23 lipca 2021 Udostępnij

7 najmodniejszych produktów 2021

Reishi

Grzybek Reishi to naprawdę niesamowity produkt, który łączy w sobie wiele korzyści zdrowotnych. Można go znaleźć w sprzedaży w suszonych plasterkach lub w próżni. Reishi stosuje się również w postaci naparów, odwarów, herbat i ekstraktów. Oprócz tego, że zapobiega przedwczesnemu starzeniu się poprzez poprawę zdrowia skóry i narządów wewnętrznych, wzmacnia również system odpornościowy - co jest szczególnie ważne w dzisiejszych czasach. Grzybek reishi ma również pozytywny wpływ na układ nerwowy, zwiększając produkcję dopaminy, serotoniny i endorfiny - "hormonów szczęścia". Ponadto, lecznicza herbata z tego produktu normalizuje poziom cukru we krwi, normalizuje ciśnienie krwi, koryguje poziom cholesterolu i chroni przed zakrzepami krwi.

Pasztety i produkty do smarowania

Pasztety i pasty do smarowania to nie tylko łatwa w przygotowaniu przekąska na świąteczny stół, ale także zdrowa przekąska między posiłkami. To danie może być zarówno mięsne, jak i warzywne, więc nadaje się dla absolutnie różnych gości, a jego użyteczne właściwości zależą od produktu użytego do przygotowania. Na przykład pasztet z wątróbki zawiera witaminy B6 i B12, a także żelazo, cynk i fosfor, co ma pozytywny wpływ nie tylko na układ odpornościowy, ale także na trawienie. A pasty do smarowania przygotowane jako dodatek do krakersów lub kromek chleba nie tylko oferują ogromną różnorodność opcji, ale również będą dobrą alternatywą dla chipsów na wieczór filmowy lub dodatkową paletą smaków podczas niezobowiązującej kolacji (czytaj też: "Pasztet: 5 najlepszych przepisów od szefów kuchni").

Sojowe i fleksitarne substytuty mięsa

Roślinne substytuty z roku na rok zyskują coraz większą popularność i nie ustępują smakiem i korzyściami zdrowotnymi swoim zwierzęcym konkurentom. Wbrew różnym opiniom, osoby, które przechodzą na dietę roślinną, otrzymują wystarczającą ilość niezbędnych dla organizmu pierwiastków. Na przykład, konsystencja sojowa, która jest używana do przygotowania alternatywy dla mięsa, zawiera do 70% białka, podczas gdy kurczak zawiera tylko 20%. Soja zawiera witaminy A i B1, a także miedź, cynk, selen, sód, kwas pantotenowy i inne. Produkty sojowe mogą być również doskonałym dodatkiem do regularnej diety, ponieważ ich prawidłowe spożycie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, spowalnia proces starzenia się, normalizuje masę ciała i usuwa toksyny z organizmu (czytaj też: "6 głównych faktów o mięsie sojowym").

Farro

Farro jest świetną alternatywą dla zwykłego dania głównego, jakim jest makaron lub ryż. Ziarna pszenicy mają subtelny orzechowy smak, są łatwe w przygotowaniu i mają szereg korzyści zdrowotnych. Regularne spożywanie ziaren farro może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, obniżyć poziom cholesterolu i obniżyć ciśnienie krwi o 30%. Ponadto, produkt pomoże w stabilizacji masy ciała, zapobiegnie otyłości, zmniejszy ryzyko astmy i różnych chorób zapalnych.

Jarmuż

Kręcony jarmuż jest bogaty w witaminy K i C, ma dużo wapnia, białka, aminokwasów i Omega-3, czyli tyle samo co w rybach. Z tego produktu można przyrządzić zdrową sałatkę o wysokiej zawartości witamin z grupy B, a także magnezu i luteiny. Smoothie z liści jarmużu nasyci organizm fosforem, cynkiem i selenem, wpływając korzystnie na trawienie, skórę, paznokcie i włosy, a także wzmacniając układ odpornościowy. Spróbuj zamrozić jarmuż na kilka godzin przed gotowaniem - dzięki temu jego smak będzie bardziej żywy, a aromat intensywniejszy. Rozmrożone liście siekamy ręcznie na drobne kawałki i dusimy razem z czosnkiem i ulubionymi przyprawami. To danie jest bardzo proste w przygotowaniu, ale niesamowicie smaczne i zdrowe dla organizmu.

Taiyaki

Popularne w Japonii ciasteczka taiyaki stopniowo pojawiają się również w Rosji. Ten niesamowity deser w kształcie ryby przygotowuje się z ciasta lub gofrów, piekąc dwie połówki aż do uzyskania złotej skórki. Pomiędzy nimi umieszcza się różne nadzienia - od dżemu i czekolady po nadzienia mięsne. Takie danie nie tylko ciekawie wygląda, ale też może zadowolić zarówno miłośników słodkości, jak i wytrawności ze względu na duży wybór dodatków.

Anchovies

Anchovies to małe rybki, które przechodzą przez etap marynowania i są używane do nadawania potrawom pikantnego smaku i aromatu. Najczęściej używa się ich do przygotowywania sosów, takich jak słynny sos Worcester. Ze względu na swoją strukturę, sardele rozpuszczają się w gotowym daniu, pozostawiając jedynie bogaty posmak. Przy okazji, produkt ten nie ma absolutnie żadnego rybiego zapachu, więc jest używany nawet do pieczenia, jako przyprawa do słonaw.