31 marca 2021 Udostępnij

Raclette - co to jest, jak gotować

Co to jest raclette?

Raclette to danie, które jest topionym serkiem śmietankowym z różnymi dodatkami mięsnymi i warzywnymi.Francuzi i Szwajcarzy lubią się spierać o to, który z nich pierwszy wymyślił raclette. Francuzi zwykle odwołują się do nazwy: racler po francusku oznacza "zgarniać" lub "zgarniać". A tak naprawdę: najważniejszą sztuczką jest postawienie raclette blisko ognia i zeskrobywanie powoli topniejącego sera. Szwajcarzy uważają raclette za swoje danie narodowe, ponieważ pierwsze wzmianki o nim znaleziono w rękopisach klasztornych kantonów Obwalden i Nidwalden. Możemy się spierać bez końca, ale jedno jest pewne: raclette zostało wynalezione gdzieś w Alpach, a za ten smakowity wynalazek musimy podziękować pasterzom, którzy topili ser na ognisku, aby posmarować nim chleb lub przyprawić nim mięso z rożna. Prawdziwe raclette musi mieć gęsty, ale dość elastyczny miąższ: podczas podgrzewania nie pieni się i nie spływa. Ser można łatwo rozpoznać po charakterystycznym zapachu: kiedy raclette trafia na ogień, ma smak surowych grzybów. Sprawdź co to opolczyk.

raclette

Jak zrobić raclette w domu?

Jeśli nie masz jeszcze biletu do Szwajcarii, ale bardzo chcesz spróbować raclette, możesz je przyrządzić również w domu. Na szczęście szwajcarskie sery nie są objęte sankcjami, więc masz duże szanse na znalezienie raclette w sklepie. Aby odpowiednio roztopić ser, potrzebne jest specjalne urządzenie: raclette. Jest to mały stołowy piec dwupoziomowy, który może być elektryczny lub na węgiel drzewny. Jest on wyposażony w małe patelnie w kształcie klina, które są oznaczone kolorami, dzięki czemu każdy przy stole może śledzić, jak ugotowana jest jego porcja. Patelnie są zazwyczaj umieszczane na dolnej kondygnacji. Na górnej kondygnacji można smażyć dodatki takie jak warzywa, kawałki mięsa, oliwki, a nawet owoce morza. Kiedy składniki na farsz są już gotowe, miesza się je z ziemniakami i polewa tym samym serem, który jest roztopiony na dolnej warstwie.

Celem takiej imprezy jest nie tylko zjedzenie pysznego i pożywnego posiłku w stylu szwajcarskim, ale również zgromadzenie rodziny lub przyjaciół przy wspólnym stole i serdecznych rozmowach.

Raclettelette

Jest jeszcze jeden rodzaj raclettelette, można go zobaczyć w szwajcarskich restauracjach, a nawet w prywatnych domach. Składa się on z uchwytu na pół główki sera, nad którym umieszczony jest element grzewczy, podobny do otwartego grilla. Pod wpływem ciepła wierzchnia warstwa sera zaczyna się topić i brązowieć, kroi się ją specjalnym nożem na talerzu i topi kolejną porcję. Nie jest to tak ładne, ale to chyba najlepszy sposób na jego przygotowanie. Zwykle racuchy podaje się z kiszonymi warzywami, gotowanymi ziemniakami i półmiskiem mięsa.

Serwowanie raclette przygotowanego na powyższej maszynie do raclette

Oczywiście, raclette można również grillować w piekarniku. Byłoby pyszne, ale mniej uroczyste. Nie trzeba też gotować raclette, wystarczy pokroić je w plastry i podawać na zimno. Nie chcesz, żeby było zimno i nie chcesz pieniędzy na sprzęt? Oto kolejny wspaniały pomysł: można wynająć maszynę do raclette z wszystkimi składnikami! Sprzęt i ser raclette zostanie dostarczony do Państwa domu, biura lub chaty, a także otrzymają Państwo odpowiednie wino! Cóż, z pewnością będziesz w stanie zaskoczyć swoich przyjaciół.

Podawanie raclette z gorącymi frytkami