19 lutego 2021 Udostępnij

Sokowirówka - jak wybrać

Świeżo wyciśnięty sok to skuteczne źródło energii, prawdziwe wybawienie od pragnienia i upału, skarbnica witamin, których organizm zawsze potrzebuje. Kupiony w sklepie sok z torebki nie jest tak przydatny jak sok domowej roboty.

Aby rano czerpać regularną energię ze świeżego soku, potrzebujemy sokowirówki. To urządzenie pozwoli Ci zapomnieć o sokowaniu z marketów.

Podstawowe cechy sokowirówek, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze

Jakie są rodzaje sokowirówek

  1. W sokowirówce odśrodkowej surowiec przechodzi przez sito, uzyskując postać miazgi. Następnie siła odśrodkowa oddziela sok od makuchu. Specjalna konstrukcja powoduje spienianie się soku, ale problem ten rozwiązuje się poprzez zastosowanie kubka z odpieniaczem. Wewnątrz sita włókniste owoce bardzo się zapychają. Dlatego taka sokowirówka musi być bardzo często czyszczona. Aby uzyskać sok z cytrusów, należy po obraniu owoców pokroić je w plastry. Drugim rodzajem jest sokowirówka do cytrusów. Urządzenie takie posiada specjalny stożek, za pomocą którego wyciskany jest sok z owoców cytrusowych. W tym celu owoc kroi się na 2 części, miąższ umieszcza się na stożku i obraca, aby wycisnąć cały sok. Trzecią odmianą są sokowirówki śrubowe. Dzięki nim można uzyskać smoothie, sorbety i pasty z orzechów. Z ich pomocą można uzyskać sok z każdego rodzaju owoców, w tym np. z jagód z małymi pestkami. Sok będzie zawierał dużo miąższu i będzie prawie pozbawiony piany. Sokowirówka ślimakowa jest wolniejsza od pozostałych odmian. Sokowirówka kombinowana - urządzenie, które w sposób konstruktywny łączy stożek do cytrusów z sokowirówką odśrodkową lub ślimakową. W większości przypadków stosuje się w nim wymienne przystawki.

Jakie są dostępne zdolności produkcyjne

Wydajność sokowirówki jest wprost proporcjonalna do jej mocy. Przy różnej mocy, wyniki mogą być różne. Na przykład, aby uzyskać 2 filiżanki soku z miękkich owoców, wystarczy sokowirówka o mocy do 300 W. Jego zaletą jest niski pobór mocy. Znaczna moc jest obowiązkowym atrybutem sokowirówki ślimakowej, ponieważ jest ona w stanie przetwarzać zarówno miękkie, jak i twarde owoce. Większa moc oznacza wyższą jakość wyciskania.

Z jakich materiałów zbudowane jest ciało

Te tańsze to sokowirówki, których korpus wykonany jest z tworzywa sztucznego. Ich koszt jest niski ze względu na poważną wadę - kruchość. Takie urządzenie często się rozpada, nawet przy upadku z niewielkiej wysokości. Z drugiej strony, plastikowe sokowirówki mogą pochwalić się szerszym wyborem kolorów i wzorów.

Sokowirówki z metalowym korpusem są droższe. Jest jednak w stanie wytrzymać wstrząsy, w tym upadki. Metalowe sokowirówki mają stylowy i drogi wygląd. Są one często wykonane z nierdzewnych stopów. Ale przy ostrożnym obchodzeniu się z urządzeniem, można pozwolić na oszczędzanie na ciele.

Gdzie sok może kapać

Sokowirówki różnią się konstrukcją, ale wylot soku może być tylko w dwóch opcjach: jako zintegrowany zbiornik w sokowirówce do cytrusów lub oddzielny zbiornik w każdym innym typie sokowirówki.

Konstrukcja sokowirówek z wbudowanym zbiornikiem na sok zakłada, że najpierw wyciska się sok, a dopiero potem wyjmuje się zbiornik z urządzenia. Jeśli zbiornik jest uszkodzony, jego wymiana może być kłopotliwa.

Konstrukcja sokowirówek z zewnętrznym wylotem soku jest znacznie wygodniejsza. Możliwe jest umieszczenie oddzielnego zbiornika w korpusie sokowirówki lub pod jej wylewką. Ta opcja jest czystsza i szybsza, nie ma też ryzyka uszkodzenia zbiornika.

Wybierając sokowirówkę z zasobnikiem, trzeba zwrócić uwagę na jego pojemność. Najlepsza opcja - od 300 do 600 ml.

Jak dbać o sokowirówkę

Zaleca się mycie urządzenia za każdym razem po użyciu. Do tego celu używa się szczotki i detergentu. Urządzenie myje się ciepłą wodą. Z reguły do zestawu dołączony jest pędzelek. Sitka muszą być całkowicie oczyszczone. W przeciwnym razie pojawi się pleśń, osad i nieprzyjemny zapach.

Niektóre sokowirówki posiadają funkcję samooczyszczania, jednak nie zastąpi ona ręcznego mycia urządzenia, a jedynie przyspieszy ten proces.