29 lipca 2019 Udostępnij

Czy catering dietetyczny może być eko-friendly?

Catering dietetyczny raczej nie ma dobrej prasy. Raz po raz wyciekają do mediów informacje o negatywnych aspektach korzystania z diet pudełkowych. Niemal 2 lata temu cała branża musiała się tłumaczyć po tym, gdy u Klientów jednego z lokalnych cateringów wystąpiły objawy salmonelli. I mimo, iż po wnikliwym dochodzeniu ustalono, że głównym winowajcą okazała się hurtownia dostarczająca jaja do restauracji, to cała złość opinii publicznej została przelana na firmy z branży cateringowej. Zaczęło się kolejne lato i pojawił się kolejny „pożar”. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych polski aktorek-celebrytek miała powiedzieć w relacji na swoim Instagramie, że trafiła do szpitala i wini za to dietę pudełkową w plastikowych pudełkach.

Głównym winowajcą są plastikowe opakowania

Nadprodukcja plastiku to problem naszej cywilizacji, który przybiera na sile z każdym rokiem. Dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Dotyczy każdego z nas bez wyjątku. Obok przemysłowej hodowli bydła czy zanieczyszczeń transportowych, plastik to prawdopodobnie jeden z trzech najbardziej kluczowych problemów dla środowiska.

Plastik to realny problem i zagrożenie dla współczesnego świata na wielu płaszczyznach. Należy przy tym wyraźnie zaznaczyć, że plastik plastikowy nierówny. Zapewne każdy rodzaj plastiku w mniejszym lub większym stopniu przyczynia się do dewastacji naszej planety, natomiast nie przez każdy rodzaj plastiku możemy trafić do szpitala.

- Opakowania plastikowe stosowane w cateringach dietetycznych to opakowania z polipropylenu (oznaczenie na opakowaniu: PP lub cyfra 5 otoczona trójkątem ze strzałek - przyp. red.), które są uznawane za jeden z dwóch bezpiecznych dla ludzkiego zdrowia plastików - tłumaczy Łukasz Sot, współzałożyciel porównywarki cateringów dietetycznych Cateromarket.pl. – Co ciekawe, niemal wszystkie napoje dostępne w sklepach (zarówno zdrowa woda, jak i niezdrowe kolorowe napoje gazowane najpopularniejszych polskich i światowych marek) są pakowane w plastikowe butelki z oznaczeniem PET. Nawet plastikowe wieczka do kaw branych na wynos wykonane są niemal wyłącznie w technologii PET. Przeprowadzone badania wyraźnie wskazują, że opakowania PET - w przeciwieństwie do polipropylenu PP - mogą być źródłem tzw. ksenoestrogenów, czyli związków chemicznych, które potrafią wpływać na nasz układ hormonalny, a pod wpływem promieni słonecznych zawarte w tym konkretnym rodzaju plastiku substancje mogą przedostawać się do zawartości opakowania, którą spożywamy.

katering dla firm

 

Biodegradowalna dieta pudełkowa

Ze względu na brak pełnych informacji, nikt nie jest w stanie ponad wszelką wątpliwość stwierdzić co tak naprawdę mogło być powodem problemów zdrowotnych celebrytki. Natomiast jednoznaczne obwinianie diet pudełkowych o pogorszenie stanu zdrowia wydaje się być wysoce niesprawiedliwe i krzywdzące.

Niezależnie od tego co tak naprawdę przyczyniło się do przykrych dolegliwości, dobrze się stało, że temat plastiku po raz kolejny wypłynął na powierzchnię. Wszyscy powinniśmy uderzyć się w pierś i zastanowić co dalej z nadprodukcją plastiku.

- Branża cateringowa widzi problem. Branża cateringowa zmienia się powoli na lepsze – tłumaczy przedstawiciel Cateromarket.pl. Jednak od razu szczerze przyznaje – Na pełne dostosowanie się do bycia eko-friendly wszyscy potrzebują czasu. Popyt na ekologiczne i biodegradowalne opakowania do żywności jest ogromny nie tylko w Polsce, ale w całej Europie, i znacznie przewyższa podaż. A to prowadzi do tego, że producenci i dystrybutorzy takich opakowań mogą bez większych przeszkód podnosić ceny. W efekcie, ceny takich opakowań są ponad kilkanaście razy wyższe niż ceny standardowych „plastików”. Nie wszystkich niestety stać aby ponosić takie koszty.

Dobrą wiadomością jest jednak fakt, że coraz więcej firm cateringowych, pomimo bardzo wysokich kosztów, wprowadza do swojej oferty opakowania w 100% ekologiczne, wykonane na bazie papieru i trzciny cukrowej, które są kompostowalne i absolutnie przyjazne dla środowiska. Inne, mniej zamożne firmy cateringowe eksperymentują ze zwrotnymi opakowaniami wielokrotnego użytku. Wszystko po to, aby ograniczyć negatywny wpływ na środowisko.

Myślenie pro-ekologiczne jest coraz bardziej powszechne i coraz głębiej zakorzenione w umysłach polskich konsumentów. Pozostaje nam wszystkim trzymać kciuki, że w ślad za cateringiem dietetycznym podążą także inne gałęzie przemysłu spożywczego, w których obecna skala użycia plastikowych opakowań jest alarmująca.

 

 

 

Zobacz również