11 lipca 2023 Udostępnij

Zamów tę rybę nad morzem - jest zdrowa, smaczna i bez ości, a często jest pomijana

W restauracjach przy morzu często zamawiamy flądry, dorsze, śledzie i łososie. Jednak istnieje pewna ryba, którą turyści zazwyczaj pomijają. To szkoda, ponieważ jest ona wyjątkowo smaczna, nie posiada ości i jest bardzo zdrowa. Dlatego warto spróbować turbota, gdy jesteśmy nad morzem.

Turbot to zapomniana, ale tak smaczna ryba

W restauracjach nadmorskich ceny są wysokie. Jeśli jednak jesteś na wakacjach nad Bałtykiem i planujesz odwiedzić smażalnię ryb, zamów turbota. Warto zapłacić za tę pyszną i niezwykle zdrową rybę, ponieważ prawie nie ma w niej ości. Natomiast turbot ma wyjątkowy smak. Warto podkreślić, że nie jest on łowiony masowo. Można go kupić świeżego, a nie mrożonego, jak większość ryb w restauracjach nadmorskich. Turbot jest odżywczo lepszy niż pangasius, tilapia czy hodowlany łosoś.

Turbot to jak witaminy podane na talerzu

Turbot jest nietypową rybą, która wyróżnia się swoim bogactwem witamin. Zawiera dużo witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo, jest doskonałym źródłem fosforu, wapnia i potasu, a także aminokwasów egzogennych. Te składniki wspierają nasz układ nerwowy i przemianę materii. Turbot jest również bogate w kwasy omega-3, które są odpowiedzialne za funkcjonowanie naszego mózgu. Spożywanie tej pysznej ryby wpływa na stan naszych zębów, kości, płuc i skóry. Mięso turbotu jest tak smaczne, że podaje się je z minimalną ilością przypraw, aby nie przytłumić naturalnego smaku mięsa.

Turbot to ryba, która przypomina flądrę

Turbot jest podobny do flądry, ale ma wyższą wartość odżywczą. Jest to jedna z najbardziej cenionych ryb w Europie. Turbot porusza się blisko dnia, który jest pokryty piaskiem. Można go spotkać dziko w Bałtyku, Atlantyku i Morzu Północnym. Turbot hodowany w Hiszpanii jest uprawiany w dedykowanych fermach. Ta ryba doskonale smakuje smażona, pieczona lub w połączeniu z zapiekanym bobem, pomidorami i szpinakiem. Warto spróbować jej kiedyś. Wcześniej wspominaliśmy o mrożonych rybach, które są podawane w lokalach gastronomicznych. Informowaliśmy również o rybach zanieczyszczonych toksynami.