2 maja 2023 Udostępnij

Zdrowe tłuszcze omega-3 i aspiryna wspólnie zwalczają stany zapalne

Nowe badania pokazują, że aspiryna pomaga kwasom tłuszczowym omega-3 zwalczać choroby zapalne. Dietetyczna mantra "tłuszcz czyni cię grubym" nadal się rozpada, ponieważ nauka pokazuje, jak dobre tłuszcze mogą faktycznie pomóc w zapobieganiu chorobom, z dodatkowym zastrzykiem z leku dostępnego bez recepty. Przez lata uważano, że spożywanie niskotłuszczowej żywności jest zwycięską receptą na zachowanie zdrowia. Tłuszcz jest jednak ważnym składnikiem odżywczym, pomagającym regulować hormony i metabolizm, a także odżywiać naszą skórę i włosy. Badania opublikowane w czasopiśmie Cell Press Chemistry & Biology pokazują, w jaki sposób połączenie kwasów tłuszczowych omega-3 i aspiryny może skutecznie zwalczać stany zapalne, takie jak choroby serca i zapalenie stawów.

Współpraca aspiryny i kwasów omega-3

Naukowcy odkryli, że aspiryna wyzwala produkcję cząsteczek zwanych resolwinami, które pomagają wyłączyć lub "rozwiązać" stan zapalny, który może powodować choroby przewlekłe. "Odkryliśmy, że jedna resolwina, określana jako resolwina D3 z kwasu tłuszczowego omega-3 DHA, utrzymuje się dłużej w miejscach zapalenia" - powiedział starszy autor dr Charles Serhan z Brigham and Women's Hospital i Harvard Medical School. "Odkrycie to sugeruje, że rezolwina D3 w fazie późnego rozpadu może wykazywać unikalne właściwości w zwalczaniu niekontrolowanego stanu zapalnego". "Badacze potwierdzili, że leczenie aspiryną wywołało produkcję dłużej działającej formy resolwiny D3 poprzez inny szlak. "Aspiryna jest w stanie zmodyfikować enzym zapalny, aby przestał tworzyć cząsteczki, które rozprzestrzeniają stan zapalny, a zamiast tego wytwarzał cząsteczki z kwasów tłuszczowych omega-3, takie jak resolwina D3, które pomagają zakończyć stan zapalny" - powiedział współautor dr Nicos Petasis z University of Southern California. Resolwiny są naturalnie wytwarzane przez organizm z kwasów tłuszczowych omega-3, ale naukowcy odkryli, że aspiryna wzmacnia ich działanie przeciwzapalne. "Uważam aspirynę w niskich dawkach za środek tonizujący i zapobiegawczy, który każdy powinien rozważyć, szczególnie osoby zagrożone chorobami układu krążenia" - powiedział w oświadczeniu profesor Uniwersytetu Arizony, dr Andrew Weil.

Ile aspiryny i kwasów omega-3 potrzebuję?

Weil twierdzi, że maksymalne korzyści zdrowotne można uzyskać już od 81 miligramów aspiryny dziennie, czyli około jednej czwartej ilości zawartej w standardowej tabletce, ale ostrzega, że osoby z krwawieniem z przewodu pokarmowego w wywiadzie powinny zachować ostrożność przy przyjmowaniu aspiryny, nawet w małych dawkach. Tłuszcze nadal są źródłem nieporozumień w świecie żywienia, ale według dr Davida Servana-Schreibera, autora AntiCancer, Amerykanie mają od 10 do 15 razy więcej tłuszczów omega-6 w organizmie niż omega-3. Chociaż potrzebujemy obu rodzajów tłuszczów, zachodnie diety zwykle zawierają więcej tłuszczów omega-6, które można znaleźć w wielu przetworzonych fast foodach.

Badanie przeprowadzone w 2010 roku przez francuskich naukowców sugeruje, że gdybyśmy przeszli na zdrowszą równowagę kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, bylibyśmy szczuplejsi i zdrowsi. Możesz spożywać więcej kwasów tłuszczowych omega-3, aby przywrócić równowagę tłuszczową. Pokarmy takie jak siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie, warzywa liściaste i dzikie ryby, takie jak łosoś, sardynki, śledź i pstrąg, są doskonałym źródłem kwasów omega-3. Możesz także wypróbować dostępny bez recepty suplement diety omega-3.