23 grudnia 2016 Udostępnij

Dynia – pękata królowa jesieni

Co prawda dynia jest doskonale znana w Europie przynajmniej od XVI wieku, wciąż jednak nie występuje zbyt często w naszym codziennym jadłospisie. Zupełnie niepotrzebnie. Posiada ona mnóstwo cennych składników odżywczych i ma do zaoferowania wyjątkowy smak.

Dynia – właściwości i działanie

dynia właściwości​W dyni znajdziemy przede wszystkim mnóstwo witamin i soli mineralnych. Skrywa w sobie również wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor. Jeśli chodzi o witaminy, w największych ilościach występują w niej witaminy A, C, B1, B2 oraz PP. Dynie o pomarańczowym miąższu są również bogatym źródłem beta – karotenu. Beta–karoten odpowiada między innymi za niszczenie wolnych rodników, zmniejszając w taki sposób ryzyko zachorowania na nowotwory. Jest ponadto bardzo korzystny dla naszej skóry, bowiem spowalnia jej procesy starzenia. Najlepsze ceny na dynię znajdziesz w gazetce POLOmarket.

Lecznicze właściwości dyni

Dynia pozytywnie wpływa na nasz organizm na wiele różnych sposobów. Poprawia trawienie i pomaga redukować tkankę tłuszczową. Wspiera oczyszczanie organizmu i usuwanie z niego szkodliwych substancji, toksyn oraz produktów przemiany materii, działa też moczopędnie. Jest lekarstwem na mdłości i wymioty. Wspomaga proces przemiany witaminy D w wapń. Wzmacnia odporność organizmu, zapobiegając różnym chorobom. Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Dobrze wpływa na wygląd skóry, spowalniając procesy starzenia się. Ma świetny wpływ na układ nerwowy, łagodzi stres.

Zobacz promocyjną olej z pestek dyni cenę!

Pestki dyni – źródło bogactwa dla zdrowia

pestki dyniPestki dyni są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, ale także witamin i minerałów. W największych ilościach występuje tu witamina E, C, D, A, B1, B2 oraz B6. Warto jak najczęściej włączać je do swojego jadłospisu, bowiem stanowią one prawdziwe źródło bogactwa naturalnego. Witamina E jest na przykład przeciwutleniaczem, odgrywającym ważną rolę w naszym organizmie. Odpowiada między innymi za dostarczanie składników odżywczych do komórek, wpływa również na wytrzymałość naczyń krwionośnych i zapobiega przedwczesnemu rozpadaniu się czerwonych krwinek. Witamina B1 odgrywa ważną rolę w przemianie węglowodanów, odpowiadając na proces oddychania tkankowego. Jej niedobór prowadzi do poważnych konsekwencji – przede wszystkim zaburzeń układu krwionośnego, trawiennego oraz nerwowego.

Dynia hokkaido – nie tylko na Halloween

Hokkaido to jedna z najbardziej znanych odmian dyni. Posiada bardzo twardą skórkę, odznacza się też intensywnym, żółtym kolorem. Główna różnica pomiędzy hokkaido a zwykłą dynią tkwi również w rozmiarze – jest ona mniejsza i lżejsza. Można ją bez problemu znaleźć w wielu sklepach w Polsce.

Dynia – przepisy

Dynia hokkaido jest doskonałym składnikiem zupy, która polecana jest szczególnie małym dzieciom – zawiera mnóstwo witamin oraz karotenu. Dynia nie rozpada się w czasie gotowania, co niewątpliwie jest jej ważną zaletą. Odmiana ta jest zatem najlepsza w przypadku, gdy chcemy przygotować potrawę zawierającą całe kawałki dyni. Hokkaido świetnie sprawdza się również jako składnik gulaszu, leczo czy tarty.

Zupa – krem z dyni i jabłek

Przygotowujemy składniki:

  • zupa krem z dyni700 g jabłek,
  • dwie cebule,
  • jedno duże i kwaśne jabłko,
  • dwie łyżki masła,
  • jedną łyżkę cukru,
  • cztery łyżki octu winnego,
  • 450 ml bulionu warzywnego,
  • 450 ml wody,
  • sól oraz pieprz

Umytą dynię po usunięciu pestek kroimy w kostkę. To samo robimy następnie z jabłkami. Cebulę drobno siekamy.

Rozpuszczamy w garnku masło i wrzucamy cebulę do podsmażenia. Wrzucamy jabłka, dynię, cukier i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dodajemy bulion, wodę oraz ocet winny.

Gotujemy przez pewien czas, sprawdzając, czy wyjęty z garnka kawałek dyni można lekko rozgnieść widelcem. Kiedy zupa osiągnie ten stan, całość dokładnie blendujemy. Można podawać z grzankami z białego chleba.