
Miód spadziowy - unikat o szerokim spektrum działania
Co to jest miód spadziowy?
Miód spadziowy — sama nazwa może mówić niewiele komuś, kto nie zna się na miodach. W odróżnieniu od innych rodzajów miodu nie powstaje on z nektaru kwiatów, a ze spadzi, a więc soku pochodzącego z drzew. Dzięki temu charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, a jego główną zaletą są liczne właściwości prozdrowotne. Jest on jednak dość drogi, ponieważ spadź, z której powstaje, pojawia się w wielu regionach Polski zaledwie raz na kilka lat.
MIÓD SPADZIOWY – jak powstaje?
Spadź, czyli główny składnik tego rodzaju miodu, jest lepką, słodkawą cieczą, wydzielaną przez drzewa. Niekiedy w lecie możemy ją na nich dostrzec w formie małych kropelek. Wydzielanie spadzi powodują mszyce i czerwce, które wysysają sok z pędów i liści. Zazwyczaj zbiera się ją bezpośrednio z drzew, jednak nie zawsze. Niekiedy pochodzi ona od owadów, które żerują na drzewach. Spadź uzyskać można z wielu rosnących w naszym kraju gatunków drzew. Wśród nich są jodły, świerki, sosny, modrzewie, klony, dęby, wierzby, buki i brzozy.
W sprzedaży możemy znaleźć zatem miód ze spadzi iglastej, jak i liściastej. Odmiany te nie odznaczają się znacznymi różnicami, jeśli chodzi o właściwości. Główne rozbieżności pojawiają się w obrębie zapachu i smaku, dlatego wybór rodzaju miodu spadziowego zależeć może on naszych subiektywnych preferencji.
MIÓD SPADZIOWY – WŁAŚCIWOŚCI
Miód spadziowy ma wielu wielbicieli przede wszystkim ze względu na swój wyjątkowy smak i aromat. Jednak to przede wszystkim jego właściwości zdrowotne czynią z niego produkt godny zainteresowania. Ten rodzaj miodu pomaga bowiem zwalczać wiele dolegliwości i pomaga dbać o prawidłowe działanie organizmu. Działa on przeciwzapalnie i antyseptycznie, szczególnie dobrze wpływa zaś na drogi oddechowe, działając jednocześnie wykrztuśnie. Dlatego właśnie poleca się go przy przeziębieniach, grypie i infekcjach górnych dróg oddechowych, a wspomagająco także przy zapaleniu płuc. Włączenie miodu spadziowego do naszej codziennej diety może mieć też szereg innych, zdrowotnych korzyści. Poprawia on bowiem pracę układu krwionośnego, wzmacnia pracę serca i pomaga zapobiegać miażdżycy. Wspomoże też układ nerwowy i wzmocni stawy. Jest też polecany osobom, których organizm na skutek pracy w szkodliwych warunkach lub silnej kuracji farmaceutycznej jest wyjałowiony i osłabiony. Sprawdzi się także w walce z anemią, astmą czy kamicą nerkową. Jego działanie w profilaktyce nowotworowej nie jest co prawda udowodnione, ale wysoce prawdopodobne.
MIÓD NEKTAROWO SPADZIOWY
Miód nektarowo-spadziowy to kompromis dla tych, którzy chcieliby czerpać benefity zdrowotne płynące ze spożywania klasycznego miodu spadziowego, jednak nie odpowiada im na przykład jego smak czy dość wysoka cena. Jest to mieszanka miodu spadziowego iglastego lub liściastego i takiego z nektaru roślin miododajnych. Taka kombinacja ma swoich zwolenników i przeciwników. Jest to bowiem miód „niegatunkowy”, jednak o bardzo interesujących właściwościach.
Po pierwsze ciekawy i charakterystyczny smak, łączący w sobie zalety obu wchodzących w skład mieszanki rodzajów miodu. Zachowuje on również właściwości lecznicze swoich składników, dlatego spisze się doskonale przy schorzeniach serca czy układu krwionośnego oraz przy wszelkich innych infekcjach i stanach zapalnych. Ten rodzaj miodu pomoże też w walce z zaburzeniami trawienia i zniweluje szkodliwy wpływ częstego picia kawy i stosowania innych używek. Na uwagę zasługuje także jego zdolność do blokowania ołowiu.
MIÓD SPADZIOWY – CENA
Miód spadziowy jest dosyć trudny do uzyskania i unikatowy, co czyni z niego produkt wręcz luksusowy, a co za tym idzie, dość drogi. Litrowy słoik kosztować nas może nawet około pięćdziesięciu złotych.
Wiele zależy jednak od rodzaju drzewa, z jakiego pochodzi spadź i producenta miodu. Nieco mniej kosztować nas będzie miód nektarowo-spadziowy, co czyni z niego doskonałą alternatywę dla tych, którzy nie chcą rezygnować z właściwości leczniczych spadzi, ale którzy nie mogą sobie pozwolić na tak drogi produkt.
Miód spadziowy – kolor
Miód spadziowy często ma ciemnobrązowy, prawie czarny kolor. W świetle możemy niekiedy zaobserwować zielonkawe refleksy. Ponadto charakteryzuje się łagodnym smakiem i lekko żywicznym aromatem.
Miód spadziowy – kalorie
Jak większość rodzajów miodu, miód spadziowy składa się w większości z węglowodanów — stanowią one ok 80% jego zawartości. Nie należy on również do wyjątkowo niskokalorycznych produktów, ponieważ w 100 gramach zawiera 340 kcal.
VŚwieże warzywa i owoce w super cenach Intermarche Czy ktoś z Was też ma wrażenie, że Intermarche to jak raj dla miłośników świeżych produktów? Tak, to miejsce, gdzie okazje intermarche przyprawiają o zawrót głowy, a jabłka, pomidory i kapusta kuszą swoim wyglądem i ceną. Nie...
Słodkie okazje z gazetki promocyjnej Intermarche
VSłodkie okazje z gazetki promocyjnej Intermarche Czy można wyobrazić sobie lepszy sposób na osłodzenie dnia niż wizyta w sklepie z cudowną gazetką promocyjną Intermarche? Jeśli jesteś fanem łakoci, to oferta słodyczy, która tam czeka, z pewnością sprawi, że poczujesz się jak...
VRyby i owoce morza - bogactwo białka w korzystnych cenach Owoce morza i ryby to prawdziwe perełki w diecie wielu smakoszy! Ich wyjątkowy smak i wartości odżywcze czynią je nieodłącznym elementem zdrowej kuchni. A gdy do tego dodać jeszcze atrakcyjne ceny, to mamy istną gratkę dla...