30 stycznia 2017 Udostępnij

Jabłko – daj się mu skusić!

Jabłko to bez wątpienia najpopularniejszy w Polsce owoc. Nasz kraj znajduje się w światowej czołówce producentów jabłek, a różne ich odmiany są dostępne w naszych krajach przez cały rok. W naszej kuchni mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Często stanowią po prostu zdrową przekąskę, w innych przypadkach są głównym składnikiem całych potraw. Warto poznać ich wspaniałe właściwości i dowiedzieć się, dlaczego są one tak cennym elementem naszej codziennej diety.

Jabłko na zdrowie

jabłko właściwości odżywczeJak mówi stare przysłowie, jabłka trzymają lekarzy z daleka. Jest w tym sporo prawdy – większość specjalistów zgadza się co do tego, że zjedzenie już dwóch jabłek dziennie znacznie poprawia odporność naszego organizmu i chroni nas przed licznymi chorobami. Jabłko jest bogatym źródłem wielu cennych witamin i minerałów, potrzebnych do prawidłowej pracy naszego organizmu. Warto jeść je oczywiście przez cały rok, ale na szczególną uwagę zasługują jesienią i zimą, kiedy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje i choroby. Jesienią jabłka smakują zresztą najlepiej, a w sklepach mamy największy wybór, jeśli chodzi o ich odmiany. Poszczególne odmiany jabłek różnią się pod wieloma względami, choć we wszystkich znajdziemy podobne, bardzo cenne wartości odżywcze.

Jabłka – właściwości i działanie na organizm człowieka

Jabłka mają bardzo pozytywny wpływ między innymi na serce i układ krążenia. Zawierają dużo kwercetyny; jest to przeciwutleniacz uszczelniający naczynia krwionośne. Dzięki swojemu działaniu zmniejsza ryzyko zawału serca, bowiem zapobiega odkładaniu się na ścianach naczyń krwionośnych blaszek miażdżycowych. Zawarte w jabłkach witamina C i magnez również spełniają takie zadania.

Jabłka bardzo dobrze sprawdzają się przy różnych dolegliwościach żołądkowych. Są świetnym lekarstwem zarówno na biegunki, jak i zaparcia. Stanowią bogate źródło błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego przebiegu procesów trawiennych. Podduszone lub upieczone jabłka przydają się z kolei przy leczeniu biegunki.

Sprawdź promocyjną baileys cenę

jabłka zielone​W jabłkach obecne są polifenole, które unieszkodliwiają w organizmie wolne rodniki. Wolne rodniki mogą prowadzić do uszkodzenia niektórych komórek i w efekcie – rozwijania się chorób nowotworowych. Jabłka są zatem doskonałe w profilaktyce raka; uważa się, że są to najskuteczniejsze pod tym względem owoce.

Wspomniany już błonnik pokarmowy – a dokładniej jego rozpuszczalna w wodzie frakcja, czyli pektyny – jest także skutecznym środkiem na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Pektyny regulują także poziom kwasów żółciowych w organizmie. Nie warto obierać jabłek ze skórki, bowiem to właśnie ona oraz gniazda nasienne zawierają najwięcej pektyn.

Dzięki obecności błonnika pokarmowego, jabłka działają na organizm oczyszczająco. Usuwają z niego toksyny, metale ciężkie i wolne rodniki, które z czasem mogłyby się przyczyniać do rozwoju groźnych chorób.

Są doskonałym środkiem na zachowanie w organizmie równowagi kwasowo – zasadowej. Odkwaszają organizm dzięki zawartości żelaza i potasu. Warto włączyć je do swojej diety zwłaszcza w przypadku, gdy na co dzień spożywamy dużo produktów mięsnych i zbożowych. Taki sposób odżywiania się może bowiem doprowadzić do zaburzenia równowagi kwasowo – zasadowej.

jabłko w ciąży

Badania wykazały, że dzieci których matki w okresie ciąży jadły dużo jabłek znacznie rzadziej chorują potem na astmę. Działa to również w przypadku osób dorosłych; udowodniono już, że jabłka mają bardzo korzystny wpływ na ludzkie płuca.

Dzięki zawartości dużej ilości witamin i minerałów, jabłka mają dobry wpływ także na inne obszary organizmu, takie jak pamięć czy koncentracja.

Jabłko a kalorie

Jabłka przy wszystkich swoich właściwościach są również niskokaloryczne. Przeciętne jabłko to zaledwie około 50 kcal. Mają też świetny wpływ na nasz wygląd, poprawiając stan skóry, włosów i paznokci.

Ocet jabłkowy – właściwości

ocet jabłkowyOcet jabłkowy dzięki swojemu głównemu składnikowi ma do zaoferowania wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera całą gamę cennych dla organizmu minerałów oraz witamin.

Jest także bogatym źródłem beta – karotenu, który zwalcza wolne rodniki. Stanowi bardzo skuteczny środek oczyszczający organizm ze wszystkich toksyn i innych szkodliwych substancji.

Ocet jabłkowy – przepis

Do przygotowania octu jabłkowego potrzeba:

  • 80 dag jabłek,
  • 10 dag cukru,
  • 1 litr wody,
  • 1 dag drożdzy
  • piętkę chleba razowego

Umyte jabłka kroimy i przekładamy do słoika. Zalewamy przegotowaną i posłodzoną wodą. Dodajemy drożdże oraz piętkę chleba, przykrywamy gazą i odkładamy w suche, ciepłe miejsce na 10 dni, mieszając codziennie zawartość drewnianą łyżką. Po upływie dziesięciu dni odcedzamy zawartość przez gazę. Płyn odlewamy znowu do słoika i odstawiamy na około 45 dni.

Szarlotka – królowa polskich ciast

Szarlotka jest jednym z najpopularniejszych ciast w Polsce. Występuje w bardzo wielu różnych odmianach, można zatem znaleźć mnóstwo przepisów na nią. Jej ojczyzną jest Francja, ale na dobre zadomowiła się również w naszym kraju.

Szarlotka sypana – przepis

Do przygotowania szarlotki sypanej potrzebujemy:

  • szarlotkaszklankę kaszy manny,
  • szklankę mąki pszennej,
  • szklankę cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 g masła,
  • 1 kg jabłek (kwaskowatych),
  • 2 łyżeczki cukru
  • startą skórkę cytryny

Najpierw mieszamy w misce wszystkie suche składniki. Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce. Przygotowujemy foremkę, smarujemy ją masłem i przesypujemy do niej 1/3 suchych składników. Połowę jabłek mieszamy z cynamonem i skórką cytryny i przekładamy do miski. Kładziemy kolejną warstwę z suchych składników wymieszanych z pozostałymi jabłkami. Przygotowujemy niewielkie paski masła, które układamy równo na powierzchni. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Cenę kwaskowatych jabłek i nie tylko, sprawdzisz w gazetce Intermarche.