31 maja 2017 Udostępnij

Pieczywo. Kalorie, żytnie czy pszenne? Poradnik zakupu dobrego chleba

Lidl nowa gazetka Zobacz nasze ceny!

Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

Pieczywo jest jednym z podstawowych składników diety. Dlatego dobrze jeśli dostarcza do organizmu niezbędnych mu witamin i składników mineralnych. Jaki chleb jest zatem najlepszy? Okazuje się, że najwięcej wartości ma chleb żytni, która powstaje z pełnego przemiału ziarna. Może mieć dodatek pestek dyni czy nasion słonecznika. Poza tym takie pieczywo jest bogate w błonnik pokarmowy. Najzdrowsze pieczywo jest to pieczywo własnej roboty! Zrobić go można np. wykorzystując multicooker.

Mąka żytnia razowa, pszenna razowa, mąka razowa..

Mąkę chlebową otrzymuje się z pszenicy chlebowej. To odmiana o dużej ilości glutenu. Dzięki temu ciasto szybko wyrasta. Mąka tortowa używana jest z kolei do pieczenia ciast i zawiera już mniej glutenu. Mąka jęczmienna dawniej była często wykorzystywana do pieczenia chleba. Obecnie łączy się ją jednak z mąką pszenną. Mąka ziemniaczana wykorzystywana jest przede wszystkim do zagęszczania sosów i zup, rzadziej jako dodatek do chleba. Ty maki oznaczany jest liczbami. To informacja o ilości substancji mineralnych, które zawiera dana mąka (np. mąka 450 zawiera 0,45% substancji mineralnych). Im wyższy wskaźnik tym produkt jest zdrowszy.

Pieczywo na zakwasie

Prawdziwy chleb powinien być żytni i robiony na zakwasie na skutek fermentacji mąki. Dzięki zakwasowi ma lekko kwaśny smak i niewiele soli. Do produkcji masowo sprzedawanego pieczywa w marketach wykorzystywane są jednak sztuczne dodatki w formie spulchniaczy, wybielaczy, konserwantów, sztucznych kwasów, emulgatorów czy karmelu w celu uzyskania pożądanego barwy. Bardzo często drożdżówki czy rogale produkowane są na skutek wypiekania gotowej już i zamrożonej masy.

Rodzaje pieczywa

Pieczywo: żytnie czy pszenne?

Biorąc pod uwagę rodzaj zastosowanej mąki wyróżnia się chleb mieszany, pszenny i żytni. Chleb żytni wyrabia się z mąki ciemnej i jasnej, a więc ma kilka odmian. Pieczywo pszenne produkowane jest z mąki pszennej i ma wiele odmian. Z kolei pieczywo mieszanie tworzone jest z mąki pszennej, żytniej i drożdży. Warto przy tym wiedzieć, że oczyszczona mąka pszenna nie zawiera żadnych cennych składników oprócz węglowodanów, które tylko napędzają apetyt. Natomiast sama pszenica spowalnia pracę jelit. Dlatego też białe pieczywo jest niezdrowe.

Jak zatem wybrać dobry chleb w czasie zakupów:

  • trzeba szukać chleba z krótką listą składników,
  • najlepszym rozwiązaniem  jest chleb z mąki razowej lub z przewagą mąki żytniej, a także pumpernikiel,
  • chleby na zakwasie są ciężej strawne, ale dają uczucie sytości na dłużej, zawierają tez sporo błonnika.

Pieczywo - kalorie

Arbuz kalorie - zobacz w gazetkach

 

Najmniej kalorii ma pieczywo razowe, bo jest bogate w błonnik i zawiera sporo wody. Jednak większość osób stawia na pieczywo białe, które jest kolorystyczne. Jakiś czas temu pracownicy warszawskiego Instytutu Żywności i Żywienia zaproponowali taki udział poszczególnych grup pieczywa w całodziennym jadłospisie:

  • 15% pieczywo ciemne pszenne lub żytnie,
  • 20% pieczywo jasne pszenne,
  • 65% pieczywo mieszanie żytno-pszenne lub jasne pieczywo żytnie.

Dlatego też powinno się zwiększyć udział mąki żytniej w produkcji pieczywa w kraju. W Polsce produkuje się tymczasem głównie mąkę żytnią jasną o wyciągu 65%. Rzadko można w sklepie kupić prawdziwy chleb razowy. Często dochodzi bowiem do jego fałszowania na skutek dodawania do niego karmelu czy sproszkowanej cykorii.

Pieczywo pełnoziarniste

Chleby żytnie razowe

Najlepsze chleby to chleby żytnie razowe pieczone z mąki razowej, a więc pochodzącej z pełnego przemiału ziarna. Często spotykany jest tez pumpernikiel, a więc chleb słodzony miodem czy melasą. Jeszcze innym przykładem jest chleb litewski, czyli z dodatkiem kminku. Rzadziej spotkać można chleb turecki z dodatkiem bakalii. Polecany jest osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu czy cukrzycą oraz osobom na dietach eliminacyjnych. Nie poleca się go jedynie osobom z wrzodami żołądka.

Naucz się rozpoznawać jakość chleba razowego.

Klienci wybierają przede wszystkim pieczywo lekki i pulchne, a ciemne uważają za razowe. Jednak w rzeczywistości pieczywo razowe ma zbity i dość ciężki miąższ. Jego barwa jest szarawa. W przypadku chleba pszennego należy zwrócić uwagę na złocistą skórkę. Dobrze jeśli jest ona popękana w rąby. Znaczenie ma też kolor. Dobry chleb jest szaro-brązowy, a nie czekoladowy.

Jednak im jaśniejszy chleb pszenny, tym gorzej. Trzeba też bochenek zważyć. Ma to duże znaczenie podczas zakupu pieczywa pełnoziarnistego - cięższy znaczy lepszy. Lekkie chleby są na ogół sztucznie nadmuchane. Dobrze jest tez sprawdzić jak wygląda chleb po przekrojeniu, choć nie zawsze jest taka możliwość. Środek chleba pszennego jest równomiernie porowaty, a żytniego ma zbitą konsystencję. Na końcu obowiązkowo trzeba sprawdzić termin ważności. Jeśli wynosi tylko kilka dni to dobrze.

Klasycznie wypiekane pieczywo, bez konserwantów nie może leżeć w chlebaku dłużej niż kilka dni. Jednak gorzej jeśli termin przydatności wynosi tydzień i dłużej. Dobry chleb musi być też sprężysty - po zgnieceniu wracać do pierwotnego kształtu. Nie może natomiast kruszyć się podczas krojenia, to zły znak.