19 sierpnia 2020 Udostępnij

Garnki do gotowania na parze - wybierz zdrową i ekonomiczną kuchnię

W trosce o dobre samopoczucie i zdrowie, chciałabyś zmienić nawyki żywieniowe Twojej rodziny. Wyeliminowanie smażonych i tłustych potraw pozytywnie wpłynie nie tylko na waszą wagę i wygląd, ale przede wszystkim sprawi, że poczujecie przypływ sił witalnych. Warzywa, ryby, a nawet mięso gotowane na parze – mogą być nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Wprowadzenie zmian w diecie nie zawsze wiąże się ze zwiększonymi wydatkami na wymyślne składniki zalecane przez dietetyka. Gotowanie na parze pozwala odkryć nowy smak dobrze znanych potraw, a także zaoszczędzić – jest ekonomiczne.

Zdrowe gotowanie – dlaczego warto gotować na parze?

Na samą myśl o gotowanej na parze marchewce lub rybie kręcisz nosem? Uważasz, że potrawy gotowane na parze są niesmaczne? Nic bardziej mylnego. Odpowiednio przygotowane warzywa, ryba czy mięso są niezwykle aromatyczne i pełne smaku. To kwestia odpowiedniego ich podania i przyprawienia, np.: warzywa powinny być podawane al dente – wówczas oddają pełen bukiet smaku i aromatu.

Zastanawiasz się co za różnica – gotowane w wodzie czy na parze? Otóż różnica jest kolosalna – nie tylko dla naszego podniebienia, ale także zdrowia. Pokarmy gotowane w wodzie tracą aż 40 % składników odżywczych – cennych witamin i mikroelementów, które zamiast pozostawać w jedzeniu przechodzą do wywaru. Jeśli zatem chcesz, by Twoja rodzina jadła zdrowo – postaw na gotowanie na parze. Taki sposób przyrządzania sprawia, że wszystko co najcenniejsze dla naszego organizmu i dobrego samopoczucie pozostaje w przyrządzonym daniu.

Możesz eksperymentować z rozmaitymi przyprawami, jednak uważaj z solą. Duża ilość soli sprawia, że zarówno warzywa, jak i ryby czy mięso, oddają dużo wody, a wraz z nią składniki odżywcze. By podkreślić smak potraw możesz je przyprawić nieco wcześniej przed gotowaniem, by dobrze przeszły mieszanką ziół lub zastosować marynatę.

Dla kogo wskazana jest gotowanie na parze?

Dania gotowane na parze są bogate w składniki odżywcze, zdrowe i zarazem smaczne. To sposób przyrządzania potraw, który wzbogaci dietę niemal każdej osoby bez względu na wiek, płeć czy wagę. Przygotowywane na parze posiłki są lekkostrawne zatem idealna dla małych dzieci, którym właśnie rozszerzamy dietę, osób starszych oraz zmagających się z problemami gastrycznymi.

Urządzenie czy garnki do gotowania na parze?

Często przygoda z gotowaniem na parze rozpoczyna się od zakupu odpowiedniego sprzętu. Część osób decyduje się na urządzenia do gotowania na parze – warto podkreślić, że jest to wygodne rozwiązanie, jednak zdecydowanie droższe niż zakup zestawu garnków do gotowania na parze. Problematyczna bywa także kwestia czyszczenia urządzenia po każdym gotowaniu.

Garnki do gotowania na parze to klasyka – trwałe i niewodne rozwiązanie, które sprawdzi się w każdej kuchni. Możesz wybrać spośród stalowych garnków do gotowania na parze bądź emaliowanych – wybór należy do Ciebie. Garnki ze stali nierdzewnej są trwałe i odporne na zarysowania, z kolei garnki emaliowane to gwarancja, że posiłek przygotujemy z najwyższą troską o zdrowie, gdyż właśnie emalia jest najbardziej odpowiednim materiałem do kontaktu z żywnością. Na rynku dostępne są „jedno” i „wielopiętrowe” garnki do gotowania na parze, które składają się zwykle z tradycyjnego garnka oraz jednego albo dwóch „sit” do układania jedzenia. „Sito” może z powodzeniem pełnić rolę cedzaka. Jeśli obawiasz się, że Twój zapał do gotowanie na parze szybko minie, możesz zaopatrzyć się w wkład do gotowania na parze (wystarczy, że wybierzesz model o odpowiedniej średnicy, który będzie kompatybilny z Twoimi garnkami). Bogatą ofertę garnków do gotowani na parze (i nie tylko) znajdziesz na: https://naczynia.olkusz.pl To także skarbnica wiedzy o prozdrowotnym gotowaniu.