7 grudnia 2020 Udostępnij

Dietetyk wymienił trzy główne problemy związane z szybką utratą wagi w diecie

Wszyscy chcemy wierzyć w magię: diety na szybką utratę wagi są tylko jednym z nich. Wygląda na to, że to wspaniale: cierpiałeś trochę bez bułeczek - i jesteś już szczupły. W rzeczywistości ścisłe ograniczenia dietetyczne i szybka utrata wagi przyniosą Ci tylko problemy zdrowotne. Co więcej, na dłuższą metę sprawią, że będziesz wyglądał jeszcze gorzej. Poprosiliśmy dietetyczkę, aby porozmawiała o konkretnych zagrożeniach związanych z dietami, które obiecują, że doprowadzą Cię do formy w ciągu kilku tygodni.

Co to jest "szybki spadek wagi" i jak prawidłowo schudnąć

Szybka, a tym samym niezdrowa, utrata wagi jest zawsze determinowana przez drastyczną zmianę diety. Jest to przejście na właściwą dietę albo na dietę niskokaloryczną, niskowęglowodanową lub beztłuszczową.

- Problem z taką dietą jest taki, że utrata wagi może iść zbyt szybko. Z jednej strony, to jest całkiem dobre. Ale z drugiej strony, jeśli się nad tym zastanowić, to nadal nie może być dobrze", mówi dietetyk. - Jest to aspekt fizjologiczny: jedząc z deficytem kalorii, człowiek "pali" na dzień tylko 50-100 gramów tłuszczu. Maksymalnie 150 gramów, jeśli jest mężczyzną.

Według ekspertów, normalne tempo utraty wagi wynosi 3-4 kilogramy miesięcznie.

- W tym okresie tracisz 10-20 kilogramów, oczywiście nie możemy mówić o zdrowym procesie", uważa dietetyk. - Wartość kaloryczna powinna być stopniowo redukowana, zmniejszając ją konsekwentnie każdego dnia. Ale nie wszyscy się z tym zgadzają, ponieważ dla wielu osób szybkie efekty są kwestią motywacji. Kiedy człowiek zmienia dietę płynnie, to początkowo rezultaty mogą być niezauważalne, a to często demotywuje do szczuplejszego.

Jakie konsekwencje czekają po szybkiej diecie odchudzającej

Jaki smartwatch wybrać ? Oferta za 81 zł Zobacz !

1. Utrata tkanki mięśniowej. Zauważyliśmy już, że nie ma sposobu, aby człowiek mógł "spalić" więcej niż 50-150 gramów tłuszczu w ciągu jednego dnia. Oznacza to, że reszta utraty wagi będzie odbywać się kosztem zawartości jelita, wody i tkanki mięśniowej - ta ostatnia oczywiście nie byłaby pożądana.

Nasza dietetyczka przypomina: to tkanka mięśniowa - podstawa naszej urody, młodości, zdrowia. Dlatego też drastyczna utrata wagi i drastyczna zmiana diety może być szkodliwa.

2. "Podziały" na jedzenie. Często dieta mająca na celu szybką utratę masy ciała (niskokaloryczna lub taka, która wiąże się z silnymi ograniczeniami dietetycznymi) prowadzi do dalszego uszczuplenia jedzenia.

- to dlatego są skargi, że schudłem, a potem szybko go odzyskałem. Nie da się żyć bez jedzenia. To jest aksjomat. Potrzeba jedzenia jest fizjologiczną koniecznością", podkreśla Martha. - nie jest spełniony w odpowiedniej ilości kilokalorii, białek, tłuszczów i węglowodanów, a następnie ciało, "głodując" na jedzenie, zaczyna jeść wszystko i jeszcze bardziej, szybko przybiera na wadze.

Z jego praktyki, dietetycy wiedzą: szybki spadek masy ciała jest zawsze oblepiony tym samym szybkim zestawem. Aby zapobiec zakłóceniom w zmianie diety lepiej stopniowo, a nie nagle usunąć absolutnie wszystkie węglowodany.

- Wygląda na to, że wykonujesz dobrą robotę. Tylko przy dużym wysiłku ludzie mogą wtedy całkowicie zrezygnować z węglowodanów - nawet z makaronów i zbóż - pozostawiając w diecie tylko niskotłuszczowe białka i warzywa. Ale taka redukcja węglowodanów często prowadzi do tzw. binge węglowodanowego. Jeśli kiedyś jadłeś "niewinną" kaszkę, to po takim skoku na "właściwą dietę" możesz zacząć ciągnąć za bochenki, gofry lub inne nietypowe dla normalnej diety.

3. zagrożenia dla zdrowia. Zwłaszcza jeśli osoba je bardzo mało i jest to młoda osoba lub młoda dziewczyna, która wciąż rośnie.

Skąd mam wiedzieć, czy wybrana przez ciebie dieta jest dla ciebie zła?

Strata masy ciała rozkłada tłuszcz na wodę, dwutlenek węgla i energię. Dlatego, kiedy normalizuje się dietę, powinno się czuć się lepiej, łatwiej, powinno się czuć wybuch energii, siły, wigoru, mówi nasza dietetyczka. Łącznie z przyjemnością jego odbicia w lustrze.

- Człowiek źle się czuje zarówno fizycznie, jak i psychicznie, jeśli ledwo może rozprostować nogi, jeśli rano trudno jest zeskrobać się z łóżka, jeśli jest ciągłe zmęczenie, drażliwość, złość, apatia - to oczywiście nie chodzi o zdrowie. Często, kiedy samemu chudniesz, zwłaszcza dziewczyny, są gorliwe, popadają w anoreksję. Wydaje się, że sylwetka jest szczupła, ale zdrowie, nawet powierzchowne, nie pachnie, - mówi dietetyk. - t nawet jeśli nie przyjmujemy tych skrajności: właściwe odżywianie jest synonimem energii, dobrego zdrowia i wigoru. Jeśli tego nie ma, to znaczy, że robisz coś złego.

Według naszej dietetyczki człowiek jest tak zbudowany, że przez długi czas nie może robić tego, co mu się nie podoba. Dotyczy to również jedzenia. A w dzisiejszym szalonym tempie życia, cieszenie się jedzeniem jest jedną z największych przyjemności.

- ograniczasz się do czegoś na długi czas, to zawsze kończy się niepowodzeniem. Głosuję za "dobrym odżywianiem z odpustem" - mówi dietetyk. - en Światowa Organizacja Zdrowia pozwala na rozcieńczenie do 10 procent diety cukrami prostymi. Innymi słowy, jedzcie słodycze za 150-200 kcal dziennie, a będziecie szczęśliwi.

Ekspert podkreśla: WHO mówi tak nie dlatego, że cukier jest podstawą zdrowia, wcale nie dlatego. Chodzi o to, że jeśli usuniesz wszystkie słodycze z menu, nie będziesz się czuł dobrze.