22 maja 2021 Udostępnij

6 doskonałych dań dodatkowych, które pasują do każdego dania

 

Czasy, kiedy do mięsa lub ryby podawano wyłącznie ziemniaki lub makaron, należą już do przeszłości - dziś szefowie kuchni proponują wyjście poza sugerowany zakres i wykorzystanie jako dodatku do dań różnych składników, od karczochów po szpinak. Wybór prostych i nietypowych przepisów, które uzupełnią danie główne i odkryją jego smak na nowo.

Krem z karczochów

Składniki:Karczochy 2 szt.Świeża natka pietruszkiOliwa z oliwek 3-4 łyżki.Czosnek 1 ząbekCytryna 1 szt.Białe wytrawne wino 150 mlSólPrzygotowanie:Obierz karczochy, pokrój w plasterki i włóż do wody z sokiem z cytryny na kilka minut. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek (ząbek musi być obrany, ale nie pokrojony), smażyć przez kilka minut. Na patelnię dodajemy posiekaną natkę pietruszki i karczochy, wlewamy białe wino. Kiedy karczochy są gotowe, możesz dodać ciepłą wodę lub bulion warzywny, jeśli to konieczne.Kiedy karczochy są gotowe, wyślij mieszaninę do miski miksera i ubij, aż stanie się kremowa, usuwając ząbek czosnku. Następnie wracamy z powrotem na patelnię, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i dusimy jeszcze przez kilka minut.

Spaghetti z cukinią

Składniki:2 cukinie.Pomidorki koktajlowe 8 szt.Oliwa z oliwekSuszona bazyliaPeroniSól:Cukinie umyć i osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce w długie paski (można też użyć obieraczki do warzyw, robota kuchennego lub innego urządzenia, za pomocą którego można pokroić warzywa w długie paski). Następnie, prześlij spaghetti z cukinii na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek, solą i pieprzem do smaku i smaż przez około trzy minuty na średnim ogniu. Na koniec dodajemy pomidorki przekrojone na pół, wsypujemy bazylię i gotujemy jeszcze kilka minut.

Puree z dyni

Składniki:Dynia 1 szt.Śmietana 20 % 100 mlMasło tłuste 50 gSólZasady:Dynię umyć, obrać, miąższ pokroić na małe paski i wrzucić na patelnię z wodą. Ugotuj do miękkości, następnie odcedź i umieść dynię w misie miksera. Dodać masło i śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku i ubijać do uzyskania gładkiej masy. Podawać z gałązkami świeżych ziół i odrobiną oliwy z oliwek.

Kremowy szpinak

Składniki:Szpinak 500 gŚmietana 20% 60 mlOliwa z oliwek 3 łyżki.Pomidory koktajlowe 6 szt.Gałka muszkatołowaZiemniakiSólPrzygotowanie:Szpinak jest myte, suszone, grubo posiekane i wysyłane do rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Następnie na patelnię dodajemy pomidory, smażymy około 3-4 minuty, po czym wlewamy śmietanę, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze przez kilka minut i zdjąć z ognia (Czytaj też: Co gotować ze szpinakiem: 4 przepisy win-win).

Zielona fasolka w sosie czosnkowo-cytrynowym

Składniki:Fasolka zielona 500 gCzosnek 3 ząbkiLimonka 1 szt.Natka pietruszki 1 pęczekOliwa z oliwek 3-4 łyżki.Orzeszki pinii 10 gPieprz ziarnistySólSposób przygotowania:Orzeszki pinii podprażyć na suchej patelni, zdjąć z ognia i pozostawić w miseczce. Drobno posiekać czosnek i podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor, następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z połowy cytryny. Dodaj fasolę do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, następnie odcedź w durszlaku i przykryj zimną wodą, a następnie umieść na patelni z dressingiem i smaż warzywa przez 1-2 minuty na dużym ogniu. Podawać udekorowane orzeszkami piniowymi.

Tłuczony seler

Składniki:Seler korzeniowy 1 szt.2 czosnki 2 ząbkiZiemniaki 1 szt.Mleko 200 mlMasło topione 50gZiemniakiSólPrzygotowanie:Seler korzeniowy i ziemniaki opłukać, obrać i pokroić w duże kliny. Przełożyć składniki do rondla, dodać czosnek, mleko, sól i pieprz. Gotować przez około dwadzieścia minut na małym ogniu, a następnie przelać mleko do osobnego naczynia. Warzywa ubijamy w blenderze, dodając masło i odrobinę mleka, w którym gotowały się warzywa - dodajemy je stopniowo, regulując konsystencję puree, powinno być jednolite, ale nie płynne.