10 listopada 2021 Udostępnij

5 pokarmów, które obniżają odporność

Bershka

Nie wystarczy przyjmować witaminy, aby utrzymać silny układ odpornościowy. Niewłaściwe odżywianie może po cichu zanegować pełne korzyści płynące z przyjmowania najbardziej skutecznych suplementów i kompleksów składników odżywczych. Razem z Anną Drobyshevą, ekspertem iHerb marketplace witamin i naturalnych produktów dla zdrowego stylu życia, dowiedzieliśmy się, jakich pokarmów należy unikać, aby zachować odporność.

Kiełbasa i kiełbaski

W produktach mięsnych, które znajdują się na półkach większości supermarketów, samo mięso stanowi jedynie połowę składu podanego na etykiecie. Druga połowa to skrobia, mleko w proszku, syrop glukozowy, wzmacniacze smaku, stabilizatory, barwniki i tłuszcz w postaci białych plamek smalcu. Tłuszcz i dodatki przemysłowe są niebezpieczne dla układu odpornościowego, ponieważ obciążają układ naczyniowy śledziony. Usuwa potencjalnie niebezpieczne obce cząsteczki z krwiobiegu i wytwarza przeciwciała. Tłuszcze i dodatki do żywności mogą zatykać naczynia krwionośne tego ważnego organu.

Sosy

Najlepsze sosy na świecie - kupowane w sklepach sosy serowe, tatarski, tysiąca wysp i majonez - biją rekordy pod względem największej zawartości niezdrowych tłuszczów. Z kolei sosy barbecue, curry, ostre i słodko-kwaśne są agresywne w stosunku do błony śluzowej jelita i mogą ją uszkadzać. To właśnie w jelitach żyją pożyteczne bakterie, które niszczą patogeny dostające się do organizmu wraz z pożywieniem. Syntetyzują również witaminy z grupy B oraz zapewniają wchłanianie witaminy D, która reguluje komórki odpornościowe krwi.

Być może najbardziej niewinnymi dodatkami do potraw są pesto i guacamole. Te pozornie egzotyczne sosy można przyrządzić samodzielnie z dużą ilością przypraw.

Kawa

Pracowitość i pilna praca, niezrównoważone wzorce snu, krótkie godziny pracy, kawa jest naszym stałym towarzyszem przez cały dzień, nie tylko rano. Jednak wypity na pusty żołądek podrażnia błony śluzowe w stopniu podobnym do ostrych sosów (czytaj też: "5 napojów, których nie powinieneś pić na pusty żołądek (i dlaczego)"). Lepiej więc nie poprzestawać na filiżance kawy podczas przerwy w pracy, ale zjeść ją z jabłkiem lub sałatką warzywną. Ponadto, zbyt duża ilość kawy może powodować zaburzenia snu, którego brak ma negatywny wpływ na układ odpornościowy.

To nie kawa sama w sobie jest szkodliwa, ale jej aktywny składnik - kofeina. Dlatego, jeśli chcesz chronić swój układ odpornościowy, staraj się unikać innych produktów zawierających kofeinę, zwłaszcza czekolady mlecznej i coca-coli.

Błyskawiczne śniadania, "szybkie" makarony i zupy

Błyskawiczne śniadania i obiady często "ratują" nas, gdy nie mamy czasu lub ochoty na gotowanie. Ale suche zupy zawierają skrobię, emulgatory i wzmacniacze smaku, pozornie zdrowe musli zawiera olej palmowy i syrop glukozowy, a makaron instant jest niebezpieczny ze swoimi przyprawami. Wszystkie te toksyny obciążają śledzionę i cały układ limfatyczny - centrum produkcji białych krwinek i filtr, przez który wirusy nie mogą przedostać się do krwiobiegu.

Cukier

Dietetycy i żywieniowcy cały czas mówią o zagrożeniach związanych z nadmiernym spożyciem cukru. Cukier ma również wpływ na układ odpornościowy nie bezpośrednio, ale poprzez układ pokarmowy. Zmniejsza produkcję białka, które jest niezbędne do rozmnażania się zdrowych bakterii, a także działa jako katalizator wszelkiego rodzaju stanów zapalnych - wiedzą o tym szczególnie ci, u których po kilku kawałkach czekolady twarz "kwitnie" dosłownie następnego dnia. Wreszcie wypłukuje wapń i hamuje rozwój pożytecznych bakterii w jelitach. Tak więc zamiast "zdrowych" jogurtów z owocami dla Twojego układu odpornościowego, znacznie korzystniejszy jest jogurt naturalny z owocami i jagodami (przeczytaj też: "Jak cukier szkodzi naszemu mózgowi (i co z tym zrobić)").