21 lipca 2021 Udostępnij

Jak i co jeść w czasie Wielkiego Postu (bez szkody dla zdrowia)

W czasie Wielkiego Postu nie wolno spożywać żadnych rodzajów mięsa, ryb i owoców morza, nabiału i sfermentowanych produktów mlecznych, jaj oraz napojów alkoholowych. Jednocześnie dozwolone są wszystkie roślinne produkty spożywcze. Trzy razy w tygodniu spożywa się je tylko w świeżej, nieprzetworzonej postaci, a w pozostałe dni można zastosować obróbkę termiczną.

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przy takich restrykcjach dietetycznych organizm raczej nie będzie Ci wdzięczny, ale przy odpowiednim podejściu do diety można łatwo uniknąć strat. O najważniejszych rzeczach, które należy wziąć pod uwagę w zakresie diety, jeśli zdecydujesz się pościć, powiedział nam lekarz-endokrynolog, lekarz-dietetyk kliniki dla dzieci i młodzieży "SM-Doctor", doktor medycyny Oksana Grigoriewna Michalewa.

Jakie pokarmy można spożywać w czasie Wielkiego Postu?

Na liście produktów dozwolonych do postu znajdują się wszystkie rodzaje zbóż, wszystkie owoce i jagody, grzyby, orzechy i produkty pszczele. Dozwolone są przyprawy i przyprawy korzenne, przyprawy i zioła. Dozwolony jest dodatek cukru, oraz niewielkiej ilości czekolady, bez dodatku składników mlecznych, suszonych jagód, truskawek i marmolady. Szczególną uwagę należy zwrócić na wystarczające spożycie pokarmów bogatych w białko - roślin strączkowych, zbóż i orzechów.

Czy istnieją jakieś pozytywne skutki postu żywieniowego dla organizmu?

Podczas postu wiele osób odczuwa poprawę zdrowia, trawienia, skóry i samopoczucia. Wiele osób traci na wadze, jeżeli prawidłowo zrozumie zasady postu i nie zacznie się objadać chlebem i zbożami.

Należy pamiętać, że w okresie Wielkiego Postu lepiej jeść z umiarem, starając się zaspokoić głód, a nie napychać się. Jeśli przestrzega się tej zasady, postne jedzenie, bogate w pożyteczne substancje, może naprawdę poprawić stan zdrowia.

Na przykład, obecność błonnika pomaga w lepszym trawieniu, zapobiega niektórym nowotworom, zapobiega rozwojowi miażdżycy i cukrzycy. Witaminy i minerały, które są zawarte w chudym jedzeniu, poprawiają metabolizm, odporność, skórę i włosy, wspomagają tonus układu nerwowego, przyczyniają się do poprawy równowagi energetycznej w organizmie. Spożywanie chudego jedzenia prowadzi również do obniżenia poziomu cholesterolu, kwasu moczowego we krwi, co znacznie poprawia stan pacjentów z podagrą.

W jakich przypadkach dieta na czczo może zaszkodzić ciału?

Nie każdy może skorzystać z surowych zasad postu. Kościół dopuszcza specjalne zasady dla osób o słabym zdrowiu, którym w każdej chwili można zezwolić na spożywanie produktów rybnych. Dotyczy to na przykład osób, które przeszły poważne choroby lub są chore, jak również osób o niskiej odporności.

Pewne problemy dietetyczne w okresie Wielkiego Postu mogą wystąpić u osób z chorobami jelit. Na przykład, spożywanie dużych ilości pieczywa u pacjentów z zespołem przerostu bakteryjnego (SIBR) może prowadzić do pogorszenia objawów, zwiększonego wzdęcia, uczucia wzdęcia i utrudnionego oddawania stolca.

Świeże owoce i warzywa mogą być przeciwwskazane u pacjentów z ostrym zapaleniem jelit (np. nieswoiste wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna). W takich przypadkach, przed podjęciem decyzji o poście, należy skonsultować się z lekarzem.

Jakich zasad należy przestrzegać, aby uniknąć negatywnego wpływu na zdrowie?

Główną zasadą podczas postu jest umiar w jedzeniu. Bardzo często osoby, które poszczą po raz pierwszy, odczuwają głód z powodu braku białka i mogą objadać się węglowodanami. Może to prowadzić do negatywnych konsekwencji, w szczególności do przybierania na wadze (czytaj też: "Żegnaj, rogaliku: jak na zawsze pozbyć się zachcianek na mąkę").

Ważne zasady - różnorodność, regularność posiłków, wystarczające spożycie białka. Spróbuj zrobić chudą zupę z wszelkiego rodzaju roślin strączkowych, warzyw i zbóż. Dopraw przyprawami do smaku i dodaj świeże zioła, a przekonasz się, że można pościć w pyszny i zdrowy sposób.

Przykład zbilansowanego menu na czczo na dany dzień:

Śniadanie: kromka czarnego chleba, 250 g dowolnej kaszki ugotowanej na wodzie, kompot.Drugie śniadanie: garść orzechów (25-30 gramów), owoce.Obiad: sałatka z pomidorów, ogórków i zieleniny, doprawiona sokiem z cytryny i solą, chudy barszcz lub zupa grzybowa przecierowa z chudych produktów, kromka chleba, herbata.Podwieczorek: jabłko lub gruszka, szklanka kompotu z jagód. Kolacja: gulasz z duszonych warzyw: ziemniaków, kapusty, marchwi i fasoli, kawałek czarnego chleba, herbata.

Jaki jest właściwy sposób zakończenia postu?

Jeżeli podczas postu odżywiasz się prawidłowo, to raczej nie będziesz potrzebował żadnych wskazówek, jak wspomagać organizm po jego zakończeniu. Post nie jest głodówką, ale specjalną dietą bez pokarmów zwierzęcych przez pewien okres czasu. Po Wielkim Poście przychodzi święto Wielkanocy, podczas którego można jeść jajka, twaróg, ciastka, czyli zwykłe, nie postne jedzenie. Jedynym zastrzeżeniem jest to, że nie należy jeść zbyt dużo bezpośrednio po Wielkim Poście, ponieważ w tym okresie organizm przystosował się do pewnych ograniczeń i przejadanie się nie będzie dla niego dobre (przeczytaj też: "Dlaczego się przejadamy (nie tylko w Nowy Rok) i jak przestać to robić").