30 listopada 2021 Udostępnij

Od tacos do salsy: 6 najlepszych meksykańskich przepisów

Pod koniec stycznia w Moskwie zostanie otwarty nowy gastroprojekt Tacobar, którego szefem kuchni będzie Dmitry Kishov. Tacobar realizuje pierwszy w Moskwie koncept nowoczesnej kuchni meksykańskiej i będzie prezentował kuchnię meksykańską w niezwykły sposób, łącząc nowe składniki oraz dziedzictwo i tradycję. Zespół restauracji stawia sobie ambitny cel zmiany utartych wyobrażeń o tym, czym powinna być kuchnia meksykańska.

Dmitry podzielił się kilkoma przepisami współczesnej kuchni meksykańskiej, które z łatwością można przyrządzić w domu, a już wkrótce będzie można ich skosztować w nowym Tacobarze.

Tortilla

Tortille z mąki kukurydzianej Masa, przepis przejęliśmy od naszych meksykańskich kolegów.

Składniki:

  • 4 filiżanki mąki uniwersalnej

  • 4 ½ łyżki słoniny lub roztopionego, niesolonego masła

  • 1 ½ łyżeczki soli koszernej

  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 ¼ szklanki + 2 łyżki stołowe ciepłej wody

Metoda przygotowania:

W mikserze zmieszaj mąkę, smalec, sól i proszek do pieczenia, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli dodawać wodę, cały czas mieszając, aż powstanie elastyczne ciasto.
Podziel na ¼ szklanki kulek i umieść na blasze do pieczenia. Przykryć folią i umieścić w ciepłym miejscu, aby odpocząć przez 1 godzinę. W tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość.

Posypać powierzchnię roboczą mąką. Pracuj z jedną piłkę na raz i zachować inne kulki pokryte podczas pracy. Umieść kulę pomiędzy dwoma kawałkami folii i za pomocą wałka rozwałkuj ją na cienki okrąg o średnicy nieco ponad 20 cm. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, połóż na niej tortillę i piecz przez 2 minuty z każdej strony. Pozostawić tortille do ostygnięcia i podawać.

Aquachile

Aquachile to meksykańska wersja ceviche, którą koniecznie trzeba podać z ostrymi papryczkami. W Meksyku potrawa ta często występuje jako jedzenie uliczne i jest podawana sama lub z chipsami kukurydzianymi nachos, ale w restauracjach można również znaleźć aquachile jako główną pozycję w menu.

Składniki:

  • 440g świeżych krewetek, najlepiej krewetek królewskich, obranych i drobno posiekanych

  • 1 filiżanka świeżo wyciśniętego soku z limonki

  • ¼ czerwonej cebuli, drobno posiekanej

  • 1 ½ łyżeczki drobnej soli morskiej

  • 1 haas awokado, pokrojone w kostkę

  • ½ szklanki ogórka pokrojonego w drobną kostkę

  • 1-3 papryczki Serrano, drobno posiekane (inne papryczki chili, które znajdziesz, też się nadadzą)

  • ¼ filiżanki świeżych liści kolendry, drobno posiekanych

  • 2 łyżki zielonej cebulki, drobno posiekanej

  • oliwa z oliwek extra virgin do podania

  • chipsy tortilla do podania.

Metoda przygotowania:

W dużej misce wymieszaj razem krewetki, awokado, sok z limonki, czerwoną cebulę i sól. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać ogórka, chili, kolendrę i zieloną cebulkę i ponownie wymieszać. Spróbuj i dostosuj sok z limonki i sól do smaku. Skropić lekko oliwą z oliwek i podawać natychmiast z frytkami.

Salsa de Arbol

Salsa de Arbol to meksykańska salsa, która jest bardziej kwaśna i pikantna (w przeciwieństwie do klasycznej salsy) z pomidorów, physalis i octu. Może być podawany jako dressing do gulaszu lub tłustych ryb, aby podkreślić smak tych potraw.

Składniki:

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

  • ¼ filiżanki suszonego chili Arbol (nada się każde inne chili, jakie znajdziesz)

  • 1 ½ szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki wraz z zalewą.

  • 100g fig

  • 2 łyżki stołowe białego octu winnego

  • 1 mały ząbek czosnku

  • ½ łyżeczki soli koszernej

Metoda przygotowania:

W rondlu rozgrzać olej na dużym ogniu, dodać papryczki chili. Gotuj delikatnie przez około 10 sekund. Gotowość sprawdzić po kolorze: papryka powinna być jaskrawo pomarańczowa.

Dodaj trzy czwarte chilli, pomidory, physalis, ocet, czosnek, sól i 2 łyżki wody do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Spróbować i dostosować balans przypraw.

Dodaj mieszaninę do małego rondelka, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj powoli przez 15 minut. Udekoruj pozostałym chili. Salsę można podawać na ciepło lub na zimno. Świetnie nadaje się na przystawkę z grzankami, chipsami kukurydzianymi lub jako dressing do dania głównego.

Guacamole

Guacamole to jeden z najpopularniejszych meksykańskich sosów, choć nie pojawił się wcale tak dawno temu - na początku XX wieku. Nazwa potrawy pochodzi od połączenia azteckich słów ahuacatl (awokado) i molli (sos).

Składniki:

  • 200 gr haas avocado, pokrojone w kostkę

  • 10 gr papryczki jalapenos

  • 50 gr pomidory

  • 25 gr czerwonej cebuli

  • 15 gr kolendry

  • 5 gr bazylii

  • 25 ml soku z limonki

  • 5g skórki z limonki

Metoda przygotowania:

Rozgnieść awokado w moździerzu, następnie drobno posiekać pozbawione pestek jalapeño, obrane ze skórki pomidory, czerwoną cebulę, kolendrę, bazylię, dodać do masy sól i pieprz do smaku. Udekoruj gałązkami kolendry i plasterkiem limonki. Podawaj z nachosami lub tortillami (przeczytaj też: Najlepsze przepisy z awokado).

Tacos z kurczaka

Znana już szerokiej publiczności, ta meksykańska przystawka oparta jest na przepisie autorki.

Składniki:

  • 450 gr udka z kurczaka

  • 40g curry w proszku, zielone chili, sok z limonki

  • 10 gr. skórka z limonki

  • 30 gr brązowego cukru

  • 10 gr. drobna sól morska

  • 30 ml sosu sojowego

  • 30 gr. czosnek

Do podawania:

  • 7 tortilli

  • 1 haas awokado

  • Salsa de arbol

  • Sezam

  • Liście kolendry

  • Konfitura z pomidorów

Metoda przygotowania:

Wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Udko z kurczaka przekroić na pół, usunąć ścięgna, zalać marynatą i pozostawić na noc.

Udziec osuszyć z marynaty, usmażyć na patelni do miękkości. Rozłóż na tortillach (upewnij się, że są świeże). Na wierzchu ułóż plasterki awokado i pomidory. Polej salsą i udekoruj ziarnami sezamu i kolendrą.

Pico de galo

Najprostsza salsa, ale tak samo jasna i pyszna.

Składniki:

  • 500g różowych pomidorów

  • 50g zielonego chili

  • 1 ząbek czosnku

  • 5 gałązek kolendry

  • 3 liście bazylii

  • 1 limonka

  • 1 czerwona cebula

  • Oliwa z oliwek

Metoda:

Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać chilli, czosnek, kolendrę, bazylię i czerwoną cebulę. Następnie skropić sokiem z limonki, skórką i oliwą z oliwek. Bon appetit!