24 listopada 2020 Udostępnij

Figi: co jest szkodliwe, pożyteczne i jak to jeść.

Informacje ogólne

Figi są produktem niezwykle kontrowersyjnym. Pomimo tego, że zawierają wiele przydatnych pierwiastków śladowych, w tym karoten, pektyny, żelazo i miedź, owoce te zawierają dużo cukru, w niektórych odmianach jego zawartość sięga 71%. Z tego powodu ten owoc nie jest zalecany do stosowania przez osoby z cukrzycą.

Wartość kaloryczna fig surowych wynosi 74 kcal na 100 g, a fig suszonych 257 kcal.

Maksymalną ilość cukru można znaleźć w dojrzałych owocach, które najczęściej znajdują się na ladach sklepów poza sezonem. Teraz, jesienią, miłośnicy fig mają możliwość cieszyć się nie tylko smakiem, ale i korzyściami płynącymi z tej jagody. Wybierz owoce gęste i sprężyste, bez wgnieceń i skaleczeń. Należy pamiętać, że figi są produktem łatwo psującym się, dlatego zaleca się przechowywanie ich w stanie świeżym nie dłużej niż trzy dni, po czym zaczynają tracić zarówno smak jak i korzyści. Jeśli nadal masz figi w lodówce, zalecamy użycie ich do gotowania, jak dokładnie - powiemy Ci na końcu materiału.

Korzyści z fig

Figi mają działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne, dlatego są zalecane przy przeziębieniach, dusznicy bolesnej i innych podobnych chorobach. W medycynie ludowej figi są znane jako wierny pomocnik w walce z chorobami układu krążenia. Oczywiście nie zalecamy opierać leczenia tylko na tych owocach, ale wspierać kurs podstawowy - radzimy. Figi zawierają imponującą ilość potasu, który będzie miał pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a w szczególności na naczynia krwionośne.

Wspomnieliśmy już o układzie sercowo-naczyniowym, dodajemy, że figi dzięki zawartemu w nich enzymowi fetycyny pomagają w rozpuszczaniu zakrzepów krwi naczyniowej, a także pomagają w normalizacji pracy serca. Figi są również bogate w błonnik, więc szybko nasycają i gaszą uczucie głodu na długi czas. Te owoce mogą być wspaniałą przekąską w środku dnia roboczego. Uważa się, że figi pomagają zwalczać kaca, zmniejszając wszystkie objawy związane z tym stanem - nudności, pragnienie, ból głowy i ogólne osłabienie. Wynika to z wysokiej zawartości trzech ważnych dla naszego organizmu pierwiastków - potasu, magnezu i wapnia.

Uszkodzenia rysunków.

Istnieje niewiele przeciwwskazań do spożywania fig i są one związane przede wszystkim z wysoką zawartością cukru w tej jagodowej. Świeże figi nie są zalecane dla osób z cukrzycą i ostrymi chorobami układu pokarmowego. To samo odnosi się do suszonych fig, ponieważ wzrasta tylko procentowa zawartość cukru.

Bershka

Co zrobić z fig

Figi robią bardzo smaczne dżemy, konfitury i syropy, bardzo dobrze wyglądają również w kompotach i lemoniadzie. W niektórych krajach wschodnich robi nawet wszelkiego rodzaju napary, ale najczęściej figi używane są do przygotowania deserów, co jest w zasadzie logiczne, biorąc pod uwagę ilość zawartego w nich cukru. Nie oznacza to jednak, że nie należy eksperymentować z tym owocem i nie próbować dodawać go do dań głównych. Z mięsem jest również doskonale przyjazne i łączy się (zwłaszcza z czerwonym), najważniejsze jest znalezienie odpowiednich proporcji.

Zapiekanka z figami...

Składniki: Ciasto - 500 g Smetana - 4 st.l. Cukier - 7-9 st.l. Jajka - 2 szt. Figi suszone - 150 g Rozpuszczone masło - 40 g Mąka pszenna - 150-200 g Wanilia do smaku Metoda przygotowania: Wymieszać twarożek, śmietanę, cukier, jajka, wanilię i rozpuszczone masło. Do masy twarogowej dodać mąkę. Wymieszać w drobno posiekanych figach. Weź niezbyt głęboką formę do pieczenia i posmaruj ją olejem słonecznikowym. Umieścić mieszankę w formie i piec w piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Można je jeść na ciepło lub schłodzone. Podawać z syropami i kwaśnym kremem.

Toast z figami.

Składniki: Chleb pełnoziarnisty Kozi ser Figi Miodowe Orzechy włoskie Metoda przygotowania: Nałożyć kromki chleba z serem (niektórzy wolą mikrofalówkę, aby ser się trochę rozpuścił, ale jest to opcjonalne). Wlej trochę miodu na ser. Na wierzch położyć plastry fig i posypać je zmiażdżonymi orzechami.

Herbatniki z mascarpone...

Składniki: Czerwone wytrawne wino - 4 łyżki cukru - 2 łyżki cukru Suszone figi - 170 g Orzechy włoskie - 2,5 łyżki sera Mascarpone - 2 łyżki octu balsamicznego do smaku Jak przygotować: Wino, ocet i cukier wymieszać w garnku i gotować na umiarkowanym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nie zapomnij zamieszać. Uciąć łodygi fig i dodać je do garnka. Gotować przez kolejne pięć minut. Wylać syrop winny i figi na formę do pieczenia, posypać smażonymi orzechami włoskimi i wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec przez około 30 minut, aż figi wchłoną większą część płynu. Wyjmij figi z piekarnika i pozwól im trochę ostygnąć (maks. 15 minut). Połóż kilka łyżek mascarpone na talerzu, połóż na nich ciepłe figi i wlej resztę syropu.