3 maja 2017 Udostępnij

Zalety chleba na zakwasie

Gazetka Polomarket  Zobacz nowe ceny!

Coraz częściej stosujemy różnego rodzaju diety po to, aby czuć się zdrowo i dobrze wyglądać. Z przykrością stwierdza się fakt, iż specyfika większości z nich wiąże się z  ograniczeniem dziennego spożycia chleba, niekiedy nawet całkowitym wyeliminowaniu go z diety.  Tak naprawdę to jednak jest on cennym źródłem białka, czy błonnika i innych składników mineralnych, oraz witamin.

Przeważająca część dietetyków, jednak przekonuje, iż chleb wcale nie jest tuczący, pod warunkiem, że ten który jemy jest chlebem wysokiej jakości bez substancji wspomagających, a także jest spożywany w rozsądnych ilościach. To właśnie dodatkowe substancje wspomagające, które znajdują się w gorszych jakościowo chlebach przyczyniają się po powstawania otyłości i chorób z nią związanych.

Zakwas na chleb

Zakwas powstaje w wyniku połączenia wody i mąki, które to pod wpływem oddziaływania czasu oraz odpowiedniej temperatury ulegają fermentacji. Powstająca wówczas masa, o której to mowa, składa się z podstawowych składników, a więc dzikich drożdży, bakterii kwasu mlekowego, czy bakterii które to produkują kwas octowy, mają właśnie wpływ na walory zdrowotne takiego pieczywa.

Sięgając po chleb na zakwasie, warto zatroszczyć się o to by był on przygotowany z mąki żytniej, wówczas wykazuje on takie  zalety jak :  większa wartość odżywcza aniżeli w przypadku mąki pszennej, która to zbyt często jest także modyfikowana genetycznie - co może  mieć negatywny wpływ na procesy trawienne, bądź też różnego rodzaju nietolerancje, które to objawiają się alergią. Ponadto mąka pszenna zawiera także znaczną ilość krytykowanego glutenu, który to może mieć wpływ na rozwój chorób układu pokarmowego.

Chleb na zakwasie

Chcąc poznać, iż chleb faktycznie powstał na zakwasie, warto zwrócić uwagę na charakterystyczny zapach, oraz delikatny i lekko kwaskowaty smak. Po przekrojeniu takie pieczywo cechuje się wilgotnością, oraz dłużej nadaje się do spożycia, ponadto zapobiega powstawania pleśni na chlebie.

Chleb na zakwasie zapewnia nie tylko walory smakowe, ale też właściwości zdrowotne, mające wpływ na procesy układu pokarmowego oraz ośrodkowego układu nerwowego.

Chleb na zakwasie - samo zdrowie

Szereg walorów zdrowotnych

Podczas procesu fermentacji tworzy się kwas mlekowy, który aktywuje enzymy trawienne, tym samym stymuluje pracę przewodu pokarmowego i procesu wydalania, ponadto działa korzystnie na mikroflorę, uzupełniając jej ewentualne niedobory, bądź poprawiając jej jakość. Dzięki zakwaszeniu treści jelitowej dochodzi do zahamowania rozwoju bakterii chorobotwórczych, czy też związków rakotwórczych, i tym samym zapobiega nowotworom jelita grubego, będącego zasiedlonym przez pozytywne bakterie probiotyczne. Tym samym składniki odżywcze są lepiej przez organizm wchłaniane, oraz organizm ma lepszą odporność.

Podczas fermentacji rozkładają się fityniany obecne w mące - nierozłożone są problemem dla przewodu pokarmowego, bo są trudno rozpuszczalne. Uwalniają się jednak wtedy : cynk, magnez, wapń, żelazo, które są bardzo ważne dla organizmu i pełnią w nim ważne zadania.

Kwas mlekowy wspomaga degradację mikrotoksyn, które są szczególne niebezpieczne dla zdrowia człowieka związkami wytwarzanymi przez pleśnie, powodować mogą one rozwój nowotworu, jednak ich wadą jest ich odporność nawet na działanie wysokiej temperatury, jaka panuje podczas wypieku.

Przepis na chleb

Smakowity chleb.. i zdrowy!

Wartość żywieniowa chleba na zakwasie jest bardzo wysoka, znacznie większa od tego, który powstał wyłącznie na bazie drożdży. Wpływ ma na to wspominany proces fermentacji, dzięki której są wytwarzane witaminy oraz aminokwasy egzogenne - stanowiące podstawowe elementy budulcowe białek.Sam organizm nie potrafi ich syntezować, a mąka nie jest źródłem wystarczającym, trzeba je dostarczać z pokarmem. w procesie fermentacji, powstają witaminy głównie z grupy B(B1, B2, B6 oraz B9- regulują one pracę układu nerwowego, biorą udział w przemianach węglowodanów i białek oraz aminokwasów, zwłaszcza B9- folacyna, która zapobiega anemii, miażdżycy, nowotworom szyjki macicy, okrężnicy, żołądka)

Nie jest to jednak koniec argumentów, które znajdują się po stronie spożywania chleba na zakwasie, dlatego tym bardziej warto zastanowić się nad tym, czemu nadal produkuje się pieczywo na drożdżach? Odpowiedź jest prosta, podobnie jak większość niezdrowych produktów, jest to związane z ograniczeniem kosztów produkcji. Pieczywo, które jest wytwarzane na drożdżach przy użyciu substancji pomocniczych jest zdecydowanie łatwiejszym oraz bardziej powtarzalnym, tym samym szybszym procesem produkcji. Jednak pieniądze, także i w tym przypadku nie idą w parze z takimi czynnikami, jak wartość odżywcza, czy walory zdrowotne.

Dlatego też niezwykle istotne jest to, aby być świadomym swojego wyboru, wybierać produkty ,które to są nie tylko podstawą zrównoważonej diety ale taż wpływa nie tylko na jakość obecnego zdrowia, ale też tego jakie będzie ono w przyszłości. Oczywiście, w przypadku, gdy jest dla nas ważne to, aby być więcej , aniżeli tym co jemy.