21 marca 2018 Udostępnij

Co się stanie, jeśli odstawimy jedzenie pieczywa?

Niekiedy mówi się, że chleb będzie tuczący, czy taka jest prawda? Warto sprawdzić dlaczego nie powinno się nawet na diecie odstawiać chleba.

Braknie nam energii

Zasadniczo dietetycy są zgodni, że chleb to podstawowy składnik zbilansowanej diety naszego organizmu. W społeczeństwie jest takie przekonanie, że chleb jest tuczący, ale to przekonanie, które tak naprawdę jest błędne. Jeśli całkowicie odrzucimy chleb musimy się liczyć z tym, że będzie problem z brakiem energii w organizmie. Trzeba pamiętać, że chleb razowy to jedno z najlepszych źródeł węglowodanów złożonych. Te z kolei są jednymi z najważniejszych źródeł energii dla organizmu. Jeśli nie będziemy ich dostarczać braknie energii a organizm będzie chciał oszczędzać, dlatego z odchudzania nic nam nie będzie wychodziło.

Gdy nie jemy pieczywa…

Brak węglowodanów dostarczonych do organizmu pociąga za sobą wiele różnych konsekwencji. Organizm człowieka będzie zyskiwał energię poprzez utlenianie glukozy, która powstaje w czasie trawienia skrobi. Mózg jest niemal całkowicie zależny od tego czy będziemy dostarczać glukozę razem z krwią. Organizm reaguje na niedobór węglowodanów w taki sposób, że będzie pobierał glikogen z istniejących zapasów. Gdy go braknie pojawi się przemęczenie, osłabienie oraz rozdrażnienie. Jeśli ktoś nie spożywać produktów węglowodanowych rano przez cały dzień będzie funkcjonował gorzej.

Hormony szczęścia

Dla każdego prowadzenie diety odchudzającej to wyzwanie. Wiąże się z wieloma wyrzeczeniami, może powodować zniecierpliwienie oraz irytację. Ale czy za wahaniami nastroju kryje się tylko rezygnacja z ulubionych składników pokarmowych? Jednak nie, okazuje się bowiem, że samo wyeliminowanie węglowodanów jakichkolwiek sprzyja produkcji serotoniny, która jest określona jako hormon szczęścia. Dzieje się tak, ponieważ duża ilość insuliny uwolnione w odpowiedzi na spożywane węglowodany przyśpiesza usunięcie z osocza aminokwasów, które rywalizują z tryptofanem.

Wilczy apetyt..

Po chleb sięgamy dlatego, że jest smaczny, dobrze się nam kojarzy i jest łatwo dostępny. Szybka kanapka będzie w stanie dostarczyć nam energię i zaspokoi głód. Trzeba pamiętać, że skuteczne odchudzanie będzie możliwe wyłącznie, jeśli będziemy do organizmu dostarczać węglowodany. Wykluczenie chleba nie sprzyja diecie. Dlatego raczej musimy myśleć o tym jak skutecznie wpływać na dietę i jej racjonalizowanie nie zaś o tym, by całkowicie decydować sie na wykluczenie ze swojej diety chleba, ponieważ takie działanie na pewno nie będzie korzystne.