
Najpopularniejsze gatunki ryb i przepisy z ich wykorzystaniem
Łosoś - pyszny i zdrowy
Istnieje wiele pysznych przepisów na świeże filety z łososia. Duszone, smażone czy przyrządzane na inne sposoby – w każdym przypadku zachwycają nas wyjątkowym smakiem. Najlepiej jest podawać je z dodatkami, takimi jak czosnek, natka pietruszki, koperek czy cytryna. Bez wcześniejszego przygotowywania można podawać na zimno łososia wędzonego oraz marynowanego.
Łosoś pieczony – przepis
Do przygotowania dania potrzebujemy:
2 dzwonka łososia,
- oregano,
- bazylii,
- cebulę,
- pieprzu, soli,
- jedną łyżkę oleju słonecznikowego
- świeżą natkę pietruszki.
Rybę nacieramy najpierw przyprawami i ziołami, polewamy olejem słonecznikowym i zawijamy w folię aluminiową, po czym odkładamy do lodówki na około dwie godziny. Pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 150 stopni; można ją również grillować. Upieczonego łososia warto skropić cytryną dla lepszego smaku.
Dorsz – dziś pieczony, jutro z piekarnika, a pojutrze na grillu!
Sprawdź najlepsze przepisy na grilla!
Dorsz odznacza się bardzo delikatnym i chudym mięsem. W sklepach można znaleźć go w wielu postaciach: świeżego, mrożony, filetów ze skórą lub bez, ryby z patroszoną głową, wędzonych tusz, medalionów, polędwic i wielu innych. Najlepszym sposobem na przyrządzanie dorsza jest smażenie lub gotowanie na parze. Dobrymi dodatkami, w których warto obtoczyć rybę przed przygotowaniem są oliwa z oliwek, cytryna, pieprz i kolendra.
Miruna – wspomaga koncentrację
Miruna zalicza się do chudych ryb, podobnie jak dorsz, morszczuk czy panga. Może osiągać ponad metr długości; jest ceniona za swoje delikatne i smaczne mięso.
Najczęściej przetwarza się ją od razu po złowieniu, dzięki czemu zachowuje się wiele walorów smakowych. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak potas. Jest też bogata w witaminy z grupy B, przez co świetnie wpływa na funkcjonowanie mózgu.
Tuńczyk – drapieżny smakołyk
W sklepach znajdziemy tuńczyka białego i czerwonego. Zdaniem większości ludzi, tuńczyk biały odznacza się najlepszymi walorami smakowymi. Tuńczyk czerwony zawiera z kolei więcej zanieczyszczeń i szkodliwych dla nas substancji. Istnieje bardzo wiele sposobów na przyrządzanie mięsa z tuńczyka – w każdym przypadku można jednak liczyć na doskonały, charakterystyczny smak. Ryba jest do tego bardzo zdrowa, zawiera bowiem dużo witaminy A i D. Dużą popularnością cieszy się sałatka z tuńczyka, przygotowana z ryby z dodatkiem kukurydzy, ryżu, ogórków kiszonych i majonezu. Tuńczyk spożywany jest również duszony, suszony, konserwowany lub nawet surowy. Najnowsza oferta sklepu Action już dostępna.
Pstrąg – pieczony czy z piekarnika – zawsze smaczny!
Pstrąg jest rybą powszechnie występującą w rzekach i górskich strumieniach. W gospodarstwach rybnych najczęściej hoduje się pstrąga tęczowego. Mięso pstrąga jest chude i bardzo smaczne, choć w czasie zakupów warto uważać, aby nie wybierać zbyt dużych okazów – te nie odznaczają się już tak dobrymi walorami smakowymi. Pstrąga najczęściej obtacza się w panierce i piecze lub smaży na patelni.
Karp – w galarecie i wigilijny
Karp występuje w wodach wolno płynących oraz stawach. W sklepach dostępne są jednak zwykle karpie hodowane w gospodarstwach rybnych. Zaletą karpia jest to, że posiada on raczej niewiele łusek, co znacznie ułatwia jego przygotowywanie.
Tradycyjnie smaży się go na patelni w chrupiącej panierce – w takiej formie zostaje zwykle podany na wigilijnym stole. Ciekawym pomysłem jest również karp faszerowany pieczarkami i przygotowany w piekarniku.
Halibut – smażony najlepszy
Halibut jest rybą głębokowodną. W sklepach najczęś
ciej możemy kupić go w postaci wędzonych tusz i steków. Najpopularniejszym sposobem na przygotowywanie go jest smażenie.
Ryba po grecku – przepis po polsku
Do przygotowania tego dania potrzebne są następujące składniki:
- 1 kg mrożonych filetów rybnych,
- cztery średnie marchewki,
- dwie średnie pietruszki,
- seler,
- cztery cebule,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- liść laurowy,
- kilka ziaren pieprzu, sól, dwa ziarenka ziela angielskiego,
- olej do smażenia,
- pół szklanki wody,
- cukier
- natka pietruszki.
Obieramy marchew, pietruszkę i seler, myjemy i ścierami na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa podsmażamy na patelni, lekko solimy i dusimy na wolnym ogniu. Rozmrażamy rybę, posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące i smażymy. Obieramy i kroimy w piórka cebulę i wrzucamy na patelnię po usmażeniu ryby. Przekładamy cebulę i warzywa do garnka, dodajemy koncentrat, liść laurowy, podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie układamy je na półmisku na zmianę z rybą.
Ryba po japońsku w polskim wydaniu
Przygotuj:
- 1 kg mrożonych filetów rybnych,
- słoik papryki konserwowej,
- słoik ogórków konserwowych,
- 4 średnie cebule, duży koncentrat pomidorowy,
- szklankę wody,
- pół szklanki oleju,
- 6 łyżek octu,
- 8 łyżek ketchupu,
- 8 łyżek cukru,
- łyżkę soli,
- przyprawę do ryb.
Kroimy rybę na kawałki, doprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni. Przygotowujemy farsz, podsmażając na patelni cebulę, dodając pokrojone w kostkę ogórki i dusząc przez około 10 minut. Przygotowujemy zalewę, mieszając ze sobą w naczyniu wodę, olej, koncentrat pomidorowy, ketchup, cukier i sól. Kiedy zalewa będzie gotowa, wlewamy ją do farszu. Mieszamy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Układamy w misce farsz i rybę naprzemiennie.
Wiele z tych produktów znajdziesz w najnowszej gazetce Lidla. Sprawdź już teraz, czego jeszcze z powyższej listy przepisu brakuje w Twojej lodówce.
VŚwieże warzywa i owoce w super cenach Intermarche Czy ktoś z Was też ma wrażenie, że Intermarche to jak raj dla miłośników świeżych produktów? Tak, to miejsce, gdzie okazje intermarche przyprawiają o zawrót głowy, a jabłka, pomidory i kapusta kuszą swoim wyglądem i ceną. Nie...
Słodkie okazje z gazetki promocyjnej Intermarche
VSłodkie okazje z gazetki promocyjnej Intermarche Czy można wyobrazić sobie lepszy sposób na osłodzenie dnia niż wizyta w sklepie z cudowną gazetką promocyjną Intermarche? Jeśli jesteś fanem łakoci, to oferta słodyczy, która tam czeka, z pewnością sprawi, że poczujesz się jak...
VRyby i owoce morza - bogactwo białka w korzystnych cenach Owoce morza i ryby to prawdziwe perełki w diecie wielu smakoszy! Ich wyjątkowy smak i wartości odżywcze czynią je nieodłącznym elementem zdrowej kuchni. A gdy do tego dodać jeszcze atrakcyjne ceny, to mamy istną gratkę dla...