7 lutego 2022 Udostępnij

Ciasto z jabłkami, sułtankami i wiśniami

Tradycyjnie muffiny przygotowuje się z sułtankami. Proponujemy urozmaicić klasyczny przepis i dodać do muffinek świeże kwaśne jabłka i słodkie wiśnie. To idealny dodatek do herbaty.

Składniki:

  • Masło - 150g
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • 1 jajko
  • skórka z jednej cytryny
  • Wanilina - 1 łyżeczka.
  • Mleko - 1 filiżanka
  • Mąka - 1,5 szklanki
  • Rozczyn - 1 łyżka stołowa.
  • Cynamon - 1 łyżeczka.
  • Sól - 1/2 łyżeczki.
  • 1 jabłko
  • Mrożone (lub świeże) wiśnie - 100 gr.
  • sułtanki - 100 gr
  • Calvados - 50 ml

Przygotowanie:

  1. Opłukać sułtanki, zalać Calvadosem i pozostawić na noc do zaparzenia.
  2. Ubić masło i cukier za pomocą miksera. Dodaj jajko, wanilię i skórkę z cytryny.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
  4. Połączyć obie mieszanki w trzech etapach, dodając mleko po raz drugi. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko, sułtanki nasączone Calvadosem i wydrylowane wiśnie.
  5. Wypełnij formę do muffinek masłem i oprósz mąką, aby muffinki nie przywierały. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 50 minut.

Formę do muffinów można wykonać w dowolnym kształcie: okrągłym lub klasycznym (prostokątnym).