Młode ziemniaki mają nie tylko doskonały smak, gdy podaje się je do kotleta czy kurczaka. Można również na ich bazie przygotować pożywną sałatkę. Dodaliśmy do nich dwa chrupiące składniki, dzięki czemu całość zyskała przyjemną konsystencję. W naszej letniej propozycji do...

W restauracjach przy morzu często zamawiamy flądry, dorsze, śledzie i łososie. Jednak istnieje pewna ryba, którą turyści zazwyczaj pomijają. To szkoda, ponieważ jest ona wyjątkowo smaczna, nie posiada ości i jest bardzo zdrowa. Dlatego warto spróbować turbota, gdy jesteśmy nad...

Ryby Warte Uwagi Podczas ciąży, kluczowe jest dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Ryby są znakomitym źródłem zdrowych tłuszczów i białka. Świetnym wyborem są: łosoś, sardynki, pstrąg oraz szproty. Te gatunki są bogate w zdrowe kwasy omega-3, ale...

​ Domowa kiełbasa  Większość ludzi wie, że domowe kiełbasy mogą być całkiem smaczne, ale wielu może nie zdawać sobie sprawy, jak korzystne mogą być dla Twojego zdrowia. Kupowanie domowej roboty kiełbasy jest warte dodatkowych kosztów ze względu na ich korzyści...

​   Wędliny istnieją od wieków, a w ostatnich latach stają się coraz bardziej popularne. Jednak nadal istnieje zamieszanie wokół tego, czym są, dlaczego są spożywane i czy są zdrowe. Zagłębmy się w tę debatę, aby przedstawić jaśniejszy obraz wędlin i ich...

Karp, znany również jako Cyprinus carpio, to gatunek ryby, który słynie ze swoich wyjątkowych właściwości. Pochodzą z Europy i Azji i są hodowane od końca XIX wieku. W tym miejscu zastanowimy się, co sprawia, że te ryby są tak wyjątkowe i dlaczego pozostają popularne od wieków...

Lekarze i dietetycy są zgodni — w każdej diecie powinno znaleźć się miejsce dla ryb. Nie każda ryba jest jednak równie wartościowa i korzystna dla naszego organizmu. Niektóre z nich, na przykład te zawierające metale ciężkie, mogą wręcz szkodzić zdrowiu. Należy więc...

Łosoś - pyszny i zdrowy Istnieje wiele pysznych przepisów na świeże filety z łososia. Duszone, smażone czy przyrządzane na inne sposoby – w każdym przypadku zachwycają nas wyjątkowym smakiem. Najlepiej jest podawać je z dodatkami, takimi jak czosnek, natka pietruszki, koperek...

Ostrygi Porcja sześciu ostryg zawiera 6 mg żelaza, a także 60 mg wapnia, 9 g białka i tylko 70 kalorii. Ponadto, ostrygi są bogate w cynk, który pomaga wzmocnić odporność. Jednak te smakoszki są silnym alergenem, więc zachowaj swoją miarę. Biała fasola. Tak samo jak fasola...

K - Kentucky, F- Fried, C - Chicken (KFC). Jest to restauracja znana na cały świat, w której można kupić posiłki z kurczaka. Aktualnie, liczba restauracji na świecie to co najmniej 160 000. Polskie miasta mają mają często po kilka takich placówek z gronem stałych klientów. Ostatnio...

Mięso zawiera w sobie wiele niezbędnych do życia składników, w tym białko i żelazo. Jednak jego nadmierne spożywanie może zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Warto zastanowić się, który rodzaj mięsa – czerwone czy białe – jest dla człowieka...

Każdy człowiek powinien posiadać zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę. Jest to niezwykle ważne zwłaszcza w przypadku sportowców, którzy przy złym odżywianiu się nie są w stanie osiągać dobrych wyników w swoich dyscyplinach. Biała, węglowodany i tłuszcze w odpowiednich...

Ryby nieczęsto goszczą na naszych talerzach, wiele osób sięga wyłącznie po karpia przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Tak rzadkie jedzenie ryb jest błędem, gdyż są one wyjątkowo zdrowe. Poniżej kilka wskazówek w jaki sposób należy wybierać ryby, a także informacje na temat...

"Ryba wpływa na wszystko" jak głosiło swego czasu popularne w Polsce hasło reklamowe. Trzeba przyznać, że jest w nim sporo prawdy. Ryby zawierają wiele cennych składników odżywczych, dzięki którym bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Są one bogatym źródłem między...

Mięso z kaczki zawiera więcej tłuszczu niż kurczak, przez co trudno raczej zaliczyć je do dietetycznych potraw. Oczywiście, skrywa w sobie również wiele cennych składników odżywczych, takich jak zdrowe kwasy tłuszczowe – mimo wszystko jednak powinniśmy traktować je raczej jako...

W Polsce nie jadamy zbyt wiele potraw z mięsa królika. Choć produkuje się u nas sporo produktów mięsnych tego typu, to jednak zdecydowana większość przeznaczona jest na eksport. Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto pozwolić królikowi przynajmniej od czasu do czasu...

Dania z wołowiny bez trudu znajdziemy w kuchniach całego świata. W kuchni rosyjskiej obecny jest beauf Strogonow, Francuzi z pewnością zechcą pochwalić się nam Chateaubriand, Amerykanie będą przekonywać, że trudno o danie smaczniejsze niż hamburgery, a Polacy natychmiast przypomną...

Mięso z indyka zwraca na siebie uwagę ze względu na imponującą listę zalet. Cieszy się uznaniem nawet w oczach dietetyków, którzy doceniają bogactwo witamin i składników mineralnych, jakie wchodzą w jego skład. Indyk jest lubiany także przez kucharzy, można bowiem przyrządzić go...