
4 przepisy od najlepszych szefów kuchni na świecie na 8 marca
Budyń z mango
Przepis Shangri-La Bosphorus Istanbul
Będziesz potrzebował:
Mleko 1 l
Woda 1 l
Mleko kokosowe 800 ml
Puree z mango 2 kg
Żelatyna 200g
Cukier 750g
Świeże mango 500g (dwa kawałki)
Sposób przygotowania:
- Cukier i żelatynę rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia.
- Zdjąć z ognia, dodać mleko i mleczko kokosowe.
- Następnie dodajemy purée z mango i dobrze mieszamy.
- Przelej do małych miseczek i pozostaw do ostygnięcia.
- Przed podaniem pokroić w kostkę świeże mango i udekorować schłodzony pudding.
Naleśniki "Appam".
Przepis szefa kuchni Pradeep Kumar, Shangri-La's Rasa Sentosa Resort
Będziesz potrzebował:
Ryż 200g
Mleko kokosowe 2 łyżeczki
Cukier czerwony 5g
Wiórki kokosowe do dekoracji 5g
Sól 2g
Drożdże 1g
Metoda:
- Ryż umyć i namoczyć na 6 godzin. Następnie posiekać w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać mleko kokosowe, sól, cukier i drożdże.
- Pozwól, aby ciasto stało w temperaturze pokojowej przez dwie godziny.
- Rozgrzej patelnię i upiecz ciasto jak na zwykłe naleśniki.
- Podawać z wiórkami kokosowymi i czerwonym cukrem.
Mus z migdałów i czarnego sezamu
Przepis Mok Keith Keung, szef kuchni, Shang Palace, Kowloon Shangri-La, Hong Kong
Będziesz potrzebował:
Aby przygotować mus migdałowy
- Cukier - 740g
- Woda - 2,4 litra
- Żelatyna w proszku - 55g
- Migdały - 150 gr
- Woda - 450 ml (do pasty migdałowej)
Aby przygotować mus z czarnego sezamu
- Cukier - 740 gr
- Woda - 2,4 l
- Żelatyna - 37 gr
- Sezam czarny - 185 g
- Woda - 410 ml (do pasty z czarnego sezamu)
Sposób przygotowania:
- Namoczyć migdały w wodzie przez 4 godziny.
- Namoczone migdały posiekać w blenderze, dodać wodę, blendować aż powstanie gęsta pasta.
- Doprowadzić masę do wrzenia w rondlu z wodą, następnie dodać cukier i żelatynę w proszku. Dokładnie wymieszać i pozostawić do gotowania na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje i stanie się jednorodna.
- Przełóż mus do płytkiego pojemnika i wstaw do lodówki.
- Ziarna czarnego sezamu uprażyć na patelni do uzyskania aromatu.
- Makaron włożyć do patelni z wodą i doprowadzić do wrzenia, następnie dodać cukier i żelatynę w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Na mus migdałowy wylać nową warstwę musu, po czym wstawić z powrotem do lodówki .
- Uformuj mus w kształt serca i podawaj z sorbetem jagodowo-waniliowym.
- W blenderze zmiksuj uprażony czarny sezam z wodą, aż powstanie gęsta pasta.
Tiramisu
Przepis Andrea Ferrero, Executive Chef, Piacere Italian Restaurant, Shangri-La Hotel, Tokyo
Będziesz potrzebował:
Na spód tortu (okrągły tort 6,5 cm)
- Jajka - 5 jaj (podzielić na żółtka i białka).
- Cukier puder - 82 g
- Proszek migdałowy - 156 g
- Mąka - 48 g
- Cukier - 25 g
- Masło - 32 g
Dla kremu mascarpone
- Żółtko jajka - 12 szt.
- Białko jajka - 12 szt.
- Cukier - 180 gr
- Mascarpone - 600 g
- Liść żelatyny - 9 szt.
Dodatkowe składniki:
- Espresso do nasączenia herbatników
- Czekoladowe kółka o średnicy 6,5 cm
- Bita śmietana
- Proszek kakaowy
- Posiekane migdały w czekoladzie do dekoracji
Metoda:
- Wymieszać wszystkie składniki na spód biszkoptowy. Ciasto przelać do okrągłej formy, wstawić do piekarnika i piec do miękkości. Gdy ciasto jest już gotowe, wytnij 30 małych rondli.
- Każdy biszkopt nasączyć espresso.
- Aby przygotować krem mascarpone:
- Żółtka (po jednym na raz) ubijamy z cukrem do spienienia, następnie dodajemy mascarpone i wszystko razem mieszamy,
- Rozpuścić listki żelatyny i dodać do masy,
- Białka ubić z cukrem i dodać do masy, następnie wszystko dokładnie wymieszać,
- Mieszankę przelać do syfonu z musem powietrznym (espuma),
- Biszkopt ułożyć na paterze.
- Spodek posmarować odrobiną bitej śmietany i posypać pokruszonymi migdałami w czekoladzie.
- Przykryj biszkopt czekoladowym kółkiem na wierzchu.
- Deser spryskać musem powietrznym z syfonu.
- Posypać po wierzchu kakao w proszku.
VŚwieże warzywa i owoce w super cenach Intermarche Czy ktoś z Was też ma wrażenie, że Intermarche to jak raj dla miłośników świeżych produktów? Tak, to miejsce, gdzie okazje intermarche przyprawiają o zawrót głowy, a jabłka, pomidory i kapusta kuszą swoim wyglądem i ceną. Nie...
Słodkie okazje z gazetki promocyjnej Intermarche
VSłodkie okazje z gazetki promocyjnej Intermarche Czy można wyobrazić sobie lepszy sposób na osłodzenie dnia niż wizyta w sklepie z cudowną gazetką promocyjną Intermarche? Jeśli jesteś fanem łakoci, to oferta słodyczy, która tam czeka, z pewnością sprawi, że poczujesz się jak...
VRyby i owoce morza - bogactwo białka w korzystnych cenach Owoce morza i ryby to prawdziwe perełki w diecie wielu smakoszy! Ich wyjątkowy smak i wartości odżywcze czynią je nieodłącznym elementem zdrowej kuchni. A gdy do tego dodać jeszcze atrakcyjne ceny, to mamy istną gratkę dla...