9 lipca 2023 Udostępnij

Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa posypana tym składnikiem jest o wiele lepsza, aż sto razy

Fasolka szparagowa, znana z pysznych letnich obiadów, często jest przyrządzana z bułką tartą. Niemniej jednak warto spróbować nieco innego sposobu na to zdrowe i smaczne warzywo. Wypróbuj przygotowania fasolki z nasionami konopi.

Fasolka to doskonały wybór na obiad w gorące dni

Fasolka szparagowa cieszy się lojalnymi fanami. Miłośnicy tego smacznego warzywa nie mogą się doczekać, aż pojawi się na straganach i będzie można ją kupić za przystępną cenę. Powoli staje się tańsza, a warto pamiętać, że dostarcza nam dużą ilość witaminy C, beta-karotenu i witaminy A.

Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem fosforu, potasu, magnezu i żelaza. Jest polecana dla cukrzyków i osób z nadciśnieniem. To zdrowe i sycące warzywo. Ważne jest, aby pamiętać, że żółta fasolka nadaje się lepiej do gotowania, natomiast zielona do sałatek. Zamiast bułki tartej, warto przygotować fasolkę z zupełnie innym dodatkiem, takim jak nasiona konopi.

Jak zrobić fasolkę szparagową z dodatkiem nasion konopi?

  • Lista składników:
  • 500 gramów fasolki szparagowej
  • Ulubiona oliwa w łyżce.
  • Trzy łyżki nasion konopi, które zostały pozbawione łusek.
  • lub ziaren sezamu
  • Sól

Oczyszczamy i myjemy fasolkę, a następnie wrzucamy ją do gotującej się wody. Gotujemy przez kilka minut, odcedzamy i zostawiamy w garnku. Dodajemy olej i nasiona, a także solimy według własnego smaku. Fasolka szparagowa z nasionami konopi jest znacznie zdrowsza niż ta przygotowywana z bułką tartą. To doskonały sposób na podanie fasolki dla osób nietolerujących glutenu.

Czy warto spożywać nasiona konopi?

Nasiona konopi są uważane za superżywność. Mają w sobie witaminy z grupy B, C, D, E, a także wiele aminokwasów i błonnika. Zawierają również żelazo, cynk, fosfor i magnez. Spożywanie nasion konopi wzmacnia naszą odporność, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie.

Dodatkowo, mają one właściwości nawilżające skórę, regulujący gospodarkę hormonalną oraz utrzymujący odpowiedni poziom cukru i cholesterolu we krwi. Warto zatem uwzględnić je w codziennym menu i korzystać z ich bogatej wartości odżywczej. Wcześniej omawialiśmy przepis Tomasza Strzelczyka na fasolkę oraz podawaliśmy informację na temat czasu gotowania tego warzywa.