
Od tacos do salsy: 6 najlepszych meksykańskich przepisów
Pod koniec stycznia w Moskwie zostanie otwarty nowy gastroprojekt Tacobar, którego szefem kuchni będzie Dmitry Kishov. Tacobar realizuje pierwszy w Moskwie koncept nowoczesnej kuchni meksykańskiej i będzie prezentował kuchnię meksykańską w niezwykły sposób, łącząc nowe składniki oraz dziedzictwo i tradycję. Zespół restauracji stawia sobie ambitny cel zmiany utartych wyobrażeń o tym, czym powinna być kuchnia meksykańska.
Dmitry podzielił się kilkoma przepisami współczesnej kuchni meksykańskiej, które z łatwością można przyrządzić w domu, a już wkrótce będzie można ich skosztować w nowym Tacobarze.
Tortilla
Tortille z mąki kukurydzianej Masa, przepis przejęliśmy od naszych meksykańskich kolegów.
Składniki:
-
4 filiżanki mąki uniwersalnej
-
4 ½ łyżki słoniny lub roztopionego, niesolonego masła
-
1 ½ łyżeczki soli koszernej
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 ¼ szklanki + 2 łyżki stołowe ciepłej wody
Metoda przygotowania:
W mikserze zmieszaj mąkę, smalec, sól i proszek do pieczenia, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli dodawać wodę, cały czas mieszając, aż powstanie elastyczne ciasto.
Podziel na ¼ szklanki kulek i umieść na blasze do pieczenia. Przykryć folią i umieścić w ciepłym miejscu, aby odpocząć przez 1 godzinę. W tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość.
Posypać powierzchnię roboczą mąką. Pracuj z jedną piłkę na raz i zachować inne kulki pokryte podczas pracy. Umieść kulę pomiędzy dwoma kawałkami folii i za pomocą wałka rozwałkuj ją na cienki okrąg o średnicy nieco ponad 20 cm. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, połóż na niej tortillę i piecz przez 2 minuty z każdej strony. Pozostawić tortille do ostygnięcia i podawać.
Aquachile
Aquachile to meksykańska wersja ceviche, którą koniecznie trzeba podać z ostrymi papryczkami. W Meksyku potrawa ta często występuje jako jedzenie uliczne i jest podawana sama lub z chipsami kukurydzianymi nachos, ale w restauracjach można również znaleźć aquachile jako główną pozycję w menu.
Składniki:
-
440g świeżych krewetek, najlepiej krewetek królewskich, obranych i drobno posiekanych
-
1 filiżanka świeżo wyciśniętego soku z limonki
-
¼ czerwonej cebuli, drobno posiekanej
-
1 ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
-
1 haas awokado, pokrojone w kostkę
-
½ szklanki ogórka pokrojonego w drobną kostkę
-
1-3 papryczki Serrano, drobno posiekane (inne papryczki chili, które znajdziesz, też się nadadzą)
-
¼ filiżanki świeżych liści kolendry, drobno posiekanych
-
2 łyżki zielonej cebulki, drobno posiekanej
-
oliwa z oliwek extra virgin do podania
-
chipsy tortilla do podania.
Metoda przygotowania:
W dużej misce wymieszaj razem krewetki, awokado, sok z limonki, czerwoną cebulę i sól. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać ogórka, chili, kolendrę i zieloną cebulkę i ponownie wymieszać. Spróbuj i dostosuj sok z limonki i sól do smaku. Skropić lekko oliwą z oliwek i podawać natychmiast z frytkami.
Salsa de Arbol
Salsa de Arbol to meksykańska salsa, która jest bardziej kwaśna i pikantna (w przeciwieństwie do klasycznej salsy) z pomidorów, physalis i octu. Może być podawany jako dressing do gulaszu lub tłustych ryb, aby podkreślić smak tych potraw.
Składniki:
-
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
-
¼ filiżanki suszonego chili Arbol (nada się każde inne chili, jakie znajdziesz)
-
1 ½ szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki wraz z zalewą.
-
100g fig
-
2 łyżki stołowe białego octu winnego
-
1 mały ząbek czosnku
-
½ łyżeczki soli koszernej
Metoda przygotowania:
W rondlu rozgrzać olej na dużym ogniu, dodać papryczki chili. Gotuj delikatnie przez około 10 sekund. Gotowość sprawdzić po kolorze: papryka powinna być jaskrawo pomarańczowa.
Dodaj trzy czwarte chilli, pomidory, physalis, ocet, czosnek, sól i 2 łyżki wody do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Spróbować i dostosować balans przypraw.
Dodaj mieszaninę do małego rondelka, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj powoli przez 15 minut. Udekoruj pozostałym chili. Salsę można podawać na ciepło lub na zimno. Świetnie nadaje się na przystawkę z grzankami, chipsami kukurydzianymi lub jako dressing do dania głównego.
Guacamole
Guacamole to jeden z najpopularniejszych meksykańskich sosów, choć nie pojawił się wcale tak dawno temu - na początku XX wieku. Nazwa potrawy pochodzi od połączenia azteckich słów ahuacatl (awokado) i molli (sos).
Składniki:
-
200 gr haas avocado, pokrojone w kostkę
-
10 gr papryczki jalapenos
-
50 gr pomidory
-
25 gr czerwonej cebuli
-
15 gr kolendry
-
5 gr bazylii
-
25 ml soku z limonki
-
5g skórki z limonki
Metoda przygotowania:
Rozgnieść awokado w moździerzu, następnie drobno posiekać pozbawione pestek jalapeño, obrane ze skórki pomidory, czerwoną cebulę, kolendrę, bazylię, dodać do masy sól i pieprz do smaku. Udekoruj gałązkami kolendry i plasterkiem limonki. Podawaj z nachosami lub tortillami (przeczytaj też: Najlepsze przepisy z awokado).
Tacos z kurczaka
Znana już szerokiej publiczności, ta meksykańska przystawka oparta jest na przepisie autorki.
Składniki:
-
450 gr udka z kurczaka
-
40g curry w proszku, zielone chili, sok z limonki
-
10 gr. skórka z limonki
-
30 gr brązowego cukru
-
10 gr. drobna sól morska
-
30 ml sosu sojowego
-
30 gr. czosnek
Do podawania:
-
7 tortilli
-
1 haas awokado
-
Salsa de arbol
-
Sezam
-
Liście kolendry
-
Konfitura z pomidorów
Metoda przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Udko z kurczaka przekroić na pół, usunąć ścięgna, zalać marynatą i pozostawić na noc.
Udziec osuszyć z marynaty, usmażyć na patelni do miękkości. Rozłóż na tortillach (upewnij się, że są świeże). Na wierzchu ułóż plasterki awokado i pomidory. Polej salsą i udekoruj ziarnami sezamu i kolendrą.
Pico de galo
Najprostsza salsa, ale tak samo jasna i pyszna.
Składniki:
-
500g różowych pomidorów
-
50g zielonego chili
-
1 ząbek czosnku
-
5 gałązek kolendry
-
3 liście bazylii
-
1 limonka
-
1 czerwona cebula
-
Oliwa z oliwek
Metoda:
Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać chilli, czosnek, kolendrę, bazylię i czerwoną cebulę. Następnie skropić sokiem z limonki, skórką i oliwą z oliwek. Bon appetit!
Ulotka z Kauflandu – zrób tanie i zdrowe zakupy
V Ulotka z Kauflandu – zrób tanie i zdrowe zakupy Kaufland jak zawsze zaskakuje szeroką ofertą produktów w atrakcyjnych cenach. Tym razem, w związku z nadchodzącymi świętami wielkanocnymi, przygotowano wiele promocji, które pozwolą na oszczędzanie na zakupach. Czy marzy Ci...
Zrób zapasy – najciekawsze promocje z Biedronki
VZrób zapasy – najciekawsze promocje z Biedronki Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a promocja z Biedronki kusi wyjątkowymi ofertami, które pozwolą każdemu zrobić solidne zapasy. W tym tygodniu zakupy tygodnia to nie tylko okazja do zaopatrzenia się w niezbędne produkty, ale także...
VTradycyjne wędliny w Polomarket - idealne propozycje na święta Święta to czas, kiedy na stołach nie może zabraknąć pysznych wędlin. A gdzie znaleźć najlepsze propozycje, jeśli nie w Polomarket? Ta polska sieć supermarketów oferuje bogaty wybór produktów, które zachwycą zarówno...