4 listopada 2016 Udostępnij

Owoce egzotyczne – warto spróbować!

Owoce egzotyczne stają się coraz popularniejsze w polskich sklepach. Półki bardzo często są nimi wypełnione po brzegi a klienci chętnie po nie sięgają. Jest to w pierwszej kolejności ciekawość i chęć spróbowania czegoś nowego. Takie owoce często mają niezwykły dla nas kształt, kolor czy zapach. Równocześnie wielu ludzi obawia się, czy spróbowanie czegoś tak nieznanego i niewystępującego w naszym klimacie to dobry pomysł. Mamy zwykle poważne wątpliwości co do ich smaku, boimy się również – niekiedy słusznie – reakcji alergicznych na produkt, którego nigdy wcześniej nie mieliśmy w ustach.

Trudno jednak dziwić się temu, że owoce zdobywają tak dużą popularność. Nie od dziś wiadomo, że człowiek posiada niemalże naturalny pęd do próbowania tego, co nieznane i tajemnicze. Nie chodzi tu jednak tylko o próbowanie tego, czego nie znamy. Owoce takie potrafią faktycznie zachwycać swoimi walorami smakowymi, przez co nieustannie przypadają do gustu wielu ludziom. Posiadają też mnóstwo właściwości zdrowotnych, dzięki którym mogą stanowić cenny element naszej diety.

Karambola – gwiazda wśród owoców

karambola​Karambola to roślina bardzo charakterystyczna dla krajów leżących na południu. Owoc osiąga długość 7 – 12 cm i jest pokryty cienką skórką; posiada żółtobrązową barwę. Pod skórką kryje się miąższ o barwie żółtozielonej. Jest bardzo słodki i soczysty, wypełniony małymi pestkami. Osoby które miały okazję spróbować tego smaku twierdzą, że stanowi on połączenie ananasa, agrestu i śliwki, choć jest to oczywiście kwestia indywidualnego gustu. Sok z karamboli doskonale sprawdza się w upalne dni. Jest bardzo orzeźwiający i skutecznie gasi pragnienie, a do tego obniża temperaturę ciała – z tego też powodu można również stosować go w czasie gorączki. Owoce nie są zbyt kaloryczne, a jednocześnie zawierają wiele witamin i minerałów, cennych dla naszego organizmu. Jest to przede wszystkim bogate źródło witaminy A, magnezu i żelaza.

Papaja, czyli melonowiec właściwy

papaja papayaPapaja jest byliną, która kształtem i wyglądem przypomina nieco palmy. Może osiągać nawet 10 metrów wysokości. Jej owoce nazywane są jagodami; mogą występować w wielu gatunkach i odmianach, różniąc się kształtem i barwą. Najczęściej mają kształt kulisty, owalny lub przypominający nieco gruszkę. Miąższ jest miękki i soczysty. W smaku owoce są bardzo słodkie, przez co niektórzy niezbyt za nimi przepadają. Papaja jest jednak dość niskokaloryczna, nawet jak na owoce egzotyczne. Do tego stanowi bogate źródło witaminy C oraz A. Zawiera także cenny dla naszego organizmu enzym – papainę, który odpowiada między innymi za wspieranie procesów trawiennych.

Awokado – pasta z awokado i zdrowy tłuszcz

awokadoAwokado rośnie na wysokich, sięgających nawet 20 metrów i wiecznie zielonych drzewach. Najczęściej mają kształt zbliżony do gruszki, choć można je spotkać również w bardziej kulistej i wydłużonej formie. Około 1/4 masy całego owocu stanowi duża, niejadalna pestka znajdująca się w jego środku. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Występujący tu tłuszcz jest jednak zdrowy i łatwo przyswajalny dla naszego organizmu. W awokado można znaleźć również witaminę PP oraz B6. Obok wysokiej zawartości tłuszczu, awokado charakteryzuje się niewielką ilością cukrów – jest to zatem owoc doskonały dla osób cierpiących na cukrzycę.

Kaki – owoc kaki

owoc kakiOwoc kaki – znany również jako persymona – jest uprawiany głównie w Azji. Z wyglądu jest nieco podobny do pomidora. Posiada bardzo słodki miąższ o dość galaretowatej konsystencji. Kaki jest przede wszystkim bogatym źródłem witaminy A i C. Zawiera też mnóstwo wapnia, przez co powinny zajadać go zwłaszcza osoby cierpiące na osteoporozę oraz kobiety w ciąży. Niedojrzałe owoce kaki mają nieco cierpki smak, ale za to wykazują silne działanie przeciwzapalne.

Mango – owoc bogaty w witaminę A

mangoMango posiada wydłużony lub nerkowaty kształt; jest pestkowcem. Miąższ posiada silny aromat i słodki - kwaśny smak, oraz barwę białą lub pomarańczową. Mango stanowi przede wszystkim bogate źródło witaminy A. Często zaleca się spożywanie tego owocu w przypadku różnych chorób skóry.

Ananas – słodko-kwaśny cud

ananasAnanas pokryty jest charakterystyczną, twardą i nienadającą się do spożycia skórką. Miąższ jest żółty i posiada charakterystyczny, słodko – kwaśny smak.

Sok z ananasa, ze względu na zawartość bromeliny, doskonale wpływa na trawienie. Warto pić go jak najwięcej w przypadku jakichkolwiek dolegliwości jelitowych i żołądkowych.

Pitaja – smoczy owoc

pitaja pitayaPitaja nazywana jest niekiedy truskawkową gruszką. Jako owoc rośnie na niektórych gatunkach kaktusa, szczególnie w Ameryce Środkowej i Południowej. To właśnie tam jego właściwości zdrowotne są znane przez rdzennych mieszkańców już od całych wieków. Obecnie jego uprawa kwitnie daleko od ojczyzny – w krajach azjatyckich. Charakterystyczne, ostro zakończone liście są powodem, dla którego na pitaję mówi się czasem "smoczy owoc". W owocach można znaleźć liczne betalainy, czyli naturalne barwniki. Pitaja przyciąga wzrok wyraźnymi barwami i kontrastującymi kolorami miąższu oraz skórki.