
Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa posypana tym składnikiem jest o wiele lepsza, aż sto razy
Fasolka szparagowa, znana z pysznych letnich obiadów, często jest przyrządzana z bułką tartą. Niemniej jednak warto spróbować nieco innego sposobu na to zdrowe i smaczne warzywo. Wypróbuj przygotowania fasolki z nasionami konopi.
Fasolka to doskonały wybór na obiad w gorące dni
Fasolka szparagowa cieszy się lojalnymi fanami. Miłośnicy tego smacznego warzywa nie mogą się doczekać, aż pojawi się na straganach i będzie można ją kupić za przystępną cenę. Powoli staje się tańsza, a warto pamiętać, że dostarcza nam dużą ilość witaminy C, beta-karotenu i witaminy A.
Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem fosforu, potasu, magnezu i żelaza. Jest polecana dla cukrzyków i osób z nadciśnieniem. To zdrowe i sycące warzywo. Ważne jest, aby pamiętać, że żółta fasolka nadaje się lepiej do gotowania, natomiast zielona do sałatek. Zamiast bułki tartej, warto przygotować fasolkę z zupełnie innym dodatkiem, takim jak nasiona konopi.
Jak zrobić fasolkę szparagową z dodatkiem nasion konopi?
- Lista składników:
- 500 gramów fasolki szparagowej
- Ulubiona oliwa w łyżce.
- Trzy łyżki nasion konopi, które zostały pozbawione łusek.
- lub ziaren sezamu
- Sól
Oczyszczamy i myjemy fasolkę, a następnie wrzucamy ją do gotującej się wody. Gotujemy przez kilka minut, odcedzamy i zostawiamy w garnku. Dodajemy olej i nasiona, a także solimy według własnego smaku. Fasolka szparagowa z nasionami konopi jest znacznie zdrowsza niż ta przygotowywana z bułką tartą. To doskonały sposób na podanie fasolki dla osób nietolerujących glutenu.
Czy warto spożywać nasiona konopi?
Nasiona konopi są uważane za superżywność. Mają w sobie witaminy z grupy B, C, D, E, a także wiele aminokwasów i błonnika. Zawierają również żelazo, cynk, fosfor i magnez. Spożywanie nasion konopi wzmacnia naszą odporność, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie.
Dodatkowo, mają one właściwości nawilżające skórę, regulujący gospodarkę hormonalną oraz utrzymujący odpowiedni poziom cukru i cholesterolu we krwi. Warto zatem uwzględnić je w codziennym menu i korzystać z ich bogatej wartości odżywczej. Wcześniej omawialiśmy przepis Tomasza Strzelczyka na fasolkę oraz podawaliśmy informację na temat czasu gotowania tego warzywa.
VNaukowcy znaleźli nowy sposób na edycję jednoliterowych mutacji w DNA, oferując potencjalne lekarstwo na niektóre choroby genetyczne. Chociaż ludzkie życie jest solidne, czasami może być kruche. W przypadku osób cierpiących na choroby takie jak mukowiscydoza i anemia sierpowata, ich...
VNowe badanie pokazuje, że niespodziewanie duża liczba studentów nie jest w stanie znaleźć lub pozwolić sobie na pożywne jedzenie. Wielu studentów martwi się o przybranie na wadze podczas pierwszego roku studiów - tak zwanej "pierwszej piętnastki". Jednak niespodziewanie duża liczba...
Czy ludzie potrafią wyczuć chorobę?
VCzy potrafisz wyczuć, że ktoś wokół ciebie jest chory? Według nowego badania być może tak. Czy potrafisz stwierdzić, że ktoś wokół ciebie jest chory? Według nowego badania opublikowanego w Psychological Science może to nie być szósty zmysł. Autor badania, Mats Olsson z Karolinska...