8 marca 2023 Udostępnij

4 przepisy od najlepszych szefów kuchni na świecie na 8 marca

Budyń z mango

Przepis Shangri-La Bosphorus Istanbul

Będziesz potrzebował:

Mleko 1 l

Woda 1 l

Mleko kokosowe 800 ml

Puree z mango 2 kg

Żelatyna 200g

Cukier 750g

Świeże mango 500g (dwa kawałki)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier i żelatynę rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia.
  2. Zdjąć z ognia, dodać mleko i mleczko kokosowe.
  3. Następnie dodajemy purée z mango i dobrze mieszamy.
  4. Przelej do małych miseczek i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Przed podaniem pokroić w kostkę świeże mango i udekorować schłodzony pudding.

Naleśniki "Appam".

Przepis szefa kuchni Pradeep Kumar, Shangri-La's Rasa Sentosa Resort

Będziesz potrzebował:

Ryż 200g

Mleko kokosowe 2 łyżeczki

Cukier czerwony 5g

Wiórki kokosowe do dekoracji 5g

Sól 2g

Drożdże 1g

Metoda:

  1. Ryż umyć i namoczyć na 6 godzin. Następnie posiekać w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać mleko kokosowe, sól, cukier i drożdże.
  2. Pozwól, aby ciasto stało w temperaturze pokojowej przez dwie godziny.
  3. Rozgrzej patelnię i upiecz ciasto jak na zwykłe naleśniki.
  4. Podawać z wiórkami kokosowymi i czerwonym cukrem.

Mus z migdałów i czarnego sezamu

Przepis Mok Keith Keung, szef kuchni, Shang Palace, Kowloon Shangri-La, Hong Kong

Będziesz potrzebował:

Aby przygotować mus migdałowy

  • Cukier - 740g
  • Woda - 2,4 litra
  • Żelatyna w proszku - 55g
  • Migdały - 150 gr
  • Woda - 450 ml (do pasty migdałowej)

Aby przygotować mus z czarnego sezamu

  • Cukier - 740 gr
  • Woda - 2,4 l
  • Żelatyna - 37 gr
  • Sezam czarny - 185 g
  • Woda - 410 ml (do pasty z czarnego sezamu)

Sposób przygotowania:

  1. Namoczyć migdały w wodzie przez 4 godziny.
  2. Namoczone migdały posiekać w blenderze, dodać wodę, blendować aż powstanie gęsta pasta.
  3. Doprowadzić masę do wrzenia w rondlu z wodą, następnie dodać cukier i żelatynę w proszku. Dokładnie wymieszać i pozostawić do gotowania na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje i stanie się jednorodna.
  4. Przełóż mus do płytkiego pojemnika i wstaw do lodówki.
  5. Ziarna czarnego sezamu uprażyć na patelni do uzyskania aromatu.
  6. Makaron włożyć do patelni z wodą i doprowadzić do wrzenia, następnie dodać cukier i żelatynę w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na ogniu, aż masa zgęstnieje.
  7. Na mus migdałowy wylać nową warstwę musu, po czym wstawić z powrotem do lodówki .
  8. Uformuj mus w kształt serca i podawaj z sorbetem jagodowo-waniliowym.
  9. W blenderze zmiksuj uprażony czarny sezam z wodą, aż powstanie gęsta pasta.

Tiramisu

Przepis Andrea Ferrero, Executive Chef, Piacere Italian Restaurant, Shangri-La Hotel, Tokyo

Będziesz potrzebował:

Na spód tortu (okrągły tort 6,5 cm)

  • Jajka - 5 jaj (podzielić na żółtka i białka).
  • Cukier puder - 82 g
  • Proszek migdałowy - 156 g
  • Mąka - 48 g
  • Cukier - 25 g
  • Masło - 32 g

Dla kremu mascarpone

  • Żółtko jajka - 12 szt.
  • Białko jajka - 12 szt.
  • Cukier - 180 gr
  • Mascarpone - 600 g
  • Liść żelatyny - 9 szt.

Dodatkowe składniki:

  • Espresso do nasączenia herbatników
  • Czekoladowe kółka o średnicy 6,5 cm
  • Bita śmietana
  • Proszek kakaowy
  • Posiekane migdały w czekoladzie do dekoracji

Metoda:

  1. Wymieszać wszystkie składniki na spód biszkoptowy. Ciasto przelać do okrągłej formy, wstawić do piekarnika i piec do miękkości. Gdy ciasto jest już gotowe, wytnij 30 małych rondli.
  2. Każdy biszkopt nasączyć espresso.
  3. Aby przygotować krem mascarpone:
    • Żółtka (po jednym na raz) ubijamy z cukrem do spienienia, następnie dodajemy mascarpone i wszystko razem mieszamy,
    • Rozpuścić listki żelatyny i dodać do masy,
    • Białka ubić z cukrem i dodać do masy, następnie wszystko dokładnie wymieszać,
    • Mieszankę przelać do syfonu z musem powietrznym (espuma),
  4. Biszkopt ułożyć na paterze.
  5. Spodek posmarować odrobiną bitej śmietany i posypać pokruszonymi migdałami w czekoladzie.
  6. Przykryj biszkopt czekoladowym kółkiem na wierzchu.
  7. Deser spryskać musem powietrznym z syfonu.
  8. Posypać po wierzchu kakao w proszku.