10 października 2021 Udostępnij

Jak utrzymać zdrową wątrobę: porady lekarza

Wątroba jest największym gruczołem w organizmie człowieka (waży ok. 1,5 kg), zlokalizowanym w prawym podżebrzu. Jakie są jego główne funkcje?

Metabolizm białek. Aminokwasy służą jako materiał do tworzenia białek, które mogą pochodzić z pożywienia, powstają podczas rozpadu białek i są syntetyzowane przez sam organizm. Większość białek osocza krwi może być syntetyzowana wyłącznie w wątrobie. Oprócz produkcji białka, wątroba jest również odpowiedzialna za utylizację produktów jego rozpadu.

Metabolizm węglowodanów. Wątroba magazynuje glukozę w postaci glikogenu. Kiedy organizm potrzebuje energii, następuje jej rozkład. Glukoza powstaje w wątrobie również z innych cukrów i związków o charakterze niewęglowodanowym.

Metabolizm tłuszczów. Jest on ściśle związany z metabolizmem węglowodanów, co jest najbardziej widoczne w otyłości i cukrzycy. Cholesterol jest syntetyzowany w wątrobie, a jego nadmiar jest usuwany z żółcią. W narządzie tym powstają i utleniają się również różne formy tłuszczów, które są głównym magazynem energii i składnikiem strukturalnym błon komórkowych (czytaj też: "Dobre tłuszcze: co musisz wiedzieć o diecie keto (plus trzy przepisy)").

Metabolizm pigmentów. Bilirubina, stale tworzona z rozpadających się czerwonych krwinek, w wysokich stężeniach jest niezwykle toksyczna dla mózgu. Wątroba wiąże wolną bilirubinę do bezpiecznej postaci, która jest wydalana z żółcią.

Wątroba pełni funkcję detoksykacyjną i biotransformacyjną. Wątroba przekształca substancje toksyczne pochodzące z zewnątrz i powstałe w jelitach w formę nietoksyczną, dając innym organom oczyszczoną, bezpieczną krew.

Tworzenie się żółci. Żółć jest niezbędna do ułatwienia wchłaniania tłuszczów w jelicie cienkim oraz do usuwania nadmiaru cholesterolu. Główne składniki żółci (kwasy żółciowe fosfolipidy, cholesterol) znajdują się stale w obiegu wątrobowo-komórkowym, który utrzymuje ich optymalne stężenie podczas trawienia.

Produkcja różnych pierwiastków i enzymów krwi. Wątroba służy również jako magazyn znacznej objętości krwi, która może być uwalniana do ogólnego kanału naczyniowego podczas utraty krwi lub wstrząsu.

Uzupełnianie i przechowywanie niektórych witamin i pierwiastków śladowych. Rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D i rozpuszczalna w wodzie witamina B12 są przechowywane w wątrobie. Wątroba jest również magazynem kationów metali śladowych, w szczególności kationów żelaza, miedzi i kobaltu. Wątroba bierze udział w metabolizmie witamin A, B, C, D, E, K, PP i kwasu foliowego.

Udział w metabolizmie hormonów. W wątrobie zachodzi przemiana hormonów nadnerczy i tarczycy oraz hormonów płciowych.

Główne czynniki, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie wątroby to

  • alkohol,

  • otyłość,

  • Leki,

  • kontakt z lakierem, farbą, benzyną, klejem, substancjami zawierającymi chlor,

  • palenie,

  • siedzący tryb życia,

  • dodatki do żywności (środki konserwujące, emulgatory, stabilizatory),

  • stres,

  • nagła utrata wagi,

  • wirusowe zapalenie wątroby typu A, B, C, D, E.

W chorobach wątroby, w przeciwieństwie do większości innych chorób, ból jest odczuwalny tylko w najcięższych i najbardziej zaawansowanych przypadkach. Silny ból w okolicy wątroby jest odczuwalny w późniejszych stadiach chorób, takich jak zapalenie wątroby, marskość wątroby i rak. Sama wątroba nie ma zakończeń nerwowych, a ból z nią związany pochodzi z rozciągania jej torebki. Dlatego ważne jest, aby przy pierwszych objawach dyskomfortu wątroby zgłosić się do lekarza. Do głównych objawów problemów z wątrobą należą:

  • Gwałtowne zmęczenie, brak motywacji do działania przez długie okresy czasu - dni, tygodnie.

  • Utrata wagi, zwłaszcza jeśli następuje bez zmiany diety i stylu życia.

  • Regularne mdłości, zawroty głowy.

  • Zmniejszony apetyt, gorzki smak w ustach.

  • Regularne obrzęki wokół kostek.

  • Zwiększona częstość występowania wzdęć brzucha.

  • Utrzymujące się swędzenie skóry - może dotyczyć każdego obszaru: pleców, klatki piersiowej, ramion, nóg.

  • Ciemnienie moczu, zbyt jasne stolce, zażółcenie (przebarwienie) skóry i błon śluzowych oczu.

  • Nieprzyjemny "wątrobowy" zapach z ust.

Jak można utrzymać wątrobę w zdrowiu?

  • Ogranicz ilość wypijanego alkoholu. Bezpieczna dawka alkoholu dla wątroby to 20g czystego alkoholu na dobę. Jest to około kieliszka wytrawnego wina lub 50 g wódki. Lepiej jednak całkowicie powstrzymać się od picia alkoholu.

  • Zmniejsz wagę do normalnego poziomu, jeśli jest nadmierna. Wskaźnik masy ciała powinien mieścić się w przedziale 18-25. BMI powyżej 25 jest uważane za nadmierne. Możesz obliczyć swój wskaźnik BMI za pomocą wzoru: BMI = waga (kg) / wzrost (m) podniesiony do kwadratu.

  • Waga powinna być zmniejszana stopniowo. Kiedy osoba traci od 3 do 5 kg lub więcej tygodniowo, nie jest to proces fizjologiczny.

  • Zmiany, które zachodzą w wątrobie w wyniku niewłaściwej diety są, o dziwo, podobne do tych, które zachodzą w wyniku przejadania się. Mogą one powodować przewlekłą chorobę wątroby zwaną dystrofią tłuszczową. Nieleczona może ostatecznie przekształcić się w przewlekłe zapalenie wątroby i marskość wątroby.

  • Unikać niekontrolowanego stosowania leków bez przepisu lekarza.

  • Unikać długotrwałego kontaktu z substancjami toksycznymi. Podczas pracy z lakierem, klejem lub farbą należy często wietrzyć pomieszczenie, maksymalnie skrócić czas kontaktu, a najlepiej pracować z tymi substancjami na zewnątrz. Nie należy spać w pomieszczeniu po pomalowaniu ściany lub bezpośrednio po użyciu powierzchni pokrytej substancją na bazie chloru.

  • Rzuć palenie. Nikotyna jest szkodliwa dla naczyń wątroby, powodując ich stwardnienie i upośledzając krążenie krwi w wątrobie (przeczytaj też: "Co się dzieje z ciałem po rzuceniu palenia").

  • Przesuń więcej. Siedzący tryb życia spowalnia przetwarzanie tłuszczów nasyconych. Odkładają się one w komórkach wątroby. Może to prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, niewydolności wątroby, a nawet marskości.

  • W miarę możliwości spożywaj tylko świeżo ugotowaną żywność bez długich terminów przydatności do spożycia. Dodatek do żywności E211, benzoesan sodu, jest stosowany w celu zapewnienia długiego okresu przydatności do spożycia. Jako konserwant dobrze spełnia swoje zadanie, ale istnieje szereg badań naukowych potwierdzających jego szkodliwość dla organizmu, zwłaszcza wątroby.

Jakie produkty spożywcze są niebezpieczne dla wątroby?

Fast food. Jest on wykonany z niskotłuszczowych składników z dużą ilością tłuszczu i przypraw. Regularne spożywanie fast foodów powoduje uszkodzenie wątroby w stosunkowo krótkim czasie.

Tłuszcze zwierzęce. Do pokarmów szkodliwych dla wątroby należą smalec, masło i drób, np. gęś i kaczka.

Słodycze. Należy unikać ciastek i słodyczy, które są szkodliwe dla wątroby.

Owoce i warzywa. Można do nich zaliczyć kolendrę, szczaw, baraninę, kiwi, żurawinę i inne kwaśne jagody.

Należy ograniczyć stosowanie marynat , peklowanych potraw i ostrych przypraw dla normalnego funkcjonowania wątroby.

Co mogę zjeść?

  • Pieczywo - chleb żytni i pszenny wypieczony wczoraj, ciasta pieczone, suchy biszkopt.

  • Białe ryby o niskiej zawartości tłuszczu (mintaj, sandacz).

  • Mięso i drób. Najlepiej w formie przetworzonej - klopsiki, kotlety gotowane na parze.

  • Bershka

    Zupy na bulionie warzywnym lub z klopsikami.

  • Olej roślinny (najlepiej oliwa z oliwek), i odrobina masła.

  • Jajka w postaci jajecznicy, z ograniczeniem żółtka.

  • Warzywa - surowe, gotowane lub duszone. Najlepiej w postaci posiekanej.

  • Owoce i słodycze - miód (nie na pusty żołądek), marmolada, marshmallows, marshmallow, dżem.

  • Produkty mleczne - mleko spożywcze, twaróg odtłuszczony, kefir, kwaśne mleko, jogurty (bez nadzienia).

  • Napoje - zielona i czarna herbata, napar z dzikiej róży.

P.S.:

Aby utrzymać wątrobę w dobrym zdrowiu, należy unikać alkoholu, prawidłowo się odżywiać, rzucić palenie, unormować masę ciała, prowadzić aktywny tryb życia, odbywać coroczne badania kontrolne u lekarza i przestrzegać wszystkich zaleceń specjalisty dotyczących badań i leczenia.