27 sierpnia 2018 Udostępnij

Na co zwracać uwagę przy wyborze kawy ziarnistej?

Kawa ziarnista od zwykłej kawy kupowanej pod postacią proszku różni się przede wszystkim tym, że nie jest zmielona. Procesowi prażenia poddaje się ją zaraz po zebraniu, po czym jest ona przechowywana w swojej naturalnej formie.

Pochodzenie kawy ziarnistej

Jak w przypadku wszystkich produktów rolniczych, na smak kawy ziarnistej wpływ ma przede wszystkim to, w jakich warunkach została wyhodowana oraz to, w jaki sposób była zbierana i obrabiana. Za najlepsze uchodzą kawy ziarniste pochodzące z tak zwanego pasa kawowego, czyli z obszaru upraw zamykającego się pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca. Są to tereny przede wszystkim Afryki Środkowej, Afryki Środkowo-Zachodniej, Ameryki Południowej, a także w mniejszym stopniu Indii oraz Indonezji. Są to obszary idealne dla roślin kawowców, ponieważ słońce jest tam na niebie bardzo wysoko, co zapewnia roślinom duże ilości energii. Najlepsze miejsca znajdują się w obszarach wyżynnych i górzystych, gdzie dodatkowo spotkać można optymalny klimat dla tych roślin.

Zbiór i obróbka kawy

Kraj pochodzenia to jedna kwestia. Druga kwestia to sposób zbierania ziaren. Jest ona niemniej ważna. Kawa ziarnista powinna być zbierana ręcznie, ponieważ tylko taki proces gwarantuje przeprowadzenie optymalnej selekcji owoców. Do zbioru powinny być przeznaczone tylko owoce w pełni dojrzałe. Jest to niestety bardzo czasochłonny i pracochłonny proces, przez co należy się spodziewać, że większość nawet lepszych marek będzie raczej korzystała ze specjalnych kombajnów do kawy. Są to urządzenia, które zbierają owoce przy pomocy specjalnych grzebieni.

parzenie kawy po tureckuKolejnym istotnym etapem jest suszenie owoców. Suszenie może odbywać się na jeden z dwóch sposobów: suchy i mokry. Sposób suchy jest bardzo prosty i ogranicza się do wyłożenia owoców na słońcu. Prażą się tak przez okres około 4 tygodni ,w czasie którego są regularnie przerzucane tak, by wszystkie z nich dostały mniej więcej taka samą dawkę ciepła. Zazwyczaj rozkładane są na matach lub na betonowych powierzchniach. W tym procesie ważne jest, by owoce nie zostały za bardzo wysuszone, ponieważ spowoduje to zbytnią suchość ziaren kawowca i tym zwiększy ryzyko uszkodzeń na kolejnych fazach produkcji. Nie można oczywiście dopuścić także do tego, by owoce nie były dostatecznie wysuszone. W takim wypadku bowiem pozostała wilgoć jest zaproszeniem dla różnego rodzaju szkodliwych drobnoustrojów, w tym przede wszystkim dla grzybów, których obecność albo zdecydowanie ograniczyłaby jakość kawy, albo po prostu doprowadziła do jej zniszczenia.

Bardziej zaawansowana, lepsza, szybsza, ale i zdecydowanie droższa metoda przewiduje wydobywanie ziaren z owoców pod strumieniem wody. Pozwala to na wykonanie suszenia już w pełni oczyszczonych ziaren kawy. Po przejściu przez zbiorniki fermentacyjne usuwające resztki owoców z ziaren, ziarna trafiają do suszenia, po czym zaledwie po około 3-4 dniach są gotowe do zapakowania i wysłania do sprzedaży. zobacz tez promocje w Mk Cafe Fresh.

Czas jest tutaj czynnikiem krytycznym i tak naprawdę wszystkie zabiegi przyśpieszające zbiory mają na celu właśnie zmniejszenie czasu pomiędzy zbiorem kawy oraz momentem, kiedy zostanie ona zmielona w domu miłośnika kawy. Tak naprawdę nie ma znaczenia, czy kawa dotrze do nas po postacią ziaren, czy już zmielona. Po prostu kawa mielona to kawa, która niemal zawsze jest niższej jakości i pochodzi ze zbiorów niedojrzałych, a do tego był poddawana powolnej obróbce. Kawa ziarnista to kawa, która najpierw była wyselekcjonowana, a potem trafiła do odbiorcy tak szybko, jak tylko było to możliwe.