5 kwietnia 2023 Udostępnij

Czy etykiety żywieniowe na automatach pomogą ograniczyć otyłość?

Czy etykiety żywieniowe na automatach pomogą ograniczyć otyłość?

Napisane przez Brian Krans - Zaktualizowane 2 września 2014 r.

Informacje o wartościach odżywczych trafiają do amerykańskich automatów, ale badania pokazują, że mogą nie działać zgodnie z przeznaczeniem.Jeśli chciałeś wiedzieć, ile kalorii znajduje się w 1,5 oz torbie Harvest Cheddar Sun Chips sprzedawanych w automacie, kiedyś musiałeś je kupić, a następnie sprawdzić etykietę żywieniową z tyłu. (Teraz ponad pięć milionów automatów w USA będzie musiało wyświetlać informacje o wartościach odżywczych z przodu i w środku, aby konsumenci wiedzieli, zanim wrzucą swoje monety. Zmiana, która rozpoczęła się 1 stycznia, jest jednym z przepisów Patient Protection and Affordable Care Act, lepiej znany jako Obamacare.Celem jest pomoc Amerykanom dokonać lepszych wyborów żywieniowych i odwrócić alarmujący trend: prawie 70 procent narodu dorosłych są uważane za nadwagę lub otyłość. Miasta w całych Stanach Zjednoczonych, w tym Nowy Jork, San Francisco i Filadelfia, już wdrożyły polityki mandat, że sklepy sieciowe post informacje żywieniowe o ich gotowych do jedzenia żywności w plain view.When Obamacare został uchwalony w 2010 roku, restauracje sieci z 20 lub więcej miejsc były początkowo wymagane do zapewnienia informacji żywieniowych, ale że konkretny wymóg krajowego etykietowania został odroczony. Przepis ten miał pomóc w informowaniu konsumentów, że częste spożywanie posiłków poza domem jest czynnikiem ryzyka otyłości. Żywność przygotowana w restauracjach jest zazwyczaj wyższa w kalorie, tłuszcz, sód i sugar.Get Informed: Learn to Spot Restaurant Lies "Labels Do Little to Change BehaviorBut, efekty etykietowania żywności mogą nie być tak drastyczne, jak zamierzali prawodawcy. Badania przeprowadzone przez Carnegie Mellon University (CMU) sugerują, że znakowanie żywności ma niewielki wpływ na zachowania konsumentów.Podczas jednego z badań naukowcy z CMU analizowali wybory 121 dorosłych osób jedzących lunch w dwóch restauracjach McDonald's w Nowym Jorku, gdzie w 2008 roku wprowadzono obowiązkowe znakowanie żywności. Stwierdzili oni niewielką lub żadną zmianę w zamówieniach diner's w oparciu o nowo zamieszczone informacje żywieniowe. "Udostępnienie informacji na menu może mieć inne korzystne skutki, takie jak motywowanie restauracji do zmiany ich receptur. Ale to może być nierealistyczne, aby oczekiwać wielu konsumentów, aby utrzymać tak blisko, numeryczne śledzenie ich spożycia żywności poprzez wykorzystanie etykiet bezpośrednio", główny autor Julie Downs, profesor nadzwyczajny badań społecznych i nauk decyzyjnych w CMU's Dietrich College of Humanities and Social Sciences, powiedział w oświadczeniu.Oddzielne badanie opublikowane w czasopiśmie Obesity znalazło podobne wyniki-wyświetlanie informacji żywieniowych w restauracjach typu fast food w Filadelfii i Baltimore nie miało znaczącego wpływu na wybory żywieniowe ludzi.Podczas gdy restauracje typu fast food mogą nie być najlepszym miejscem do osiągnięcia kalorii świadomych konsumentów, nowe badania z U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szacuje, że nieco ponad połowa Amerykanów czyta etykiety żywności.Learn How to Understand Nutrition Labels "Who Reads Food Labels?Badanie CDC, opublikowane w czwartek, zbadało trzy stany - Minnesotę, Wisconsin i Hawaje - które dodały konkretne pytanie dotyczące etykietowania do ich corocznej ankiety telefonicznej Behavioral Risk Factor Surveillance System.Minnesota, która jest często nazywana jednym z najzdrowszych stanów w kraju, ma średni wskaźnik otyłości 25,7 procent, według CDC. Wisconsin i Hawaje mają wskaźniki 29,7 i 23,6 procent, odpowiednio.Naukowcy odkryli, że ci, którzy powiedzieli, że czytają etykiety żywności były bardziej prawdopodobne, aby być kobietą, aby mieć dochód gospodarstwa domowego powyżej 50.000 dolarów, i spełnić federalne wytyczne dla regularnych ćwiczeń aerobowych. Wskaźnik masy ciała danej osoby, czyli BMI, nie miał znaczącego wpływu na jej skłonność do czytania etykiet żywieniowych. Osoby, które czytały etykiety żywieniowe, regularnie spożywały również więcej owoców i mniej napojów gazowanych niż osoby, które nie korzystały z etykietowania menu. "Etykietowanie menu ma sprzyjać zmianie zachowań żywieniowych i zdrowotnych; jednak wyniki naszego badania wskazują na związek między korzystaniem z etykietowania menu a uczestnictwem w zdrowych zachowaniach" - podsumowali badacze.Wyniki innych raportów na temat skutków etykietowania żywności były mieszane, głównie ze względu na małe rozmiary próbek.Jedno badanie w Journal of Nutrition Education and Behavior sugeruje, że więcej wysiłków będzie wymagane, aby dotrzeć do tych w obszarach o niskich dochodach, które są bardziej prawdopodobne, aby być otyłe i cierpieć z innych chorób dietozależnych.To badanie obejmowało 37 rodziców odpowiedzialnych za zakup żywności dla swoich dzieci z nadwagą. Niewielu uznało, że ich dzieci miały problem z wagą, a ci, którzy patrzyli na etykiety żywności, byli głównie zaniepokojeni dodatkami, a nie calories.Read More: How Food Labels Can Suck Us Into the Health "Halo" ".