
Najpopularniejsze gatunki ryb i przepisy z ich wykorzystaniem
Łosoś - pyszny i zdrowy
Istnieje wiele pysznych przepisów na świeże filety z łososia. Duszone, smażone czy przyrządzane na inne sposoby – w każdym przypadku zachwycają nas wyjątkowym smakiem. Najlepiej jest podawać je z dodatkami, takimi jak czosnek, natka pietruszki, koperek czy cytryna. Bez wcześniejszego przygotowywania można podawać na zimno łososia wędzonego oraz marynowanego.
Łosoś pieczony – przepis
Do przygotowania dania potrzebujemy:
2 dzwonka łososia,
- oregano,
- bazylii,
- cebulę,
- pieprzu, soli,
- jedną łyżkę oleju słonecznikowego
- świeżą natkę pietruszki.
Rybę nacieramy najpierw przyprawami i ziołami, polewamy olejem słonecznikowym i zawijamy w folię aluminiową, po czym odkładamy do lodówki na około dwie godziny. Pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 150 stopni; można ją również grillować. Upieczonego łososia warto skropić cytryną dla lepszego smaku.
Dorsz – dziś pieczony, jutro z piekarnika, a pojutrze na grillu!
Sprawdź najlepsze przepisy na grilla!
Dorsz odznacza się bardzo delikatnym i chudym mięsem. W sklepach można znaleźć go w wielu postaciach: świeżego, mrożony, filetów ze skórą lub bez, ryby z patroszoną głową, wędzonych tusz, medalionów, polędwic i wielu innych. Najlepszym sposobem na przyrządzanie dorsza jest smażenie lub gotowanie na parze. Dobrymi dodatkami, w których warto obtoczyć rybę przed przygotowaniem są oliwa z oliwek, cytryna, pieprz i kolendra.
Miruna – wspomaga koncentrację
Miruna zalicza się do chudych ryb, podobnie jak dorsz, morszczuk czy panga. Może osiągać ponad metr długości; jest ceniona za swoje delikatne i smaczne mięso.
Najczęściej przetwarza się ją od razu po złowieniu, dzięki czemu zachowuje się wiele walorów smakowych. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak potas. Jest też bogata w witaminy z grupy B, przez co świetnie wpływa na funkcjonowanie mózgu.
Tuńczyk – drapieżny smakołyk
W sklepach znajdziemy tuńczyka białego i czerwonego. Zdaniem większości ludzi, tuńczyk biały odznacza się najlepszymi walorami smakowymi. Tuńczyk czerwony zawiera z kolei więcej zanieczyszczeń i szkodliwych dla nas substancji. Istnieje bardzo wiele sposobów na przyrządzanie mięsa z tuńczyka – w każdym przypadku można jednak liczyć na doskonały, charakterystyczny smak. Ryba jest do tego bardzo zdrowa, zawiera bowiem dużo witaminy A i D. Dużą popularnością cieszy się sałatka z tuńczyka, przygotowana z ryby z dodatkiem kukurydzy, ryżu, ogórków kiszonych i majonezu. Tuńczyk spożywany jest również duszony, suszony, konserwowany lub nawet surowy. Najnowsza oferta sklepu Action już dostępna.
Pstrąg – pieczony czy z piekarnika – zawsze smaczny!
Pstrąg jest rybą powszechnie występującą w rzekach i górskich strumieniach. W gospodarstwach rybnych najczęściej hoduje się pstrąga tęczowego. Mięso pstrąga jest chude i bardzo smaczne, choć w czasie zakupów warto uważać, aby nie wybierać zbyt dużych okazów – te nie odznaczają się już tak dobrymi walorami smakowymi. Pstrąga najczęściej obtacza się w panierce i piecze lub smaży na patelni.
Karp – w galarecie i wigilijny
Karp występuje w wodach wolno płynących oraz stawach. W sklepach dostępne są jednak zwykle karpie hodowane w gospodarstwach rybnych. Zaletą karpia jest to, że posiada on raczej niewiele łusek, co znacznie ułatwia jego przygotowywanie.
Tradycyjnie smaży się go na patelni w chrupiącej panierce – w takiej formie zostaje zwykle podany na wigilijnym stole. Ciekawym pomysłem jest również karp faszerowany pieczarkami i przygotowany w piekarniku.
Halibut – smażony najlepszy
Halibut jest rybą głębokowodną. W sklepach najczęś
ciej możemy kupić go w postaci wędzonych tusz i steków. Najpopularniejszym sposobem na przygotowywanie go jest smażenie.
Ryba po grecku – przepis po polsku
Do przygotowania tego dania potrzebne są następujące składniki:
- 1 kg mrożonych filetów rybnych,
- cztery średnie marchewki,
- dwie średnie pietruszki,
- seler,
- cztery cebule,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- liść laurowy,
- kilka ziaren pieprzu, sól, dwa ziarenka ziela angielskiego,
- olej do smażenia,
- pół szklanki wody,
- cukier
- natka pietruszki.
Obieramy marchew, pietruszkę i seler, myjemy i ścierami na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa podsmażamy na patelni, lekko solimy i dusimy na wolnym ogniu. Rozmrażamy rybę, posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące i smażymy. Obieramy i kroimy w piórka cebulę i wrzucamy na patelnię po usmażeniu ryby. Przekładamy cebulę i warzywa do garnka, dodajemy koncentrat, liść laurowy, podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie układamy je na półmisku na zmianę z rybą.
Ryba po japońsku w polskim wydaniu
Przygotuj:
- 1 kg mrożonych filetów rybnych,
- słoik papryki konserwowej,
- słoik ogórków konserwowych,
- 4 średnie cebule, duży koncentrat pomidorowy,
- szklankę wody,
- pół szklanki oleju,
- 6 łyżek octu,
- 8 łyżek ketchupu,
- 8 łyżek cukru,
- łyżkę soli,
- przyprawę do ryb.
Kroimy rybę na kawałki, doprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni. Przygotowujemy farsz, podsmażając na patelni cebulę, dodając pokrojone w kostkę ogórki i dusząc przez około 10 minut. Przygotowujemy zalewę, mieszając ze sobą w naczyniu wodę, olej, koncentrat pomidorowy, ketchup, cukier i sól. Kiedy zalewa będzie gotowa, wlewamy ją do farszu. Mieszamy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Układamy w misce farsz i rybę naprzemiennie.
Wiele z tych produktów znajdziesz w najnowszej gazetce Lidla. Sprawdź już teraz, czego jeszcze z powyższej listy przepisu brakuje w Twojej lodówce.
4 zdrowe zioła do uprawy w domu tej zimy
VŚwieże zioła mogą nie tylko urozmaicić posiłki, ale także pomóc w utrzymaniu dobrego zdrowia przez cały rok. Podczas ponurych zimowych miesięcy, świeże zioła mogą dodać żywego smaku potrawom. Co więcej, wiele ziół ma właściwości zdrowotne. Dlaczego więc nie przenieść ogrodu...
VNaukowcy znaleźli nowy sposób na edycję jednoliterowych mutacji w DNA, oferując potencjalne lekarstwo na niektóre choroby genetyczne. Chociaż ludzkie życie jest solidne, czasami może być kruche. W przypadku osób cierpiących na choroby takie jak mukowiscydoza i anemia sierpowata, ich...
VNowe badanie pokazuje, że niespodziewanie duża liczba studentów nie jest w stanie znaleźć lub pozwolić sobie na pożywne jedzenie. Wielu studentów martwi się o przybranie na wadze podczas pierwszego roku studiów - tak zwanej "pierwszej piętnastki". Jednak niespodziewanie duża liczba...