3 października 2016 Udostępnij

Miód gryczany - czarne złoto w Twojej kuchni

Miód jako produkt żywnościowy znany jest już od starożytności. Potwierdzają to badania archeologiczne, w grobowcach egipskich faraonów zostały odnalezione naczynia wypełnione miodem. Mijają wieki, a miód pozostaje cennym produktem stosowanym zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Doceniany jest smak miodu, ale także jego właściwości odżywcze i prozdrowotne. W gamie wielu rodzajów miodów dostępnych na rynku, miód gryczany spełnia wyjątkową rolę. Warto się nim zainteresować i poznać wszystkie zalety tego wyjątkowego daru natury.

Miód gryczany łatwo odróżnić od innych typów miodów. Już na pierwszy rzut oka widać, że miód gryczany jest ciemniejszy od tradycyjnego, popularnego miodu lipowego, czy wielokwiatowego. Kolor miodu gryczanego porównywany jest czasem do herbacianej esencji. Miód z gryki ma także specyficzny zapach, w smaku jest z kolei dość mocny, przez co nie wszyscy od razu stają się jego amatorami.  Jednak dla wielu walory smakowe miodu gryczanego są niezastępowalne przez żaden inny typ miodu. Jeśli do wyjątkowości kulinarnej dołożymy dobroczynne działanie miodu gryczanego na zdrowie, nawet najwięksi sceptycy powinni dać się przekonać.  

MIÓD GRYCZANY – właściwości lecznicze?

miód gryczany właściwości leczniczeNa popularność miodu gryczanego mają wpływ jego właściwości lecznicze i działanie profilaktyczne w wielu schorzeniach. Miód gryczany działa wzmacniająco na organizm i korzystnie wpływa na funkcje systemu odpornościowego organizmu. Mózg gryczany działa także oczyszczająco na naczynia krwionośne. Cenna rutyna występuje w tylko w miodzie gryczanym. Dzięki temu składnikowi miód gryczany powinien znaleźć się w jadłospisie osób starszych, chroni organizm przed miażdżycą. Rutyna spowalnia także proces rozkładu witaminy C w organizmie, przyspiesza także funkcje regeneracyjne organizmu.  

Analiza składu miodu gryczanego wskazuje, że zawiera on znacznie więcej wyjątkowo cennych składników. Miód gryczany jest bowiem bardzo cennym źródłem magnezu, regulującego pracę serca, żelaza, witaminy C oraz - co ciekawe - białka. Miód gryczany stosowany jest także jako środek wspomagający leczenie anemii. Przyjmowany przez długi czas zarówno u dzieci, jak i dorosłych podnosi poziom hemoglobiny i żelaza we krwi.

Jest to złoty środek, który nie tylko kompleksowo wspiera dobrą kondycję i odporność człowieka. Jak widać, polecany jest też w konkretnych schorzeniach jak anemia czy zagrożenie miażdżycą.  

Miód gryczany na kaszel

Miód jest także doskonałym środkiem łagodzącym kaszel. Wykazuje większą skuteczność niż wiele gotowych syropów. Jest to produkt naturalny, więc mogą go stosować także dzieci powyżej dwóch lat. Niemniej przed podaniem należy się upewnić, czy dziecko nie jest alergikiem. Już dwie łyżeczki miodu gryczanego podanego przed snem zmniejszają częstotliwość suchego kaszlu i pozwalają spokojnie przespać noc. Miód tworzy warstwę ochronną i jednocześnie przyspiesza regenerację podrażnionych kaszlem miejsc.

MIÓD GRYCZANY – kalorie

Miód gryczany pod względem kaloryczności nie różni się od innych miodów. Jego kaloryczność jest wysoka, wynosi około 340 kcal w 100 gramach. Jednak niech nas to nie zniechęca. Zwykle ilość miodu, którą podaje się aby dostarczyć cenne składniki odżywcze jest bardzo mała i absolutnie nie powinna mieć wpływu na naszą dietę, ani na sylwetkę. Pamiętajmy też, że miód jest wielokrotnie zdrowszy i nie sprzyja otyłości w tej mierze co cukier, warto pomyśleć o zastąpieniu miodem gryczanym cukru w naszych kuchniach.

MIÓD GRYCZANY – ZASTOSOWANIE

miód gryczany na kaszel​Miód gryczany może mieć także zastosowanie w kosmetyce. Cenne właściwości odżywcze miodu gryczanego z powodzeniem mogą przysłużyć się naszej skórze i włosom. Na popularność miodu gryczanego w kosmetykach ma wpływ zawarta w nich rutyna. Stosuje się go jako składnik peelingów, kremów przeciwzmarszczkowych czy maseczek. Miód działa korzystnie na opóźnienie procesów starzenia się skóry, ma działanie antybakteryjne i wygładzające.  Miód gryczany możemy spotkać w gotowych kosmetykach proponowanych przez dobre, naturalne firmy kosmetyczne. Możemy także sami przygotować domowe kosmetyki z jego użyciem.

Miód gryczany w ciąży

Kwiaty gryki to źródło bez którego nie byłoby miodu gryczanego. Nawet na tle innych miodów jest on wyjątkowo bogaty w żelazo. Między innymi z tego względu polecany jest kobietom w ciąży i wegetarianom. Miód gryczany stosowany regularnie skutecznie zapobiega niedokrwistości, jest także bogaty w witaminę C i białko. Szczególnie polecane jest zastosowanie miodu gryczanego jeśli kobieta w ciąży narażona jest na stres lub jeśli jest w okresie rekonwalescencji po długiej i wyczerpującej chorobie. Miód gryczany jest produktem całkowicie bezpiecznym dla matki i dziecka.

MIÓD GRYCZANY – CENA za litr

Kupując miód musimy uważać i starać się wybrać produkt pełnowartościowy. Tylko wtedy będziemy mieli szansę odczuć dobroczynny wpływ miodu na nasz organizm. Kilogram miodu  kosztuje około 80-100 złotych. Ceny różnią się także w zależności od pasieki, w której miód został wytworzony. W przypadku produktów o tak szerokim wachlarzu zastosowań warto postawić na jakość.