
Kwiaty na obiad: przepisy na znane dania z nowymi składnikami
Istnieje wiele jadalnych kwiatów, a mianowicie 45 gatunków. Ale, znowu, wszystkie jadalne kwiaty są uprawiane w specjalnych warunkach. Nie polecam jedzenia kwiatów po prostu zerwanych na polu. Nigdy nie powinno się też jeść kwiatów kupionych w sklepie, ponieważ są one posypane pestycydami, a czasem dodaje się do nich barwniki.
Indie i Chiny to pierwsze kraje, w których gotowano kwiaty. Początkowo kwiaty jadła tylko szlachta, a gdy już biedota zaczęła jeść kwiaty, góra społeczeństwa przerzuciła się na przyprawy.
Z płatków róży w Indiach robi się konfitury i wiele innych potraw. Dżem jest bardzo aromatyczny. Róża jest bogata w wapń i witaminę C.
W moskiewskich restauracjach pojawia się coraz więcej potraw z kwiatami. Najważniejsze jest jednak to, aby je prawidłowo stosować i łączyć. Na przykład ta sama róża dobrze komponuje się z daniami z drobiu - kaczką i kurczakiem, ale nie z rybami.
Moim ulubionym kwiatem jest lilia. Jego zapach jest absolutnie wyjątkowy. Jak wiadomo, każdy z kwiatów ma do 5-6 słupków. Ponadto jest to jeden z najostrzejszych kwiatów, które można dodawać do potraw - całkiem nieźle zastępuje ostrą paprykę. Jeśli chodzi o smak, to jednak moim faworytem jest lawenda.
Do nietypowych kolorów, które można jeść, należy akacja. Akacja opiekana jest pyszna i łatwa w przygotowaniu: zanurzasz kwiaty w jajku i mące i mieszając smażysz. Można dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego dla dodatkowego smaku. Co do smaku, to z jednej strony czuć chrupiącą skórkę, a w środku zupełnie nowe doznania wymieszane z miodowym aromatem. I to jest tradycyjne jedzenie biedaków w Toskanii. Danie to znajdziesz w wielu restauracjach w regionie.
Jeśli jednak zdecydujesz się na samodzielne gotowanie akacji, zachowaj ostrożność. Jadalne są tylko te białe. Te żółte służą jedynie do celów dekoracyjnych.
Jeśli chodzi o kwiaty polne, to z rumianku i nagietka można zrobić dżem. Mniszek lekarski to kwiat, który w Rosji spożywany jest od czasów starożytnych. Na przykład zupa z mniszka lekarskiego. Na południu Francji robią wino z mniszka lekarskiego - absolutnie niepowtarzalny smak, który przypomina mi niepijalne piwo z kwiatowym, gorzkim posmakiem.
Istnieje wiele kwiatów, które można nadziewać. Na przykład cukinia i mieczyk. Cukinia lub dzuka, czyli kwiaty dyni, które są zazwyczaj grubsze, wykorzystywane są zarówno do faszerowania, jak i pieczenia. Nadzienie ma sens w przypadku produktu, który można szybko ugotować lub z gotowym nadzieniem.
Nie zapominaj o warzywach: karczochu, brokułach, kalafiorze, białej kapuście. To wszystko są znane produkty. Czy wyobrażasz sobie, jak często faktycznie jemy kwiaty?
Krokus, szafran to najdroższy kwiat, a także przyprawa, na świecie. Hiszpański lub włoski suszony szafran kosztuje 50 euro za gram. W żywności spożywane są tylko słupki krokusa, a średnio 2-3 słupki na kwiat, co tłumaczy tak wysoki koszt. Ponadto należy je zbierać o wschodzie słońca, ponieważ temperatura jest bardzo ważna w tym procesie: zmiana z nocy na dzień przynosi rosę, która wnika do wnętrza kwiatu, umożliwiając tym samym zebranie słupków bez ich dotykania, co oczywiście zapewnia lepszą jakość produktu końcowego. Eksperci potrafią właściwie określić, w jakim czasie zebrano słupki. Najlepszy, a co za tym idzie najdroższy szafran zbierany jest o świcie.
Paella
Pierwszym i chyba najpopularniejszym daniem z wykorzystaniem szafranu jest paella. Przede wszystkim szafran nadaje potrawom oszałamiający pomarańczowo-ochrowy kolor, w smaku jest, powiedziałabym, jodowy, ale świetnie łączy się z rybami.
Będziesz potrzebował:
- 100g świeżej posiekanej pietruszki
- 60 ml soku z cytryny
- 20 ml oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1,5 l domowego wywaru
- 750 g ryżu Arborio
- 4 udka z kurczaka bez skóry
- 8 krewetek
- 400 g drobno posiekanej cebuli
- 300 g posiekanych pomidorów
- 250 ml wody
- 250 g chorizo
- 250 g drobno posiekanej czerwonej papryki
- 200 g zielonego groszku
- 8 małż
- 60 ml soku z cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek
- 15 g papryki
- 3 ząbki czosnku
- 3gr szafranu
- Sól morska i pieprz
Sposób przygotowania:
- Dla mieszanki przyprawowej połącz wszystkie składniki i odstaw.
- Aby przygotować paellę, połącz wodę, szafran i bulion w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień.
- Obierz krewetki, pozostawiając ogonki.
- Rozgrzej 1 łyżkę na dużej głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodać kurczaka i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni. Dodaj Chorizo i gotuj jeszcze przez kilka minut. Również zdjąć z patelni. Zmniejszyć ogień.
- Dodaj krewetki i smaż przez 2 minuty. Zdjąć z patelni również.
- Następnie dodajemy cebulę i paprykę i smażymy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory, paprykę i 3 ząbki czosnku. Gotować przez kolejne 5 minut.
- Dodać ryż, wszystko wymieszać i gotować przez minutę.
- Dodać sos przyprawowy, bulion, kurczaka, chorizo i groszek. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zredukować.
- Delikatnie rozłóż małże na patelni. Gotuj przez 5 minut lub do momentu, gdy małże się otworzą. Rozprowadź również krewetki i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Skropić sokiem z cytryny. Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na 10 minut przed podaniem.
Waniliowy crème brûlée
Jedna z najbardziej aromatycznych przypraw, wanilia pochodzi od orchidei, gdyż strąki wanilii to tylko słupki kwiatów. Oto przepis na klasyczny francuski deser, crème brulee, który robi się z dodatkiem ziaren wanilii.
Będziesz potrzebował:
- 560 ml śmietany
- 5 żółtek
- 1 ziarno wanilii
- 120g cukru
Metoda:
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Śmietankę podgrzać w rondelku z przekrojonym na pół strąkiem wanilii. Należy uważać, aby śmietana nie zaczęła się w żaden sposób gotować. Podgrzewać przez 5 minut. Następnie wyjmij wanilię i oddziel nasiona - dodaj je z powrotem do rondla. Zamiast prawdziwej wanilii można użyć ekstraktu.
- W misce ubij żółtka z 60g cukru. Następnie dodaj tę mieszankę do kremu. Wymieszać masę.
- Powstałą masę wlać do blach i piec przez 40 minut na drucianej półce, blacha z wodą na dolnej półce piekarnika. Dzięki temu uzyskamy efekt kąpieli wodnej.
- Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do uzyskania sztywnej masy.
- Następnie posypujemy pozostałym cukrem i karmelizujemy, wstawiając do piekarnika na ruszt lub używając specjalnej zapalniczki.
- Podawać natychmiast.
Sezon na witaminy, promocje na świeże warzywa
VSezon na witaminy, promocje na świeże warzywa Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a my zaczynamy marzyć o świeżych smakach i aromatach. A co lepiej zaspokoi te pragnienia niż świeże warzywa sezonowe? Właśnie teraz w gazetka dino można znaleźć wyjątkowe oferty na...
Super okazje w Dino na artykuły spożywcze
VSuper okazje w Dino na artykuły spożywcze Jeśli jesteś miłośnikiem zakupów, a jednocześnie nie lubisz przepłacać, gazetka Dino to coś, co powinieneś znać! Co tydzień sieć supermarketów Dino oferuje atrakcyjne promocje na szeroki asortyment artykułów spożywczych. Od świeżych...
Przegląd najlepszych okazji z Biedronki
VKto z nas nie lubi polować na okazje? Zwłaszcza gdy są to oferty Biedronka gazetka! Właśnie dlatego, przygotowałem krótki przewodnik po najnowszych promocjach dostępnych w waszym ulubionym sklepie. A komu nie umili dnia dobra zniżka? No właśnie! W Biedronce znajdziemy...