6 czerwca 2023 Udostępnij

Cukier to narkotyk. Jak się uzależniamy?

Badania dowodzą, że nasz mózg jest zaprogramowany na odczuwanie przyjemności, a cukier działa jak wiele uzależniających narkotyków. Czy więc jesteśmy uzależnieni od cukru? Oto coś, o czym warto pomyśleć następnym razem, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego: to może być coś więcej niż tylko słodycze. Może to być uzależniające swędzenie, które aż prosi się o zadrapanie. Skany mózgu potwierdziły, że przerywane spożywanie cukru wpływa na mózg w sposób podobny do niektórych narkotyków. Szeroko cytowane badanie w czasopiśmie Neuroscience & Biobehavioral Reviews wykazało, że cukier - tak wszechobecny jak jest - spełnia kryteria substancji nadużywanej i może uzależniać tych, którzy się nim objadają. Dzieje się tak poprzez wpływ na chemię układu limbicznego, części mózgu związanej z kontrolą emocjonalną. Badanie wykazało, że "przerywany dostęp do cukru może prowadzić do zmian behawioralnych i neurochemicznych, które przypominają skutki nadużywania substancji".

To właśnie te odkrycia skłoniły Paula van der Velpena, szefa amsterdamskiej służby zdrowia, do ostrzeżenia ludzi, że cukier jest narkotykiem, "tak jak alkohol i tytoń". We wtorek napisał on felieton na miejskiej stronie internetowej poświęconej zdrowiu publicznemu, wzywając do podjęcia bardziej zdecydowanych działań rządowych w odniesieniu do cukru. Zaproponowane przez niego działania obejmowały regulację ilości dozwolonej w żywności, a także zakaz spożywania napojów bezalkoholowych w szkołach. "Może się to wydawać przesadzone i naciągane, ale cukier jest obecnie najniebezpieczniejszym narkotykiem i nadal można go łatwo kupić wszędzie" - napisał. Dr David Sack, dyrektor generalny Elements Behavioral Health, która prowadzi ośrodki leczenia Promises, powtórzył te komentarze. Sack powiedział, że powszechność i promocja słodkich pokarmów i napojów, w połączeniu z tym, jak wpływają one na nasz mózg, sprawiają, że uzależnienie jest problemem. "Prawda jest taka, że nie każda osoba narażona na żywność o wysokiej zawartości cukru uzależni się i będzie jej regularnie szukać. To samo dotyczy narkotyków, takich jak kokaina czy alkohol" - powiedział Healthline. "Różnica polega na tym, że nie sprzedajemy alkoholu osobom poniżej 21 roku życia, ale żywność o wysokiej zawartości cukru można kupić w każdym wieku".

Czy jako całość jesteśmy uzależnieni od cukru?

Amerykańscy urzędnicy ds. zdrowia byli mniej hiperboliczni w swoich komunikatach niż van der Velpen, ale wielu czuje się równie zaniepokojonych. Na początku tego roku American Heart Association przytoczyło badania, które pokazują, że słodkie napoje bezalkoholowe są odpowiedzialne za 180 000 zgonów na całym świecie każdego roku. Zaleca się, aby dorośli spożywali nie więcej niż 450 kalorii tygodniowo z napojów słodzonych cukrem. Przekłada się to na niecałe dwie 20-uncjowe butelki Coca-Coli. Najnowsze dane amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób (CDC) pokazują, że przeciętny Amerykanin otrzymuje około 13 procent dziennego spożycia kalorii z dodanych cukrów. Mężczyźni otrzymują średnio dodatkowe 335 kalorii dziennie z dodanych cukrów, podczas gdy kobiety otrzymują około 239 dodatkowych kalorii dziennie. Podczas gdy napoje gazowane są łatwym winowajcą, istnieje wiele innych miejsc, w których cukier wkrada się do diety człowieka, często bez jego wiedzy. Badania CDC pokazują, że ludzie spożywają nadmiar cukrów nie tylko w napojach, ale także w żywności, którą jedzą w domu. Poleganie na pakowanej lub przetworzonej żywności to szybki sposób na gromadzenie kostek cukru, nawet jeśli mają one zdrowo brzmiące nazwy. Cukier jest powszechnym składnikiem wielu produktów spożywczych, które ludzie uważają za zdrowe. Na przykład słoik sosu do spaghetti Newman's Own Tomato & Basil zawiera 9 gramów cukru, czyli około czterech kostek cukru. Osiem uncji soku warzywno-owocowego V8 Fusion zawiera ponad 11 kostek cukru. Jogurt Yoplait Original 99% Fat Free zawiera od 11 do 13 kostek cukru, w zależności od smaku.

Jak zerwać z nałogiem? Ograniczenie uzależnienia zanim się zacznie

Jak mówi Sack, komunikaty mówiące nam, że pragniemy cukru, zaczynają się już w młodym wieku. Programy telewizyjne dla dzieci są często opakowane w reklamy przedstawiające kolorowe postacie z kreskówek sprzedające przetworzoną żywność o wysokiej zawartości cukru. "Naukowcy zajmujący się żywnością nauczyli się produkować żywność, aby była bardziej satysfakcjonująca" - powiedział. "Następnie używają mediów, takich jak reklamy, więc rzucają nam je przed oczy". Sack twierdzi, że niewystarczająca liczba rodziców edukuje swoje dzieci w zakresie zdrowego odżywiania, a rodzice mogą wzmacniać złe nawyki żywieniowe. Sytuację pogarsza fakt, że pracującym rodzicom brakuje czasu na skupienie się na planowaniu posiłków. "Największym problemem, jaki zaobserwowaliśmy, jest to, że rodzice, którzy sami mają nadwagę lub są otyli, podają te produkty swoim dzieciom i nie uważają tego za coś nienormalnego" - powiedział. "Obecnie rodzice nie są informowani o tym, jakie odżywianie jest odpowiednie dla dzieci. Dopóki nie będziemy edukować rodziców w zakresie odpowiedniego wzrostu i wagi oraz prawidłowego odżywiania, dzieciom bardzo trudno będzie mieć odpowiedni szacunek do jedzenia". Rodzice nie powinni zaopatrywać swoich spiżarni w słodkie produkty spożywcze, powinni czytać etykiety żywieniowe na pakowanych produktach spożywczych i powinni edukować swoje dzieci w zakresie zdrowych wyborów żywieniowych, powiedział Sack. "Musimy zdać sobie sprawę, że jest to bardzo poważny problem" - powiedział.