26 listopada 2021 Udostępnij

Trzy noworoczne przepisy Jamiego Olivera

Jamie Oliver

Kto lepiej uświetni świąteczny stół niż brytyjski szef kuchni? Cóż, ma trzy pyszne opcje ─ wszystko, co musisz zrobić, to wybrać. Więc oto gotowanie z Jamie Oliverem!

Pieczony udziec wieprzowy na ostro

Składniki

  • 1 udziec wieprzowy (ok. 3 kg)
  • 6 cebul (obrać)
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 6 liści laurowych
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • po 1 ząbku szałwii i rozmarynu (tylko liście)
  • 1 łyżka mąki
  • Duży pęczek pietruszki (posiekać)
  • 1-2 łyżki musztardy.
  • Sól morska
Bershka

Przygotuj stronę

Rozgrzać piekarnik do pełnego ognia. Ostrym nożem wykonaj zygzakowate nacięcia w udźcu wieprzowym.

Cebulę przekroić na pół, ułożyć na dużej blasze do pieczenia, a na niej ułożyć udziec wieprzowy. Utrzeć w moździerzu kolendrę, biały pieprz i 2 łyżki soli morskiej. Dodać liście laurowe i ponownie zmielić. Dolej tyle oliwy z oliwek, aby powstała płynna pasta.

Posmaruj udziec tą mieszanką, uważając, aby nie pominąć żadnych nacięć. Piec przez 35-40 minut - mięso powinno mieć chrupiącą skórkę. Następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170°C i pieczemy przez kolejne 3,5 godziny. Gotowe mięso powinno łatwo odchodzić od kości.

Wymieszaj liście szałwii i rozmarynu z oliwą z oliwek i posyp nimi wieprzowinę. Wstawić z powrotem do piekarnika, aż liście będą chrupiące. Wyjąć udziec wieprzowy i przełożyć na deskę razem z cebulą. Przykryć folią i odstawić na bok na czas przygotowywania sosu.

Postawić formę, w której piekło się mięso, na średnim ogniu, wsypać mąkę i dobrze wymieszać z pozostałymi sokami z mięsa, aż powstanie gęsta masa. Dolej odrobinę wody, aby powstał bogaty sos. Dodaj upieczoną cebulę i posiekaj wszystko w blenderze. Ponownie wlej sos do formy, dodaj posiekaną pietruszkę i musztardę. Posolić, wymieszać i podawać z pieczoną wieprzowiną.

Smaczny i aromatyczny świąteczny indyk

Składniki

  • 2-4 mandarynki lub klementynki (przekrojone na pół)
  • 1 indyk
  • Kilka gałązek rozmarynu i tymianku
  • Kilka liści laurowych
  • 2-3 marchewki (grubo posiekać)
  • 3 cebule (grubo posiekane)
  • 2 łodygi selera (grubo posiekane)

Wskazówka Jamiego: Idealny indyk powinien ważyć 6-8 funtów ─ jest wtedy łatwiejszy w obsłudze i lepiej smakuje. Wyjmij go z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem i pozostaw luźne nogi ─ pozwoli to na cyrkulację powietrza i równomierne pieczenie.

Gotowanie

Rozgrzać piekarnik do pełnego ognia. Mandarynki/klementynki i zioła umieścić na boczku indyka. Zachowaj jedną gałązkę rozmarynu, odetnij liście z końca i nakłuj skórę wokół brzegów brzucha, łącząc brzegi razem.

Jeśli używamy farszu, nadziewamy ptaka od strony szyi. Jeśli już przygotowałeś sos, nie będziesz potrzebował warzyw. W przeciwnym razie ułóż warzywa na blasze do pieczenia, ułóż na nich indyka i przykryj folią. Wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180°C.

Czas gotowania należy obliczyć w następujący sposób: 35-40 minut na kilogram ptaka, co oznacza, że indyk o wadze 7 kg powinien spędzić w piekarniku 4-4,5 godziny. Weź jednak pod uwagę również właściwości Twojego piekarnika i jakość ptaka, więc sprawdzaj go co pół godziny i skrapiaj sokiem z tacki.

Po 3,5 godzinach zdejmij folię, aby skórka się zrumieniła. Jeśli masz termometr do mięsa (czasami dołączany do tuszek indyków), nakłuj najgrubszą część piersi - mięso młodego ptaka będzie gotowe w temperaturze 65°C, bardziej dojrzałe i twarde w 85°C.

Wyjmij indyka i trzymaj nad blachą do pieczenia, aby soki mogły spłynąć. Przełożyć do naczynia do serwowania. Przykryj dwiema warstwami folii i dwoma ręcznikami do herbaty, aby utrzymać indyka w cieple. Odstawić na kilka godzin. Następnie pokroić w plastry i podawać.

Biszkopty z cukrową plamą

Składniki

  • 180g mąki
  • 100g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
  • 50g drobnego cukru
  • Starta skórka z 1 mandarynki lub klementynki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mleka
  • 12 kawałków różnokolorowej marmolady lub kandyzowanych owoców
  • Foremki do ciastek (7 cm i mniejsze do wycinania okien).

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem. Połącz w misce mąkę, masło, cukier, skórkę i cynamon. Zagnieść rękoma na okruchy.

Dodać mleko i zagnieść miękkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut.

Rozłóż cukierki w plastikowej torebce. Wypuść powietrze i zamknij lub zwiąż szczelnie torebki, a następnie rozdrobnij zawartość za pomocą wałka do ciasta.

Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm. Użyj dużych noży do wycinania ciastek, aby wyciąć pożądane kształty z ciasta i umieść na pergaminie. Następnie zrobić okienko na środku każdego biszkoptu za pomocą małych foremek do wycinania ciastek. Posypać kawałkami słodyczy (odrobiną, bo inaczej nadzienie rozleje się po herbatnikach). Następnie użyj szpikulca do koktajli, aby zrobić dziurkę w górnej części każdego ciastka, abyś mógł przełożyć przez nią wstążkę i powiesić na choince. Możesz ponownie rozwałkować skrawki ciasta i zrobić więcej ciastek, ale wtedy będziesz potrzebować więcej słodkich smakołyków. Wycięte środkowe kawałki można również upiec i zjeść podczas dekorowania choinki.

Piec ciastka przez 12 minut - powinny być złote, a nadzienie powinno się rozpłynąć. Wyjmij blachy z piekarnika, aby ostygły. Po kilku minutach przenieś ciastka na stojak druciany, aż całkowicie ostygną. Przez otwory przewlecz wstążki i zawieś ciasteczka na choince.