherze, oparzenia, ugryzienia, użądlenia. Olej znajdujący się w tej niezwykłej roślinie sprawi, że skóra nie tylko będzie się szybciej goić, ale również spadnie ryzyko powstawania ewentualnych blizn. 

Zobacz również