23 maja 2017 Udostępnij

Przepis na chleb bezglutenowy

Gazetka Polomarket  Zobacz nowe ceny!

Chleb bezglutenowy - tani

Warto próbować nowe przepisy. Ciekawie prezentuje się np. przepis na chleb bezglutenowy. To doskonała propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej bądź unikają z różnych powodów glutenu. Dostępny w sklepach paczkowany chleb bezglutenowy jest mało smaczny i niezwykle drogi. Średnio jego cena to niemal 15 złotych za 250 gram. To bardzo dużo. Dlatego też warto rozważyć opcję samodzielnego pieczenia chleba bezglutenowego. W ten sposób chleb tego typu zagościć może na każdym stole.

Chleb domowy jest bowiem znacznie tańszy niż ten ze sklepowych półek. Koszt chleba bezglutenowego o wadze 2,5 kg to tylko około 20 złotych. Różnica jest więc spora. Poza tym jeśli mleko roślinne zostanie wykonane samodzielnie lub zastąpione wodą czy mlekiem zwierzęcym to całość może wyjść jeszcze taniej. Jednak najlepiej sprawdza się mleko. Stosować można mleko roślinne na przykład mleko sojowe, oczywiście tylko te pochodzenia naturalnego. Jak zatem przygotować chleb bezglutenowy o wadze około 2,5 kg?

Chleb bezglutenowy

Wystarczy przygotować żeliwny garnek oraz skrobię ziemniaczaną. Całość wcale nie jest trudna do przygotowania i poradzić sobie z tym powinien każdy laik. A dlaczego garnek żeliwny? Jest nieoceniony podczas pieczenia, ale sprawdzi się też klasyczna forma chlebowa o większych wymiarach czy dwie mniejsze.

Chleb bezglutenowy - przepis

CHLEB BEZGLUTENOWY TANI SKŁADNIKI:

• 1 kg skrobi ziemniaczanej (w {Polsce funkcjonuje również pod nazwą mąka ziemniaczana),
• 1 litr mleka  zwierzęcego lub roślinnego np. sojowego,
• 125 ml wody niegazowanej,
• 160 ml mielonego siemienia lnianego (można zakupić gotowe lub samodzielnie zmielić nasiona),
• 250 ml łupin nasienna babki jajowatej (z łac. Plantaginis ovatae seminis tegumentum) zmwymieszanych z nasionami babki jajowatej (z łac. Mantaginis ovatae semen) - wykorzystać można gotowy preparat zawierający około 2:1 łupin w stosunku do nasion,
• 1 łyżka cukru,
• 2 łyżeczki soli,
• niecałe 70 g świeżych drożdży

Jak wybrać zdrowe pieczywo?

CHLEB BEZGLUTENOWY - PRZYGOTOWANIE

1.W garnku trzeba podgrzać mleko i cukier, a następnie dodać drożdże i dokładnie utrzeć.

2. W większej misce łączy się ze sobą wszystkie suche składniki i miesza je ze sobą. Następnie wlewa się do niej mleko wraz z drożdżami i miksuje. Na początku masa jest rzadko, ale potem gęstnieje.

3. Tak przygotowaną masę przykrywa się folią aluminiową i pozostawia na około 60 minut do wyrośnięcia. Wstawić je można do piekarnika z włączonym światłem, ale nie jest to konieczność.

4. Chleb upiec można w dużym żeliwnym garnku, dużej formie chlebowej lub dwóch czy trzech mniejszych formach do chleba. To właśnie do nich przekłada się już wyrośnięte ciasto chlebowe.

5. Ciasto rośnie jeszcze w formie lub garnku około 20 minut.

6. Ciasto należy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni Celsjusza. Po około kwadransie należy ją zmniejszyć do 220 stopni Celsjusza i piec 60 minut właśnie w tej temperaturze. Jeśli forma jest duża to czas pieczenia wydłuża się do dwóch godzin. Chleb podczas opukiwania musi na końcu wydawać głuchy odgłos, w szczególności od dołu.

7. Ostatni etap to studzenie chleba na kratce. Jeśli nie jest zjedzony od razu to na noc dobrze jest włożyć go np. do lodówki. Chleb po kilku godzinach jest smaczny, nie kruszy się i można go kroić w cienkie kromki. Jednak przed krojeniem powinie być całkowicie wystudzony.

Przygotowanie chleba bezglutenowego nie jest więc zbyt skomplikowane. Składniki są dostępne w zasadzie w każdym domu. Poza tym całość jest znacznie tańsza niż w przypadku gotowego pakowanego chleba w sklepie.