2 sierpnia 2023 Udostępnij

Prawie 60 procent studentów cierpi na "brak bezpieczeństwa żywnościowego

Nowe badanie pokazuje, że niespodziewanie duża liczba studentów nie jest w stanie znaleźć lub pozwolić sobie na pożywne jedzenie. Wielu studentów martwi się o przybranie na wadze podczas pierwszego roku studiów - tak zwanej "pierwszej piętnastki". Jednak niespodziewanie duża liczba studentów może nie być w stanie pozwolić sobie na pożywne jedzenie, narażając swoje zdrowie fizyczne, samopoczucie psychiczne i wyniki w nauce.

Podczas gdy badania nad skalą tego problemu wśród studentów są ograniczone, nowe badanie opublikowane 9 stycznia w Journal of Nutrition Education and Behavior wykazało, że 59 procent studentów na średniej wielkości uniwersytecie w Oregonie było niepewnych żywności w pewnym momencie w ciągu poprzedniego roku. Oznacza to, że mieli ograniczony lub niepewny dostęp do pożywnej i bezpiecznej żywności. Z kolei badanie przeprowadzone w 2012 r. przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wykazało, że 14,5 procent gospodarstw domowych w kraju cierpiało na brak bezpieczeństwa żywnościowego.

"Opierając się na innych przeprowadzonych badaniach, spodziewaliśmy się pewnej ilości obaw o żywność wśród studentów" - powiedział autor badania Daniel López-Cevallos, zastępca dyrektora ds. badań na Oregon State University, w komunikacie prasowym. "Szokujące było jednak stwierdzenie braku bezpieczeństwa żywnościowego o takim nasileniu. Może to być spowodowane kilkoma niedawnymi trendami".

Kilka czynników prowadzi do braku bezpieczeństwa żywnościowego

Wśród tych trendów są rosnące koszty czesnego na studiach i wysokie koszty utrzymania, które zmusiły niektórych studentów do dokonywania trudnych wyborów między płaceniem za zajęcia i czynsz a zdrowym odżywianiem. Ponadto, na studia uczęszcza obecnie więcej studentów pierwszego pokolenia i studentów o niskich dochodach. Studenci ci mogą nie mieć wsparcia rodziny, którego potrzebują, aby utrzymać pożywne jedzenie na stole, gdy ich budżet jest napięty.

Nawet studenci posiadający pracę nie byli odporni - prawie dwukrotnie częściej zgłaszali brak bezpieczeństwa żywnościowego. Połowa uczestniczących w badaniu studentów pracowała przynajmniej w niepełnym wymiarze godzin.

"Studenci [biorący udział w badaniu] pracują średnio 18 godzin tygodniowo, a niektórzy pracują nawet 42 godziny oprócz statusu studenta w pełnym wymiarze godzin" - powiedziała główna autorka Megan Patton-López, Ph.D., epidemiolog w Benton County Health Services, w e-mailu do Healthline.

Brak bezpieczeństwa żywnościowego wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne

Brak bezpieczeństwa żywnościowego sprawia, że wielu studentów ma trudności z zakupem świeżych owoców i warzyw oraz niskotłuszczowych źródeł białka, takich jak fasola i chude mięso. Zła dieta może wpływać zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Poprzednie badania wykazały związek między brakiem bezpieczeństwa żywnościowego a problemami akademickimi, co również znalazło odzwierciedlenie w tym badaniu.

"Studenci w naszym badaniu, którzy zgłosili brak bezpieczeństwa żywnościowego, częściej mieli GPA poniżej 3,1 niż ich rówieśnicy z bezpiecznym jedzeniem" - powiedział Patton-López.

Naukowcy przebadali tylko niewielką liczbę studentów - 354 - na Western Oregon University, więc wyniki mogą nie mieć zastosowania do wszystkich szkół wyższych i uniwersytetów. Inne badania wykazały jednak podobny poziom braku bezpieczeństwa żywnościowego wśród studentów - 39 procent na City University of New York i 45 procent na University of Hawaii at Manoa.

"Potrzeba więcej badań" - powiedział Patton-López. "Biorąc jednak pod uwagę powszechne korzystanie ze spiżarni na kampusach uniwersyteckich, podejrzewam, że zapotrzebowanie jest duże".

Banki żywności wypełniają lukę dla studentów

College and University Food Bank Alliance zrzesza prawie 40 szkół, w tym Oregon State University i Virginia Commonwealth University. Studenci, wykładowcy, pracownicy i członkowie wspólnoty wyznaniowej VCU założyli uniwersytecką spiżarnię żywności - znaną jako Rampantry - w 2013 roku, aby zaradzić brakowi bezpieczeństwa żywnościowego na uniwersytecie, zapewniając studentom opcje zdrowej żywności.

"Rampantry oferuje studentom VCU podstawowe produkty (ryż, owoce i warzywa w puszkach, fasolę, makaron, konserwy mięsne itp.) oraz listę opcji menu do tworzenia posiłków z żywności" - powiedział Terrence Walker, sponsor spiżarni ds. studenckich, w e-mailu do Healthline. "Jedyne przekąski, jakie oferujemy, to rodzynki, orzechy, popcorn i batony śniadaniowe. Prowadzimy również rozmowy z Shalom Farms [społeczną farmą non-profit], aby zaoferować studentom świeże produkty, być może podczas następnych zbiorów na farmie ".

Wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania przy ograniczonym budżecie

Sarah Krieger, MPH, RDN, LDN, zarejestrowany dietetyk, dietetyk i rzecznik Akademii Żywienia i Dietetyki, zaproponowała następujące wskazówki, które pomogą uczniom zdrowo się odżywiać przy ograniczonym budżecie.

Gotuj w domu. "Gotowanie częściej niż jedzenie na mieście to absolutnie najlepszy sposób na zaoszczędzenie pieniędzy" - mówi Krieger. Masz też większą kontrolę nad tym, co jesz. Aby zaoszczędzić jeszcze więcej, zaproś znajomych, ugotuj duży posiłek i podziel się kosztami.

Jedz w sezonie i lokalnie. "Jeśli chodzi o świeże owoce i warzywa, wiedza o tym, co jest w sezonie w Twojej okolicy, pomoże obniżyć koszty". Rób zakupy na lokalnych targowiskach lub czytaj etykiety w supermarkecie, aby wybierać produkty uprawiane bliżej domu.

Wybieraj mrożonki. Chociaż świeże produkty są zawsze dobre, mrożone warzywa i owoce oferują dodatkową wygodę i mniejsze ryzyko zmarnowania. "Fajną rzeczą jest to, że możesz wyjąć filiżankę z torby zamrażarki i po prostu przygotować to, co potrzebujesz do jedzenia".

Kupuj hurtowo. Możesz zaoszczędzić sporo pieniędzy, kupując niepsujące się produkty luzem, takie jak pełne ziarna - ryż, mąka, komosa ryżowa - suszona fasola, orzechy i nasiona. Ponadto wybieraj produkty jednoskładnikowe zamiast pakowanych mieszanek. "Zawsze wydaje się, że smażony makaron i mieszanki makaronu i ryżu są tanie, ale jeśli chodzi o cenę jednostkową, w rzeczywistości taniej jest zrobić je samemu i dodać własne przyprawy".