12 grudnia 2016 Udostępnij

Probiotyk – najlepszy naturalny. Wszystko o naturalnych probiotykach

Probiotyki to inaczej produkty, które zawierają w sobie dobre bakterie. Można wymienić ich całe mnóstwo; bardzo często znajdziemy je wśród łatwo dostępnych produktów spożywczych. Trzeba jednak zadbać o odpowiednią ich jakość, przez co dobrym pomysłem jest samodzielne ich przygotowywanie. Kiszonki będą probiotykami tylko w przypadku, kiedy mamy pewność, że zostały przyrządzone we właściwy sposób. To samo dotyczy też jogurtów, które powinny zawierać możliwie najmniej składników.

Probiotyki swą nazwę zaczerpnęły z języka greckiego, a konkretniej od słów 'pro bios' oznaczających "dla życia". Odgrywają one w naszym organizmie wiele istotnych ról. Pomagają w leczeniu wzdęć i zaparć, wspomagają pracę układu trawiennego i mają pozytywny wpływ na ogólną odporność organizmu.

Probiotyki – komu są szczególnie potrzebne?

świeże mlekoProbiotyki są szczególnie potrzebne osobom, u których występuje zaburzenie naturalnej flory bakteryjnej. Istnieje wiele czynników, które mogą powodować takie problemy. Najczęściej są to złe nawyki żywieniowe i nieodpowiednia dieta - pełna fast foodów i żywności przetworzonej. Szkodliwy jest również brak produktów mlecznych. Bardzo negatywne działanie mają tu wszystkie używki, takie jak np. papierosy i alkohol. Ciągły stres również zaburza tę równowagę w naszym organizmie. Równie źle wpływają na to niektóre leki antykoncepcyjne oraz większość antybiotyków.

Mleko i jego przetwory – naturalny probiotyk

Aby móc uznać mleko lub jakikolwiek jego przetwór za produkt probiotyczny, w 1 g musi ono zawierać przynajmniej 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium, albo 100 mln jednostek bakterii Lactobacillus. W przypadku dobrych produktów tego typu informacja o tym, jakie szczepy bakterii zostały użyte przy produkcji jest zwykle podawana na opakowaniu. Warto dokładnie zapoznać się z opakowaniem przed dokonaniem zakupu, również po to aby sprawdzić skład produktu. Najlepiej, jeśli do produkcji użyto jak najmniej składników. Należy także unikać produktów zawierających cukier.

Jogurt naturalny – jak zrobić

jogurt naturalnyPotrzebny będzie litr mleka, koniecznie świeżego. Gotujemy je, a następnie studzimy do temperatury 35 C. Przelewamy je do dzbanka i dodajemy 5 łyżeczek jogurtu naturalnego – koniecznie bez żadnych dodatków.

Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin do ciepłego miejsca – temperatura musi wynosić przynajmniej 40 C.

Kapusta kiszona – naturalny probiotyk

kapusta - jak zakisićKapusta kiszona świetnie wzmacnia organizm i jest cennym produktem probiotycznym. Proces fermentacji odbywa się pod wpływem kwasu mlekowego lactobacillus plantarum. W kiszonej formie kapusta jest znacznie lepiej przyswajalna przez nasz organizm i zawiera wiele cennych składników, takich jak witaminy B12, B6, C i PP.

Nigdy nie powinno się płukać kapusty kiszonej, bowiem jej sok jest równie cenny dla organizmu. Tak dobre właściwości posiada jednak tylko kapusta kiszona domowego wyrobu. Produkty sklepowe posiadają zwykle konserwanty, które całkowicie niwelują działanie probiotyczne.

Ogórki kiszone – probiotyk na zdrowie

ogórki kiszoneKiszenie powoduje zwiększenie w ogórkach zawartości witamin z grupy B oraz PP. Pomagają one w lepszej koncentracji i poprawiają działanie układu nerwowego. W procesie kiszenia następuje namnożenie bakterii kwasu mlekowego, które usuwają szkodliwe dla nas toksyny i mają dobroczynny wpływ na układ trawienny. Ogórki kiszone są często polecane osobom z chorobami żołądka i problemami z trawieniem.

Kwas chlebowy – naturalny probiotyk

Kwas chlebowy wytwarzany tradycyjnymi metodami posiada w swoim składzie drożdże i bakterie kwasu mlekowego. Jest świetnym napojem gaszącym pragnienie, posiadającym przyjemny smak chleba razowego. W przypadku kwasu bez żadnych dodatków i konserwantów mamy do czynienia z bardzo skutecznym probiotykiem. Kwas warto przygotowywać samodzielnie, bowiem w Polsce – w odróżnieniu od krajów takich jak Litwa czy Ukraina – trudno jest dostać w sklepie produkt rzeczywiście wysokiej jakości.