
Od suluguni do chanach: kompletny przewodnik po kaukaskich serach
Kuchnia kaukaska słynie z pikantnych potraw mięsnych, wypieków i oczywiście serów. Od niepamiętnych czasów sery wytwarzane są według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Mimo, że tradycyjne sery kaukaskie zawsze były wyrabiane ręcznie, nowoczesna technologia umożliwiła automatyzację produkcji, przy jednoczesnym zachowaniu unikalnych cech produktów. Najważniejszym czynnikiem jest nadal jakość surowców, a także przestrzeganie zasad gotowania.
Sery kaukaskie są produktami uniwersalnymi, które doskonale komponują się z grzybami, warzywami, a nawet owocami. Ponadto, często dodaje się je do sałatek, ciast i dań gorących. Sery solankowe zawierają ogromną ilość składników odżywczych: wapń, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy B, PP, A, E, C niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Eksperci Umalat opowiedzieli nam o najpopularniejszych wersjach sera kaukaskiego.
Suluguni
Najpopularniejszym serem solankowym jest suluguni, którego nazwę tłumaczy się jako "ugniatany z mleka krowiego". Wiadomo, że produkt ten po raz pierwszy pojawił się w Mingrelia (region w zachodniej Gruzji). Tradycyjny sposób wytwarzania suguluni jest dość ciekawy: ser jest ugniatany jak ciasto, a następnie produkt jest przechowywany w naczyniu z solanką i sokiem winogronowym.Produkcja przemysłowa jest nieco inna. Często firmy rozpoczynają proces produkcji suluguni od pasteryzacji mleka, które jest normalizowane przez zawartość tłuszczu. Następnie dodaje się zakwas i podpuszczkę. Skrzep poddawany jest fermentacji, a następnie krojony, umieszczany w pojemniku i odstawiany. Następnie masa jest topiona i formowana. Prawie gotowy ser wkłada się do specjalnej solanki, przetrzymuje w odpowiednim czasie, a następnie pakuje.
Sery adygezyjskie
Ser Adygeyan ma ogromną liczbę "braci" - palestyński ser Akavi, rozpowszechniony w Azji Południowej Paneer, a także włoską Cachoricottę, ale to właśnie ser Adygeyan różni się charakterystycznym wzorem na bokach, gdyż tradycyjnie dojrzewał w koszach. Częściej niż nie, miejscowi spożywali produkt w formie smażonej w połączeniu z płaskim chlebem.Jest on wykonany w następujący sposób. Mleko krowie podgrzewane jest do temperatury 95°C, następnie powoli wstrzykiwana jest serwatka. Powstałe w ten sposób skrzepy sera zbiera się do wiklinowych koszy. Po pewnym czasie kosze są odwracane i formowana jest głowa sera, dodawana jest sól. W przemyśle skrzepy serowe są zbierane w plastikowych formach, gdzie masa jest prasowana, następnie solona i pakowana.
Cecil
Słynny ormiański chechil oznacza "splątany". W rzeczywistości ser składa się z włókien splecionych w warkocze, które w smaku przypominają suluguni. Wędzona soczewica dobrze komponuje się z oliwkami i pistacjami. Dodaje się ją również do sałatek i ciast, aby nadać potrawom lekki smak dymu. W procesie produkcji pepsynę dodaje się do mleka podgrzanego do temperatury 32°C. Gdy tylko zaczną pojawiać się skrzepy, mieszaninę podgrzewa się do temperatury 60°C. Następnie skrzepy są zbierane, obficie solone i dokładnie suszone. Ser rozkłada się na stole w postaci nitek, które następnie ściąga się w pęczki.
Shor
Ser azerbejdżański shor jest skrzyżowaniem sera solankowego i twarogu. Shor łatwo nakłada się na chleb pita lub flatbread i obficie posypuje zieleniną. Trudno znaleźć taki produkt w rosyjskich supermarketach, ale można się postarać i ugotować go samemu. Ayran podgrzewa się na ogniu do określonej temperatury, uformowane płatki sera wyjmuje się i wkłada do kieliszka. Wszystkie otwory worka są szczelnie zamknięte, a ser zalewany jest solanką. Mieszankę miesza się z ziołami i dokładnie wstrząsa. Shor dojrzewa około trzech miesięcy, ale gra jest tego warta - koneserzy sera zwracają uwagę na jego niezwykle kremowy, nieporównywalny z niczym innym smak.
Chanakh
Ser solankowy chanakh jest ulubionym produktem mieszkańców Gruzji i Armenii. Często producenci eksperymentują ze smakami chanakh - do solanki można dodać naturalny miód, białe wino, syropy. Takie składniki nadają serowi charakterystyczną cechę - smak staje się jasny i cierpki.Chanakh jest produkowany z mleka owczego, krowiego lub koziego (czytaj też: Jak wybierać produkty mleczne: porady ekspertów). Produkt dojrzewa w solance przez około 40 dni. Kolor chanuki jest różny w zależności od zawartości tłuszczu - zazwyczaj głowa sera jest biała, z żółtawym odcieniem.
Ogólnie rzecz biorąc, sery kaukaskie zajmują odrębną niszę na rynku serów. Różnorodność produktów pozwala na eksperymentowanie z codziennym menu, a także daje możliwość zachwycenia bliskich i gości wytrawnymi smakołykami. Od słodkich po pikantne, sery kaukaskie zaspokoją preferencje smakowe każdego.
Sezon na witaminy, promocje na świeże warzywa
VSezon na witaminy, promocje na świeże warzywa Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a my zaczynamy marzyć o świeżych smakach i aromatach. A co lepiej zaspokoi te pragnienia niż świeże warzywa sezonowe? Właśnie teraz w gazetka dino można znaleźć wyjątkowe oferty na...
Super okazje w Dino na artykuły spożywcze
VSuper okazje w Dino na artykuły spożywcze Jeśli jesteś miłośnikiem zakupów, a jednocześnie nie lubisz przepłacać, gazetka Dino to coś, co powinieneś znać! Co tydzień sieć supermarketów Dino oferuje atrakcyjne promocje na szeroki asortyment artykułów spożywczych. Od świeżych...
Przegląd najlepszych okazji z Biedronki
VKto z nas nie lubi polować na okazje? Zwłaszcza gdy są to oferty Biedronka gazetka! Właśnie dlatego, przygotowałem krótki przewodnik po najnowszych promocjach dostępnych w waszym ulubionym sklepie. A komu nie umili dnia dobra zniżka? No właśnie! W Biedronce znajdziemy...