13 maja 2021 Udostępnij

Plusy i minusy kwercetyny - jak wpływa na nasze zdrowie?

Dobre zdrowie i uroda nie są możliwe bez zbilansowanej diety opartej na mikroelementach. Quercetin jest jednym z najważniejszych składników, które powinny znaleźć się w Twojej diecie, jeśli naprawdę zależy Ci na młodości i zdrowiu Twojego organizmu. Razem z Aminą Berdovą, kosmetologiem, mówimy Wam wszystko, co powinniście wiedzieć o kwercetynie.

Przydatne właściwości kwercetyny

Kwercetyna jest uważana za jeden z najsilniejszych antyoksydantów i należy do grupy bioflawonoidów, których głównym zadaniem jest pomoc organizmowi w pozbyciu się wolnych rodników i odbudowie jego struktur. Uważa się, że kwercytyna ma właściwości przeciwstarzeniowe, zmniejsza stany zapalne w organizmie, leczy go, zapobiega i likwiduje reakcje alergiczne.

Oprócz powyższych właściwości, kwercetyna jest potężnym składnikiem w zapobieganiu nowotworom, poprawia aktywność mózgu i dlatego jest stosowana w przypadku chorób takich jak Alzheimer i Parkinson. Stosuje się go również w leczeniu miażdżycy, podagry, zapalenia stawów i zaćmy. Kwercetyna pomaga hamować ujawnianie się autoimmunologicznych chorób skóry, poprawia pracę serca i naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1. Poprawia również przemianę materii i chroni organizm przed otyłością. Skutecznie zwalcza alergie, bakterie, a także wpływa pozytywnie na wytrzymałość fizyczną organizmu.

O minusach

Jednak pomimo wszystkich oczywistych plusów, przy przyjmowaniu kwercetyny w postaci suplementów lub kompleksów witaminowych, istnieją minusy, o których należy wspomnieć:

Większość nowoczesnych preparatów z kwercetyną ma raczej niską biodostępność - oznacza to, że organizm w rzeczywistości wchłania tylko niewielki ułamek tej pożytecznej substancji. Nie należy zapominać, że suplementy kwercetyny mogą wpływać na tarczycę. Kwercetyna może również pomóc w zmniejszeniu produkcji hormonów takich jak dopamina i adrenalina (czytaj więcej: "Zaburzenia równowagi hormonalnej: jak je rozpoznać i im zapobiegać").

Gdzie szukać kwercetyny?

Pomimo faktu, że z suplementów diety i kompleksów witaminowych kwercetyna nie jest w pełni wchłaniana, jej zapasy w organizmie można zwiększyć stosując zdrową dietę i spożywając te dary natury, które są w nią bogate.

Mistrzami kwercetyny są owoce czarnego bzu, jagody, czerwona i biała cebula, żurawina, zielona papryka chili, czerwone jabłka, sałata rzymska, szpinak, gruszki i jarmuż.Quercetin można znaleźć w różnym stopniu w prawie każdej czerwonej jagody lub owoców, jak również owoców cytrusowych.Znajduje się w zbożach, takich jak każdy ulubionej gryki, sałatki, zioła (pietruszka, koperek, kolendra), kapary, oliwa z oliwek, itp.

Jak go wybrać?

Aby zwiększyć biodostępność kwercetyny, można ją przyjmować z olejami i tłuszczami, które poprawiają wchłanianie substancji w jelitach. Z tego powodu lepiej wybrać suplementy z liposomalną kwercetyną lub nanokwercetyną (czytaj też: "Od wspomagania układu odpornościowego do odchudzania: co mogą zdziałać suplementy").

Jeśli stoisz przed wyborem pomiędzy sproszkowaną kwercetyną z łupin czerwonej cebuli a skórkami czerwonych jabłek, lepiej wybrać tę pierwszą opcję, ponieważ skórki czerwonej cebuli zawierają wielokrotnie więcej tej niezbędnej substancji. Na biodostępność kwercetyny pozytywnie wpływa również substancja pozyskiwana z ananasa - bromelaina. Kwercetyna i bromelaina mogą być przyjmowane razem.