22 marca 2018 Udostępnij

Właściwości zdrowotne popularnych rodzajów miodu

Gazetka Polomarket  Zobacz nowe ceny!

O tym, że miód ma działanie korzystne dla zdrowia, wiedziano już przed wiekami. Starożytni Egipcjanie mieli zwyczaj wkładania naczynia wypełnionego miodem do grobowca faraona. Również w medycynie ludowej miód stosowano w leczeniu różnych chorób. Jakie są właściwości tego produktu i kiedy warto go stosować?   Obecnie lista korzystnych właściwości miodu nie jest już tajemnicą. Wiemy dokładnie jak słodki nektar produkowany przez pszczoły wpływa na zdrowie. Warto pamiętać, że każdy rodzaj miodu ma nieco inne działanie. Oto lista najlepszych miodów, które pomagają w leczeniu chorób i wzmacniają organizm.

Miód gryczany

Ten rodzaj miodu otrzymuje się z kwiatów gryki. Wyróżnia się płynną konsystencją i charakterystycznym kolorem ciemnego bursztynu, który sprawia, że trudno go pomylić z innym rodzajem miodu. Ma także specyficzny, wyrazisty smak, powodujące lekkie pieczenie. Lecznicze właściwości, które wykazuje miód gryczany, są powszechnie znane. W jego skład wchodzi między innymi rutyna, nieobecna w innych rodzajach miodu, która oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne, chroniąc przed chorobami układu krwionośnego. Dlatego miód gryczany jest polecany seniorom, zwłaszcza osobom, które znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka schorzeń takich jak miażdżyca. Miód gryczany jest także zalecany w przypadku złamań, ponieważ rutyna przyspiesza gojenie ran oraz urazów wewnętrznych. Miód wytwarzany z kwiatów gryki jest również doskonałym źródłem witamin oraz minerałów. Wyróżnia się między innymi dużą zawartością magnezu, dlatego powinny po niego sięgać osoby przemęczone i zestresowane. Wpływa korzystnie na kondycję układu nerwowego, w tym również na pamięć.

Miód wielokwiatowy

Wytwarzany z kwiatów kwitnących w czerwcu i lipcu. Ma kolor żółty, a po krystalizacji przybiera barwę jasnobrunatną. Wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem. Lecznicze właściwości miodu wielokwiatowego można wykorzystać w przypadku dolegliwości takich jak zmęczenie, anemia, przeziębienia oraz zapalenie gardła. Jest polecany alergikom, a zwłaszcza osobom, które są uczulone na pyłki, ponieważ pomaga zmniejszyć objawy wiosennych alergii. Miód wielokwiatowy stosuje się także w przypadku problemów z układem krwionośnym, ponieważ reguluje ciśnienie i wspomaga leczenie chorób serca. W opinii ekspertów ten rodzaj miodu dodaje energii.

Miód rzepakowy 

Miód uzyskiwany z kwiatów rzepaku charakteryzuje się jasnym, żółtym kolorem i słodkim smakiem, w którym występuje nuta goryczy. Zawiera dużą ilość glukozy oraz aminokwasy, witaminy, olejki eteryczne i goryczki. Szybko ulega krystalizacji i przyjmuje prawie biały kolor. Jest korzystny dla wątroby i oczyszcza organizm z toksyn. Chroni przed zakażeniami i ułatwia gojenie się ran. Jest polecany osobom cierpiącym na stany zapalne górnych dróg oddechowych i schorzenia serca.

miód rzepakowy Miód spadziowy

Jest to miód ze spadzi, czyli substancji, która produkowana jest przez niektóre drzewa i krzewy, np. jodłę, świerk, modrzew, sosnę, głóg, wierzby, buki, brzozy, lipy, kliny i dęby. Wyróżnia się korzennym smakiem i zielonkawym kolorem. Jest zdecydowanie najmniej słodkim ze wszystkim miodów. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, często stosowany jest także do produkcji syropów wykrztuśnych, dlatego warto sięgać po ten rodzaj miodu w czasie przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych.


Miód akacjowy

Miód akacjowy zawiera w swoim składzie duże ilości takich składników jak glikozydy, fruktoza oraz izoflawony. Bardzo wolno ulega krystalizacji. W stanie płynnym ma wyjątkowo jasną barwę. Stosowanie miodu akacjowego zalecane jest osobom, które mają problemy żołądkowe, ponieważ ten rodzaj miodu wspomaga trawienie, a także stymuluje regenerację błon śluzowych żołądka i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej. Lecznicze właściwości miodu z kwiatów akacji wykorzystuje się w przypadku schorzeń dróg moczowych i nerek. Działa moczopędnie i bakteriobójczo.

Miód lipowy

Ten rodzaj miodu otrzymuje się z kwiatów lipy. Ma ostry smak, w którym można wyczuć posmak lipy, a także jasnożółtą barwę. Wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwkaszlowe i antybiotyczne. Spożywanie miodu lipowego jest zalecane w przypadku grypy i przeziębienia. Pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi, łagodzi stres oraz ułatwia zasypianie.

Miód wrzosowy

Produkowany z kwiatów wrzosu. Ma ciemnobrunatny kolor i gorzki, ostry smak. Ma właściwości antyseptyczne i jest zalecany w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej. Stosowanie miodu wrzosowego jest zalecane przede wszystkim osobom cierpiącym z powodu schorzeń układu moczowego, zapalenia jelit, biegunki, a także kamicy nerkowej.