27 lipca 2021 Udostępnij

Jak prawidłowo odżywiać się w czasie ciąży: doświadczenia gwiazd i porady dietetyków

Jaki jest właściwy sposób odżywiania się w takiej sytuacji, aby nie przybierać na wadze i zachować równowagę w diecie? Przyjrzyjmy się temu i innym pytaniom razem z dietetykiem, dietetykiem, członkiem Narodowego Towarzystwa Dietetyków Federacji Rosyjskiej, założycielką Centrum Kształcenia na Odległość "Szkoła Dietetyków" Ksenią Pustovą.

Dlaczego zrównoważona dieta jest tak ważna w czasie ciąży?

Podczas ciąży wszystkie narządy i układy w ciele kobiety są poddawane ogromnemu obciążeniu - dostosowują się do noszenia dziecka. Ponieważ tylko połowę genów płód dziedziczy po matce, a pozostałe 50% - po ojcu, bywa on postrzegany przez organizm kobiety jako komórki obce, które mogą zostać odrzucone.

Aby temu zapobiec, natura przewidziała spadek aktywności hormonalnej i immunologicznej. Na tym tle organizm matki staje się podatny nie tylko na infekcje, ale także na alergeny pokarmowe. I choć nie przenikają one do płodu, to po urodzeniu u dziecka może rozwinąć się nietolerancja na niektóre produkty i skłonność do alergii.

Aby tego uniknąć, kobiety muszą ponownie przemyśleć swoją dietę. Owoce i warzywa o pomarańczowych i czerwonych odcieniach oraz owoce i warzywa cytrusowe powinny być traktowane z ostrożnością. Wędzone ryby, kawior, marynaty i grzyby również mogą zawierać alergeny. Wskazane jest całkowite wykluczenie z diety czekolady, chipsów, fast foodów, ostrych przypraw, kawy i produktów sojowych.

Co mogę zjeść?

Bershka

Obfitość zakazów wydaje się nie pozostawiać wielkiego wyboru przy układaniu jadłospisu. Ale to tylko na pierwszy rzut oka. W rzeczywistości dieta kobiety w ciąży może być bardzo zróżnicowana. Miłośnicy kawy mogą zastąpić orzeźwiający napój cykorią. Korzenie tej rośliny zawierają inulinę, która obniża ciśnienie krwi i pomaga uporać się z zaparciami (czytaj też: "5 niezwykłych alternatyw dla kawy").

Bez obaw o alergie, możesz bezpiecznie włączyć do swojej diety różne rodzaje kapusty, zbóż, zieleniny, warzyw, produktów mlecznych, mango i soczewicy. Awokado to obowiązkowa pozycja w jadłospisie. Ma dużo kwasu foliowego, który zapobiega rozwojowi patologii układu nerwowego u płodu. Możliwe jest również wykorzystanie produktów mlecznych, jaj, ryb, produktów ubocznych, warzyw sezonowych.

Popularne mity na temat odżywiania w czasie ciąży

  • Mit 1 - To, że w czasie ciąży "musisz jeść za dwoje" jest mitem. Objadanie się nie prowadzi do niczego dobrego, a dodatkowe kilogramy nie wpłyną korzystnie na zdrowie przyszłej mamy.
  • Mit 2 - Kolejne powszechne błędne przekonanie: nie należy pić zbyt dużo wody, gdyż w przeciwnym razie pojawią się obrzęki. Zatory płynów w organizmie nie są spowodowane nadmiernym piciem, ale nadmiarem sodu i brakiem potasu w diecie. Aby uniknąć obrzęków, należy jeść więcej warzyw i owoców oraz ograniczyć ilość kiełbas i słonych serów, takich jak feta, cecylia, warkocze itp. Zaleca się również umiarkowane spożycie soli, do 5 g dziennie.
  • Mit 3 - Błędne, ale popularne przekonanie, że zielone warzywa dostarczają żelaza i zwiększają poziom hemoglobiny u kobiet. Składnik odżywczy jest z pewnością obecny w pokarmach roślinnych, ale jego łatwo przyswajalna forma znajduje się w mięsie, wątrobie.
  • Mit 4 - Niektóre kobiety w czasie ciąży odczuwają apetyt na określone produkty spożywcze. Uważa się, że jeśli matka chce, to dziecko też tego potrzebuje. W rzeczywistości chęć zjedzenia kanapki lub batonika czekoladowego wynika ze stanu psycho-emocjonalnego. Kobieta "ucztuje" na psychicznym niepokoju lub dyskomforcie, co może prowadzić do nadwagi i powikłań. W czasie ciąży ważne jest, aby odżywiać się świadomie, bez nadmiernego spożywania słodyczy czy tłuszczu (przeczytaj też: "O jakich problemach mówią Twoje nawyki żywieniowe").
  • Mit 5 - "Musisz jeść więcej ryb i orzechów, aby dziecko urodziło się mądre" to kolejny popularny mit. Dwa pojedyncze pokarmy, nawet jeśli są one wysokie w jod, który jest niezbędny do tworzenia CNS, nie może wpływać na rozwój psychiczny płodu. Musisz stosować zbilansowaną dietę, aby zapewnić dziecku zdrowie intelektualne i fizyczne.
  • Mit 6 - Ostatnią rzeczą, o której warto wspomnieć, jest opinia, że w ostatnim trymestrze nie należy spożywać dużo pokarmów bogatych w wapń, ponieważ w przeciwnym razie dziecko będzie miało zaciśnięte ciemiączko. Jeśli dieta jest pożywna, organizm będzie "pobierał" tyle składników odżywczych, ile potrzebuje.

Gwałtowne zacieśnianie się ciemiączka bardziej wskazuje na wcześniactwo płodu niż na nadmiar tego minerału. Jednak picie preparatów wapnia bez konsultacji z lekarzem jest naprawdę szkodliwe. Prowadzą one do zaburzeń równowagi elektrolitowej i metabolizmu, co niekorzystnie wpływa na stan dziecka.

Dieta celebrytów: co jest w niej wyjątkowego?

Emma Stone

Stosuj się do odpowiedniej diety, nie zapominaj i przyszłych matek gwiazd. Każdy z nich ma swoje własne pomysły w tej sprawie. Aktorka Emma Stone zaczyna swój poranek od porcji owsianki, do której dodaje świeże jagody i owoce. Czasami na śniadanie preferuje jogurt lub porcję twarożku, jajko i pełnoziarniste tosty.

Obiad divy filmowej składa się z lekkiej zupy z warzywami, kawałka ryby lub mięsa. Na kolację preferuje niskokaloryczne potrawy dietetyczne bogate w białko: pieczoną rybę, brokuły, szpinak, kotlety z kurczaka. Najważniejszą zasadą, według Stone'a, jest spożywanie małych porcji jedzenia i trzymanie się reżimu picia. Wtedy nadwaga nie będzie problemem.

Księżna Sussex

Meghan Markle, podobnie jak inni członkowie rodziny królewskiej, preferuje spożywanie wyłącznie zdrowych produktów. Jednak w czasie ciąży musiała dostosować swoją dietę.

Rano na pusty żołądek księżna wypija szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny na trawienie. Do jej diety dodano ryby, owoce morza i mleko. Markle lubi jeść awokado, szary chleb pełnoziarnisty, fasolę, bulgur.

Ellie Golding

Ellie Golding, brytyjska piosenkarka i autorka tekstów, przeszła na wegetariańskie menu. Wyznała, że z obsesji na punkcie zdrowego odżywiania przeszła do częstych wypadów do McDonalds. Obecnie całkowicie zrezygnowała z mięsa i odżywia się wyłącznie pokarmami roślinnymi - choć nie jest to najlepszy rodzaj diety w czasie ciąży.

Natalie Portman

Z kolei Natalie Portman, która została weganką w 2009 roku, tymczasowo powróciła do wegetarianizmu podczas ciąży w 2011 roku. Aktorka wróciła do jedzenia jajek i nabiału - według jej słów, dosłownie nie mogła żyć bez omletów i tostów z masłem. Ponadto Portman mocno "ciągnie" do wszelkiego rodzaju klasycznych wypieków. Gwiazda postanowiła nie opierać się pragnieniom swojego ciała, ale równowagę między właściwym odżywianiem a nie najbardziej przydatnym jedzeniem, nadal zachowywała, tylko od czasu do czasu pozwalając sobie na ciasteczko lub bułeczkę.

Miranda Kerr

Top modelka Miranda Kerr nie zmieniła swoich nawyków żywieniowych podczas wszystkich trzech ciąż. Gwiazda wybiegów nadal przestrzega zdrowej diety, której główną zasadą jest jeść często, ale po trochu. Najbardziej popularną przekąską Mirandy są organiczne owoce i warzywa, które kupuje sama na targu rolnym w pobliżu swojego domu. Ale Kerr miała też sekretną, winną przyjemność. - To była gorąca czekolada. Od czasu do czasu ciężarna gwiazda pozwalała sobie na filiżankę tego napoju.

Milla Jovovich

Ale nie wszystkim udaje się przestrzegać nakazów osławionej PP w okresie oczekiwania na dziecko - tak więc, Milla Jovovich podczas drugiej ciąży mocno "zahaczyła" o słodycze. Aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że bez problemu "potrafi skończyć kilkadziesiąt ciastek". Jednak wraz z ciążą Milli zmieniły się preferencje i na szczęście przestawiła się na bardziej zdrowe dla przyszłej mamy i dziecka jedzenie. Szczególnie makaron gryczany stał się jej ulubionym.

P.S.:

Niezależnie od preferencji, w czasie ciąży kobieta powinna pomyśleć o tym, aby jej dieta była zbilansowana. Jest to konieczne zarówno dla nienarodzonego dziecka, jak i młodej matki, aby zapewnić zdrowie i udany poród.