17 września 2022 Udostępnij

Kwiaty na obiad: przepisy na znane dania z nowymi składnikami

Istnieje wiele jadalnych kwiatów, a mianowicie 45 gatunków. Ale, znowu, wszystkie jadalne kwiaty są uprawiane w specjalnych warunkach. Nie polecam jedzenia kwiatów po prostu zerwanych na polu. Nigdy nie powinno się też jeść kwiatów kupionych w sklepie, ponieważ są one posypane pestycydami, a czasem dodaje się do nich barwniki.

Indie i Chiny to pierwsze kraje, w których gotowano kwiaty. Początkowo kwiaty jadła tylko szlachta, a gdy już biedota zaczęła jeść kwiaty, góra społeczeństwa przerzuciła się na przyprawy.

Z płatków róży w Indiach robi się konfitury i wiele innych potraw. Dżem jest bardzo aromatyczny. Róża jest bogata w wapń i witaminę C.

W moskiewskich restauracjach pojawia się coraz więcej potraw z kwiatami. Najważniejsze jest jednak to, aby je prawidłowo stosować i łączyć. Na przykład ta sama róża dobrze komponuje się z daniami z drobiu - kaczką i kurczakiem, ale nie z rybami.

Moim ulubionym kwiatem jest lilia. Jego zapach jest absolutnie wyjątkowy. Jak wiadomo, każdy z kwiatów ma do 5-6 słupków. Ponadto jest to jeden z najostrzejszych kwiatów, które można dodawać do potraw - całkiem nieźle zastępuje ostrą paprykę. Jeśli chodzi o smak, to jednak moim faworytem jest lawenda.

Do nietypowych kolorów, które można jeść, należy akacja. Akacja opiekana jest pyszna i łatwa w przygotowaniu: zanurzasz kwiaty w jajku i mące i mieszając smażysz. Można dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego dla dodatkowego smaku. Co do smaku, to z jednej strony czuć chrupiącą skórkę, a w środku zupełnie nowe doznania wymieszane z miodowym aromatem. I to jest tradycyjne jedzenie biedaków w Toskanii. Danie to znajdziesz w wielu restauracjach w regionie.

Jeśli jednak zdecydujesz się na samodzielne gotowanie akacji, zachowaj ostrożność. Jadalne są tylko te białe. Te żółte służą jedynie do celów dekoracyjnych.

Jeśli chodzi o kwiaty polne, to z rumianku i nagietka można zrobić dżem. Mniszek lekarski to kwiat, który w Rosji spożywany jest od czasów starożytnych. Na przykład zupa z mniszka lekarskiego. Na południu Francji robią wino z mniszka lekarskiego - absolutnie niepowtarzalny smak, który przypomina mi niepijalne piwo z kwiatowym, gorzkim posmakiem.

Istnieje wiele kwiatów, które można nadziewać. Na przykład cukinia i mieczyk. Cukinia lub dzuka, czyli kwiaty dyni, które są zazwyczaj grubsze, wykorzystywane są zarówno do faszerowania, jak i pieczenia. Nadzienie ma sens w przypadku produktu, który można szybko ugotować lub z gotowym nadzieniem.

Nie zapominaj o warzywach: karczochu, brokułach, kalafiorze, białej kapuście. To wszystko są znane produkty. Czy wyobrażasz sobie, jak często faktycznie jemy kwiaty?

Krokus, szafran to najdroższy kwiat, a także przyprawa, na świecie. Hiszpański lub włoski suszony szafran kosztuje 50 euro za gram. W żywności spożywane są tylko słupki krokusa, a średnio 2-3 słupki na kwiat, co tłumaczy tak wysoki koszt. Ponadto należy je zbierać o wschodzie słońca, ponieważ temperatura jest bardzo ważna w tym procesie: zmiana z nocy na dzień przynosi rosę, która wnika do wnętrza kwiatu, umożliwiając tym samym zebranie słupków bez ich dotykania, co oczywiście zapewnia lepszą jakość produktu końcowego. Eksperci potrafią właściwie określić, w jakim czasie zebrano słupki. Najlepszy, a co za tym idzie najdroższy szafran zbierany jest o świcie.

Paella

Pierwszym i chyba najpopularniejszym daniem z wykorzystaniem szafranu jest paella. Przede wszystkim szafran nadaje potrawom oszałamiający pomarańczowo-ochrowy kolor, w smaku jest, powiedziałabym, jodowy, ale świetnie łączy się z rybami.

Będziesz potrzebował:

  • 100g świeżej posiekanej pietruszki
  • 60 ml soku z cytryny
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1,5 l domowego wywaru
  • 750 g ryżu Arborio
  • 4 udka z kurczaka bez skóry
  • 8 krewetek
  • 400 g drobno posiekanej cebuli
  • 300 g posiekanych pomidorów
  • 250 ml wody
  • 250 g chorizo
  • 250 g drobno posiekanej czerwonej papryki
  • 200 g zielonego groszku
  • 8 małż
  • 60 ml soku z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 15 g papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3gr szafranu
  • Sól morska i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dla mieszanki przyprawowej połącz wszystkie składniki i odstaw.
  2. Aby przygotować paellę, połącz wodę, szafran i bulion w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień.
  3. Obierz krewetki, pozostawiając ogonki.
  4. Rozgrzej 1 łyżkę na dużej głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodać kurczaka i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni. Dodaj Chorizo i gotuj jeszcze przez kilka minut. Również zdjąć z patelni. Zmniejszyć ogień.
  5. Dodaj krewetki i smaż przez 2 minuty. Zdjąć z patelni również.
  6. Następnie dodajemy cebulę i paprykę i smażymy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory, paprykę i 3 ząbki czosnku. Gotować przez kolejne 5 minut.
  7. Dodać ryż, wszystko wymieszać i gotować przez minutę.
  8. Dodać sos przyprawowy, bulion, kurczaka, chorizo i groszek. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zredukować.
  9. Delikatnie rozłóż małże na patelni. Gotuj przez 5 minut lub do momentu, gdy małże się otworzą. Rozprowadź również krewetki i gotuj przez kolejne 5 minut.
  10. Skropić sokiem z cytryny. Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na 10 minut przed podaniem.

Waniliowy crème brûlée

Jedna z najbardziej aromatycznych przypraw, wanilia pochodzi od orchidei, gdyż strąki wanilii to tylko słupki kwiatów. Oto przepis na klasyczny francuski deser, crème brulee, który robi się z dodatkiem ziaren wanilii.

Będziesz potrzebował:

  • 560 ml śmietany
  • 5 żółtek
  • 1 ziarno wanilii
  • 120g cukru

Metoda:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. Śmietankę podgrzać w rondelku z przekrojonym na pół strąkiem wanilii. Należy uważać, aby śmietana nie zaczęła się w żaden sposób gotować. Podgrzewać przez 5 minut. Następnie wyjmij wanilię i oddziel nasiona - dodaj je z powrotem do rondla. Zamiast prawdziwej wanilii można użyć ekstraktu.
  3. W misce ubij żółtka z 60g cukru. Następnie dodaj tę mieszankę do kremu. Wymieszać masę.
  4. Powstałą masę wlać do blach i piec przez 40 minut na drucianej półce, blacha z wodą na dolnej półce piekarnika. Dzięki temu uzyskamy efekt kąpieli wodnej.
  5. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do uzyskania sztywnej masy.
  6. Następnie posypujemy pozostałym cukrem i karmelizujemy, wstawiając do piekarnika na ruszt lub używając specjalnej zapalniczki.
  7. Podawać natychmiast.