29 listopada 2020 Udostępnij

7 produktów bogatych w żelazo

Ostrygi

Amazon Polska wystartował. Sprawdź promocje na Amazonie

Porcja sześciu ostryg zawiera 6 mg żelaza, a także 60 mg wapnia, 9 g białka i tylko 70 kalorii. Ponadto, ostrygi są bogate w cynk, który pomaga wzmocnić odporność. Jednak te smakoszki są silnym alergenem, więc zachowaj swoją miarę.

Biała fasola.

Tak samo jak fasola chali. 100-gramowa porcja zapewnia dzienną dawkę błonnika i zawiera 6 mg żelaza i 1100 mg potasu, którego brak prowadzi do szybkiego zmęczenia. Również w fasoli białej dużo białka, wapnia, witamin z grupy B i antyoksydantów. Mają delikatny, bogaty smak, coś jak ziemniaki. W formie puszki traci się smak, dlatego zalecamy stosowanie suchej fasoli. Wstępnie namoczone w nocy, są gotowane do miękkości od 40 minut do półtorej godziny. Gotowana biała fasola jest dobra jako zwykły dodatek do mięsa i w gęstych zupach. Robi się je również na tłuczone ziemniaki.

Wątroba wołowa

W 100 wątroba wołowa zawiera około 7 mg żelaza. Jest jednym z mistrzów w zakresie witaminy B, a także doskonałym źródłem witamin z grupy A i D. I co najważniejsze, jest niskokaloryczna - tylko 170 kalorii. Przed gotowaniem zaleca się namoczenie wątroby w mleku na kilka godzin, co uczyni ją szczególnie miękką i delikatną.

Soczewica

Żelazo w 100 g soczewicy - prawie 12 mg. Jest on również bogaty w inne pierwiastki śladowe, w tym magnez, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca i układu nerwowego. Soczewica jest źródłem tryptofanu, aminokwasu przekształcanego w serotoninę w organizmie człowieka, odpowiedzialnego za dobry nastrój. Podobnie jak biała fasola, soczewica zawiera duże ilości włókna - 12 mg na 100 g produktu.

Sok pomidorowy

W porównaniu z innymi produktami, zawartość żelaza w soku pomidorowym jest niska - 1 mg na szklankę. Ale jest to dobre źródło innych pierwiastków śladowych: chromu, molibdenu i kobaltu, niezbędnych dla metabolizmu w organizmie. Szklanka soku pomidorowego zawiera 50% dziennej normy kwasów organicznych.

Spinach

Pod względem zawartości żelaza, szpinak przekracza nawet soczewicę - 13,5 mg na 100 g. Dodatkowym plusem jest niska wartość kaloryczna (23 kcal). Jest również bogaty w beta-karoten (4,5 mg), który ma korzystny wpływ nie tylko na wzrok, ale również na układ odpornościowy, oraz wapń (106 mg), który jest niezbędny dla zdrowia zębów, kości i tkanki mięśniowej.

Ziemniaki

Jeden duży pieczony ziemniak zawiera 3 mg żelaza, duże ilości witaminy C i B odpowiedzialnej za metabolizm komórkowy. Ziemniaki są również dobrym źródłem potasu i łatwo przyswajalnych minerałów.