24 listopada 2021 Udostępnij

8 pokarmów, dzięki którym włosy rosną szybciej

Piękne włosy to przede wszystkim zdrowe włosy. Jego podstawowe parametry ─ grubość i gęstość ─ są "przepisane" na poziomie genetycznym. Mamy wpływ na utratę nieskazitelnego wyglądu naszych włosów (brak witalności i matowość, przerzedzenie, przerzedzenie włosów, rozdwojone końcówki). Najnowsze zdobycze kosmetologii w postaci sprytnych szamponów i masek, oczywiście nie będą zbędne, ale aby wzmocnić strukturę włosa, musimy działać przede wszystkim od wewnątrz. Oto lista produktów, które możesz wrzucić do swojej diety już dziś, abyś mogła cieszyć się szczęśliwymi, a nie smutnymi zamkami do końca życia.

Łosoś

Łosoś jest magazynem witaminy D, białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Jest magazynem witaminy D, białka i kwasów tłuszczowych Omega-3, które sprawiają, że włosy są lśniące i wzmacniają mieszki włosowe na poziomie komórkowym, dzięki czemu mogą rosnąć szybciej i mocniej. Zawiera również witaminę B12 i żelazo, które pomagają wzmocnić skórę głowy.

Papryka żółta

Jednym z powodów, dla których Twoje włosy nie wyglądają najlepiej jest stres. Jako środek zaradczy, żółta papryka zawiera ponad pięć razy więcej super-antyoksydacyjnej witaminy zawartej w pomarańczach. Dodanie do sałatki kilku papryczek wzmacnia cebulki włosów i zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

Ostrygi

Cynk jest niezbędny dla włosów jako ważny składnik metabolizmu białek. Cynk nadaje również włosom grubszy, bardziej lśniący wygląd. Aby uzupełnić poziom cynku, najlepiej jeść ostrygi: już jeden skorupiak pokrywa z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na cynk. Oczywiście nie będziesz w stanie jeść takiego przysmaku codziennie, ale nie zapominaj o chudym czerwonym mięsie, rybach i orzechach.

Jaja

Jajka są źródłem białka (siła), biotyny (wzrost) i witaminy B12 (blask). Jajka są źródłem białka (siła, wzrost i witamina 12) i mogą mieć szkodliwy wpływ na włosy. Zaleca się spożywanie zaledwie 3 jaj tygodniowo, aby zapobiec wypadaniu włosów.

Migdały

Migdały są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym budulcem błon komórkowych. Pomagają również zatrzymać wilgoć wewnątrz komórek, zapobiegając odwodnieniu włosów, a tym samym ich przedwczesnemu starzeniu się. Ponadto, migdały są dodatkowym źródłem biotyny (garść migdałów zawiera prawie jedną trzecią dziennego zapotrzebowania). Uważaj jednak: są one znacznie bardziej pożywnym źródłem niż jajka. Dodawaj migdały do płatków owsianych, sałatek i twarogu, a pierwszych rezultatów spodziewaj się po około miesiącu.

Nasiona

Szczególną wartość nasion słonecznika stanowi witamina E, która nie tylko wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych, ale także zwiększa przepływ krwi do skóry głowy poprzez aktywację metabolizmu międzykomórkowego (niech żyją szybkie włosy!). Ponadto, nasiona słonecznika są bogate w selen, który jest wspaniałą naturalną obroną przed szkodliwymi promieniami UV i innymi negatywnymi czynnikami środowiskowymi.

Słodkie ziemniaki

Są naturalnym eliksirem młodości i bezpiecznym źródłem witaminy A (jednej z przyczyn łuszczącej się skóry głowy i wypadania włosów). Beta-karoteny, które są odpowiedzialne za zdrowe włosy na poziomie komórkowym, znajdują się również w marchewce i morelach, ale my polecamy słodkie ziemniaki, ponieważ zawierają więcej mikroelementów.

Avocado

Jeden z ulubionych produktów dietetyków - mistrz w dostarczaniu dużej ilości witamin i minerałów. Rozważmy to: awokado zawiera witaminy A, C, E, D, P i K oraz witaminy z grupy B, a także jest bogate w potas, wapń, sód, fosfor i magnez. Regularne (1-2 razy w tygodniu) włączenie do jadłospisu co najmniej ćwiartki awokado wyraźnie pobudzi wzrost i odnowę włosów, doda im witalności i blasku, ochroni przed suchością i łamliwością.